Universitat Internacional de Catalunya

Cures a l'adult II

Cures a l'adult II
11
9086
3
Segon semestre
OB
Mòdul Cures des de l'inici de la vida a la mort
Cures de l'adult
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors preferentment de 9.50 a 10/10 (prèvia cita a través de correu electrònic), o en acabar les classes.

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


CURES DE L'ADULT II

Mòdul: Mòdul III. Cures des de l'inici de la vida a la mort

Llengua d'impartició: Català, Castellà, Anglès.

HORARI
Sem.
DL 10:10 h a 14:00 h
DM 10:10 h a 14:00 h
DC 10:10 h a 12:00 h
(excepte setmana 6 i 7 que és de 10 a 14h)
DJ 10:10 h a 12:00 h
(excepte setmana 8 que és de 10 a 14h)
DV 10:10 h a 12:00 h

L'assignatura Cures a l'Adult II pretén donar les eines per a programar i realitzar activitats d'infermeria dirigides a la prevenció i promoció de la salut i a la cura dels problemes nefrològics, endocrins, múscul articulars, traumatològics, dermatològics, oftalmològics, otorrinolaringològics y neurològics. Endemés, amb aquesta matèria, es capacitarà a l'estudiant per a realitzar una atenció integral a la persona que pateixi una afecció aguda o crònica dels sistemes anteriorment mencionats.

Requisits previs

No es requereixen. Encara que per cursar satisfactòriament l'assignatura, es considera important repassar els coneixements sobre anatomia i fisiopatologia dels sistemes nefrològics, endocrins, músculs articulars, traumatològics, dermatològics, oftalmològics, otorinolaringològics i neurològics.

Objectius

  1. Els estudiants desenvoluparan les habilitats cognitives, psicomotrius i de relació que els permetran proporcionar cures d'infermeria adients, promovent l'autonomia i el manteniment de la salut, la prevenció de la malaltia i el benestar del pacient, la seva família i la comunitat.
  2. Integrar el coneixement específic de la salut i la malaltia sobre la base del concepte holístic de la persona.
  3. Conèixer les cures d'infermeria associats a les alteracions de salut més comuns dels següents aparells i sistemes segons la següent metodologia coneixent el Pla de Cures d'Infermeria de cada situació: Renal, Medi intern, Metabolisme i Nutricional, Reumatisme i Traumatològic, Dermatològic, Oftalmològic , otorinolaringològic, Neurològic i d'Urgències.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
  • 12. B - Conèixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial de transformació.
  • 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera uni o multidisciplinari i interdisciplinari els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
  • 16. G - Conèixer els sistemes d'informació sanitària.
  • 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
  • 20. B - Treball en equip multidisciplinari
  • 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
  • 25. E - Coneixements en l'àrea d'estudi.
  • 2. E - Planificar i facilitar cures infermeres a les persones o grups, tenint en compte els resultats obtinguts en salut i l'avaluació del seu impacte, a través de guies de pràctica clínica i assistencial que descriuen els quatre processos a través dels quals es diagnostica, es tracta o es té cura d'un problema de salut.
  • 3. E - Conèixer i aplicar els fonaments i principis teòrics i metodològics de la infermeria.
  • 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del seu context social o multicultural.
  • 5. G - Dissenyar sistemes de cures dirigits a les persones o grups, avaluar-ne l'impacte i establir les modificacions oportunes.
  • 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.
  • 7. B - Entendre sense prejudicis les persones, tenint en compte els seus aspectes físics, psicològics i socials, com individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences o valors, i garantint el dret a la intimitat a través de la confidencialitat i el secret professional.
  • 8. B - Promoure i respectar el dret a la participació, informació, autonomia i el consentiment informat en la presa de decisions de les persones ateses d'acord amb la manera en què viuen el seu procés de salut-malaltia.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar la matèria de Cures de l'Adult I l'alumne serà capaç de:

  1. Valorar la importància de les famílies i els grups comunitaris en les cures de salut.
  2. Realitzar un pla de cures al pacient crònic i la seva família identificant i minimitzant les seves complicacions. Conèixer els objectius i accions prioritàries de les accions preventives a desenvolupar.
  3. Saber treballar en l'entorn del pacient i la seva família. Saber impartir cures domiciliàries d'excel·lència tenint en compte les necessitats de l'individu i la seva família.
  4. Elaborar programes d'intervenció a la família o comunitat.
  5. Conèixer les mesures de prevenció primària i secundària dirigides a l'adult.
  6. Executar un programa d'intervenció.
  7. Conèixer tècniques específiques de suport diagnòstiques i terapèutiques a les cures d'infermeria en les malalties nefrològiques, endocrins, múscul articulars, traumatològics, dermatològics, oftalmològics, otorinolaringològics i neurològics.
  8. Aplicar el P. A. E. a pacients amb patologies específiques dels sistemes endocrins, múscul articulars, traumatològics, dermatològics, oftalmològics, otorinolaringològics i neurològics.
  9. Recordar l'etiopatogènia, epidemiologia, fisiopatologia i el quadre clínic. Conèixer les possibles complicacions.
  10. Conèixer les principals proves diagnòstiques per la imatge i analítiques aplicades especialment en les cures a pacients renals, neurològics i situacions urgents.

