Universitat Internacional de Catalunya

Introducció a la Investigació en Biomedicina. Especialitat en Salut Mental

Introducció a la Investigació en Biomedicina. Especialitat en Salut Mental
2
8689
3
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: anglès,

Professorat


Mòdul ESPECÍFIC:

Dr Jose Emilio Rojo ( emiliorojo@uic.es )

Dr. Francisco Jose Eiroa Orosa ( fjeiroa@uic.es )

 
Mòdul GENERAL i coordinació de l'assignatura:


Carlos Gª Forero (cgarciaf@uic.es)

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Un aspecte bàsic de la investigació científica és el mètode. Si alguna cosa mereix anomenar "mètode científic", és el simple però fonamental procés pel qual tota idea nova s'ha de posar a prova. En aquest curs tractarem d'explicar què és el mètode científic i com s'aplica a la recerca biomèdica, com establir una pregunta de recerca i quines són les particularitats de la recerca en biomedicina en àmbits específics.  

Aquest curs consta de dos mòduls:

a) Un mòdul GENERAL consistent en una introducció a la ciència i el mètode científic, en el qual s'explica el procediment bàsic que utilitza la ciència per intentar comprendre els fenòmens naturals. A continuació es presenten el sconceptes bàsic de formulació de preguntes de recerca i formulació d'hipòtesis, i com els principals dissenys responen aquestes qüestiones. 

b) Un mòdul ESPECÍFIC dedicat a l'aplicació del mètode científic en l'àmbit de les neurociències. A partir d'una selecció de temes actuals en la investigació en salut mental, es fa una aproximació a la metodologia científica emprada en els camps de la psicologia, la neuropsiquiatria i la neurologia.

Aquesta assignatura amplia els conceptes i competències adquirits en Bioestadística i Introducció a l'Epidemiologia (2n). L'assignatura s'integra en el curriculo d'investigació de l'grau, que es contínua en les assignatures Epidemiologia Clínica  i Salut Pública (5è) i el Treball de Fi de Grau TFG (6è)

Requisits previs

Cap

Objectius

Els objectius concrets per al mòdul GENERAL són:

a.1) Conèixer el propòsit i l'àmbit d'aplicació de la ciència.

a.2) Conèixer els criteris que ha de complir una correcta observació dels fenòmens naturals.

a.3) Distingir teoria d'hipòtesis i saber reconèixer els diferents tipus d'explicacions que utilitza la ciència. Conèixer el valor de les correlacions i el criteri preferible a l'hora d'avaluar explicacions que competeixen entre si.

a.4) Ser capaç de dissenyar una estratègia adequada per posar a prova una explicació. Conèixer les fallades comuns en el disseny d'experiments per provar una explicació.

a.5) Conèixer els diferents tipus d'estudis causals, el grau de solidesa de les evidències que aporten i les consideracions a tenir en compte a l'hora d'avaluar el disseny o els resultats d'un estudi causal.

a.6) Saber reconèixer les pistes que delaten les explicacions pseudocientífiques.


Els objectius concrets per al mòdul ESPECÍFIC són:

b.1) Definir les característiques pròpies de la investigació en Salut Mental.
b.2) Definir i descriure les fonts d'informació i les estratègies de recerca de la informació en l'àmbit de la salut mental.
b.3) Descriure alguns dels temes que es poden abordar, actualment, en la investigació en salut mental, com ara l'estudi del cervell, de la cognició o de la personalitat.
b.4) Definir i descriure com es pot investigar en salut mental, amb els mitjans actuals que es disposen, en l'àmbit de les neurociències.
b.5) Definir alguns dels principals test emprats en salut mental, en l'àmbit de la cognició i de la personalitat, i d'acord amb la investigació que es porti a terme.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 35 - Comprendre la importància i les limitacions del pensament científic en l'estudi, la prevenció i la gestió de les malalties.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Com a resultat d'aquest curs l'alumne hauria d'haver adquirit un millor coneixement de la manera com opera (o hauria d'operar) el pensament científic, comptant amb instruments pràctics que li permetin reconèixer i avaluar els resultats experimentals i elements de criteri suficients per rebutjar afirmacions sense base científica.

Així mateix, en concloure el curs l'alumne hauria d'haver tingut l'oportunitat de conèixer l'aplicació pràctica dels procediments científics en el camp d'elecció, de la mà de reconeguts experts l'objectiu últim és transmetre la passió per la investigació.
 

Continguts

a) CONTINGUTS DEL MÒDUL GENERAL:

1. Ciència i ciències: Informació, coneixement i ciència. Trets de el coneixement científic. El mètode científic.

2. Preguntes de recerca: La pregunta d'investigació. Establiment d'objectius, i hipòtesis. Falsació. Planificació de la investigació

3. Respondre preguntes: Diagrames de causalitat (Directed Acyclic Graphs). Biaix, confusió i mediació. Observació i generalització.

5. Dissenys observacionals: Dissenys transversals, casosy controls, dissenys de cohorts i cohort; dissenys diagnòstics i pronòstics.