Continguts

Tema 1. IMMUNITZACIONS EN L'ADULT

Tema 1.1. Immunitzacions en l'Adult.

Tema 2. ATENCIÓ D'INFERMERIA A LA PERSONA AMB ALTERACIONS ENDOCRINES

Tema 2.1. Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia endocrina.

Tema 2.2. Atenció a la persona en processos aguts de patologia endocrina.

Tema 3. ATENCIÓ D'INFERMERIA A LA PERSONA AMB ALTERACIONS RENALS

Tema 3.1. Atenció a la persona en processos aguts de patologia renal.

Tema 3.2. Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia renal.

Tema 4. ATENCIÓ D'INFERMERIA A LA PERSONA AMB ALTERACIONS NEUROLÒGIQUES

Tema 4.1. Atenció a la persona en processos aguts de patologia neurològica.

Tema 4.2. Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia neurològica.

Tema 5. ATENCIÓ D'INFERMERIA A LA PERSONA AMB ALTERACIONS DERMATOLÒGIQUES

Tema 5.1. Atenció a la persona en processos aguts de patologia dermatològica.

Tema 5.2. Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia dermatològica

Tema 6. ATENCIÓ D'INFERMERIA A LA PERSONA AMB ALTERACIONS MÚSCULARTICULARS

Tema 6.1. Atenció a la persona en processos aguts de patologies múscul-articulars.

Tema 6.2. Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia múscul-articular.

Tema 7. ATENCIÓ D'INFERMERIA A LA PERSONA AMB ALTERACIONS OFTALMOLÒGIQUES

Tema7.1. Atenció a la persona en processos aguts de patologia oftalmològica.

Tema 7.2. Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia oftalmològica

Tema 8. ATENCIÓ D'INFERMERIA A LA PERSONA AMB ALTERACIONS OTORRINOLARINGOLÒGIQUES

Tema 8.1. Atenció a la persona en processos aguts de patologia otorinolaringològica.

Tema 8.2. Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia otorrinolaringològica.

Tema 9. ATENCIÓ D'INFERMERIA EN SITUACIONS D'EMERGÈNCIA

Tema 9.1. Atenció a la persona en casos d'emergències.

Tema 10. CASOS EN L’ATENCIÓ PRIMÀRIA

Tema 11. ATENCIÓ D'INFERMERIA EN CURES PAL·LIATIVES

Tema 11.1. Les Cures Pal·liatives: Introducció (o conceptes bàsics de cures pal·liatives)

Tema 11.2. Cures pal·liatives a la persona adulta

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



METODOLOGIA BLENDED LEARNING

• Les classes es donaran presencialment a l'aula de la UIC i amb aprox la meitat dels alumnes; i a el mateix temps serà retransmesa en directe (streaming) per als alumnes que estiguin seguint-i participant del seu domicili; tot això amb el motiu de mantenir les distàncies de seguretat a les aules. La distribució dels dies d'assistència a la universitat s'indicarà en un document independent. Segons les normatives sanitàries pandèmiques s'adaptarà l'assistència, per exemple en el cas de sol permetre l'assistència per a pràctiques en laboratori.

• Els professors de l'assignatura s'han programat i coordinat diferents sistemes metodològics segons les competències i contingut que es vagi a impartir. En aquest sentit van des de classes teòriques amb participació en debat i Kahoot, fins a classes amb presentació del temari seguit de treball individual de l'alumne per a compartir-lo i desenvolupar-lo conjuntament amb la resta d'alumnes, tant els presencials com els no presencials. Algunes d'aquestes metodologies impliquen càpsules formatives gravades prèviament per a l'estudi i treball individual o col·lectiu de l'alumne, per després ser desenvolupat a classe.

• Les classes no es gravaran tret que algun alumne ho necessiti per motius covid.19 de forma acreditada, en aquest cas se li donarà accés.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



 AVALUACIÓ QUAN L'ASSIGNATURA ES IMPARTEIXI AMB METODOLOGIA BLENDED LEARNING

• En relació a el curs anterior 19-20 s'elimina l'obligatorietat de treure un 5 en un examen final per poder fer mitjana amb la resta de notes ja que d'aquesta manera es dóna més força a l'avaluació continuada que ara passarà a tenir un valor de l'100% distribuïda de la següent manera: 5% per als qüestionaris de treball autònom, un 15% els treballs per la participació a classe (qüestionaris després de treball a classe un 40%, cas 60%) i 40% cadascuna de les 2 proves escrites intermèdia. Considerem important mantenir les proves escrites perquè facilita la retenció de la matèria, però per si sola no representa l'adquisició de les competències i pensem que amb la realització d'un cas que recull les qüestions més importants de l'assignatura i la resta de qüestionaris s'aconsegueix un correcte equilibri en l'avaluació continuada.

 

Respecte a la realització del “cas d'un pacient” assenyalar que la seva nota vindrà donada d'una banda de la valoració del professor respecte a les respostes a les preguntes plantejades del “cas del pacient” (90%) i d'altra banda la valoració que hagin realitzat els companys d'equip respecte a com ha estat la seva participació en la realització de les respostes al “cas del pacient”, posant èmfasi en les dimensions de treball en equip i impacto/influència.

En definitiva, els percentatges seran:
o 5% qüestionaris moodle fora de classe
o 6% treballs realitzats en classe
o 8.9% respostes a les preguntes del cas d'un pacient
o 0.1% valoració dels teus companys respecte a la teva participació en el cas
o 40% primera prova escrita (la matèria que entra en aquesta prova ja no torna a entrar en la segona prova escrita, s'aprovi o no, és a dir es manté la nota per al càlcul de la nota general de l'assignatura)
o 40% segona prova escrita (entra la resta de matèria que no va entrar en la primera prova escrita)


En qualsevol cas, la nota general de l'assignatura serà l'aplicació d'aquests percentatges.

 

Quant a la segona convocatòria assenyalar:

• Es mantindran els percentatges de l'avaluació de la primera convocatòria i les notes de l'avaluació continuada, a excepció que es permetrà millorar la nota dels qüestionaris autònoms (fins a un 5). Mantenir la nota de l'avaluació continuada vol dir que si un alumne té aprovada una de les dues proves escrites es mantindrà la nota i només haurà d'examinar-en l'examen final de segona convocatòria de la part de la prova escrita que no va aprovar en primera convocatòria. Si tingués suspeses la primera i segona prova escrita de la primera convocatòria, llavors l'examen de segona convocatòria inclouria el temari de tota l'assignatura. No es concediran matrícules d'honor en 2ª convocatòria.

Bibliografia i recursos

  • Caja López, C. (2003). Enfermería Comunitaria III: Atención Primaria. Manuales de enfermería (2nd ed.). Barcelona, etc: Masson.
  • Caja López, C., & López Pisa, R. M. (1997). Enfermería comunitaria: educación sanitaria. Barcelona: Masson.
  • Frías Osuna, A. (2000). Enfermería Comunitaria. Barcelona: Masson.
  • García Suso, A. (2001). Enfermería Comunitaria: Bases Teóricas. Enfermería S 21 (1st ed.). Madrid: DAE.
  • Mazarrasa, A; Germán, B; Sánchez M.; Sánchez G; Merelles T y Aparicio R. Salud Pública y Enfermería Comunitaria. Volúmen I. Madrid: McGraw-Interamericana, 1996.
  • Ramos Calero, E. (2002). Enfermería comunitaria: métodos y técnicas. Madrid: DAE.
  • Sánchez Moreno, A., Aparicio Ramón, V., Germán Bes, C., Mazarrasa Alvear, L., Merelles Tormo, A., & Sánchez García, A. (2000). Enfermería Comunitaria 3. Actuación en enfermería comunitaria, los sistemas y programas de salud. Madrid [etc.]: McGraw-Hill.
  • Thibodeau GA, Paton KT. Estructura y Función del cuerpo Humano, 13ª edición de Elsevier, Madrid.2008
  •  Long, B. C., Phipps, W. J. (2002). Enfermería Médico-Quirúrgica (2ª ed.). Vol 1 y 2. Mosby 2000. Madrid.
  • Smeltzer S.C., Bare B.G. Enfermería Médico-quirúrgica de Brunner y Suddarth. 12ª edición. LIPPINCOTT. 2013
  • Herdman & Kamitsuru. Diagnósticos enfermeros. Definiciones y clasificación 2015-2017 Elsevier, 2015
  •  Mª T Luis. Los Diagnósticos enfermeros. Masson, Madrid, 9ª Edición.2014

Webs d'interès

  • Asociación española de vacunas http://www.vacunas.org/
  • http://www.gencat.es/sanitat

Com citar documents
http://www.uic.es/es/citar-documentos?seccio=2

Com citar recursos electrònics
http://www.ub.edu/biblio/citae-e.htm

Criteris de Vancouver
http://www.fisterra.com/recursos_web/mbe/vancouver.asp

Estil APA: http://www.udg.edu/Serveis/Formacioenlinia/Comcitardocuments/EstilAPAencatala/tabid/11972/language/ca-ES/Default.aspx

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 07/06/2021 10:00h
  • R1 21/06/2021 10:00h
  • E2 05/07/2021 10:00h
  • R2 14/07/2021 12:00h