6. L'Assaig Clínic Aleatoritzat: Què és i què no és un RCT. Tipus de RCT. Quan (no) fer un RCT.


b) CONTINGUTS DEL MÒDUL ESPECÍFIC:

1. Investigació sobre necessitats: epidemiologia, estudis poblacionals, incidència i prevalença, tècniques de cribratge (Dr Eiroa-Orosa).

2. Investigació clínica sobre símptomes, trastorns i resultats (Dr Eiroa-Orosa).

3. Investigació sobre tècniques i procediments diagnòstics i terapèutics (Dr Eiroa-Orosa).

4. Investigació sobre organització de serveis i polítiques (Dr. Rojo)

5. Processos R + D + I i spin-off (Dr Eiroa-Orosa).

6. Eines bàsiques en salut mental: disseny, planificació, anàlisi, comunicació de resultats (Dr Eiroa-Orosa).

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



a) El mòdul GENERAL s'imparteix al llarg de 6 sessions Collaborate online de contingut teòric dirigides al grup sencer.

b) El mòdul ESPECÍFIC s'imparteix al llarg de 6 sessions Collaborate en format de grup reduït. En aquest mòdul s'alternen el contingut teòric amb exemples pràctics consistents en la utilització d'exemples reals que il · lustren com pot realitzar-se la investigació en salut mental.

Al llarg de les sessions corresponents al mòdul específic es duran a terme pràctiques que requereixen una participació activa de l'alumne, i que inclouen activitats com la lectura obligada articles d'investigació, l'ocupació d'escales i instruments de mesura i l'elaboració d'un projecte de investigació.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



a) Corresponent al mòdul GENERAL: Tasca de proposta d'un disseny (60%).


b) Corresponent al mòdul ESPECÍFIC (40%).

Prova de Certificació ¨ Protecting Human Subject Research Participants ¨ (NIH)

Letter of Intent d'un disseny d'assaig clínic.

Disseny del Currículum vitae.

 

Mòdul general: examen test de resposta multiple (40%).

Mòdul específic: a concretar amb cada professor (60%).

Bibliografia i recursos

a) Corresponent al mòdul GENERAL:

¿Qué es esa cosa llamada ciencia?. Chalmers, A(, 4rth Ed Stephen S. Carey. Madrid: SXXI(2013).

Research Methodology in the Medical and Biological Sciences, 1st Ed Laake, P, Benestad, HB, Olsen, BR (Eds). Elsevier (2007).


b) Corresponent al mòdul ESPECÍFIC:

1. Investigació sobre necessitats: epidemiologia, estudis poblacionals, incidència i prevalença, tècniques de cribratge

Alzate, M. (2003). Epidemiología psiquiátrica. Revista Colombiana de Psiquiatria, XXXII(1), 85–92.

Augsburger, A. C. (2002). De la epidemiología psiquiátrica a la epidemiología en salud mental: el sufrimiento psíquico como categoría clave. Cuadernos Médico Sociales, 81, 61–75.

Beddington, J., Cooper, C. L., Field, J., Goswami, U., Huppert, F. a, Jenkins, R., … Thomas, S. M. (2008). The mental wealth of nations. Nature, 455(7216), 1057–1060. http://doi.org/10.1038/4551057a

 

2. Investigació clínica sobre símptomes, trastorns i resultats

Heckers, S. (2014). Future in Psychopathology Research. Schizophrenia Bulletin, 40(Suppl 2), S147–S151. http://doi.org/10.1093/schbul/sbt159

 

3. Investigació sobre tècniques i procediments diagnòstics i terapèutics

Rössler, W. (2013). What is Normal? The Impact of Psychiatric Classification on Mental Health Practice and Research. Frontiers in Public Health. http://doi.org/10.3389/fpubh.2013.00068

Tortella-Feliu, M., Baños, R. M., Barrantes, N., Botella, C., Fernández-Aranda, F., García-Campayo, J., … Vázquez, C. (2016). Retos de la investigación psicológica en salud mental. Clínica y Salud, 27(1), 37–43. http://doi.org/10.1016/j.clysa.2016.02.001

 

4. Investigació sobre organització de serveis i polítiques

Norquist, G., & Hyman, S. E. (1999). Advances In Understanding And Treating Mental Illness: Implications For Policy. Health Affairs, 18(5), 32–47. http://doi.org/10.1377/hlthaff.18.5.32

 

5. Processos R + D + I i spin-off


Eiroa-Orosa, F. J., & Rowe, M. (2017). Taking the Concept of Citizenship in Mental Health across Countries. Reflections on Transferring Principles and Practice to Different Sociocultural Contexts. Frontiers in Psychology, 8. http://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01020



6. Eines bàsiques en salut mental: disseny, planificació, anàlisi, comunicació de resultats

American Psychological Association. Journal Manuscript Preparation Guidelines.

Geher, G. (2018). How to Write a Psychology Research Proposal. Psychology Today, May.

Material didàctic