Universitat Internacional de Catalunya

Ortodòncia 1

Ortodòncia 1
7
9242
3
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


Els alumnes que desitgin tenir una reunió amb alguns dels professors d´Ortodòncia 1 han de demanar-ho per correu electrònic prèviament. La reunió es podrà fer presencial o en línia. 

L´horari d´atenció es els dijous de 10.30 a 11.30h. 

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Objectius

Els objectius educatius per l'assignatura d'Ortodòncia comprenen un conjunt d'activitats docents que han d’introduir progressivament, als alumnes, en els coneixements teòrics i pràctics que ha de tenir un Odontòleg general.

El temari teòric durant el primer any de l'assignatura (Ortodòncia 1 i 2) té un objectiu general i quatre grans apartats: L´objectiu general es saber diagnosticar des del punt de vista de l´ortodoncista però amb una visió general interdisciplinària amb totes les especialitats de l´Odontologia. Els quatre  apartats son: 1) Introducció a la Ortodòncia i repàs de les estructures i funcions del sistema estomatognàtic; 2) Estudi del creixement i desenvolupament dentofacial; 3) Estudi de l'etiologia i classificació de les maloclusions; i 4) Estudi dels diferents mètodes de diagnòstic dels problemes ortodòntics per saber fer un llistat de problemes, uns objectius de tractament i començar a introduir-se en l´elaboració del pla de tractament.

Els objectius de les pràctiques de laboratori són l'aplicació pràctica dels coneixements teòrics i l'adquisició de l’actitud i destresa de raonament i manual necessari per al diagnòstic de la maloclusió i la confecció de l'aparatologia.

Continguts

Introducció a l'ortodòncia

Història clínica, exploració del pacient.  

Anàlisi facial    Registres diagnòstics. 

Classificació de les maloclusions

Desenvolupament de la dentició 

Desenvolupament de l'oclusió

Anàlisi de models 

Anatomia i àrees a l'Ortopantomografia. Patologia a l'Ortopantomografia

Creixement craniofacial. 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



La totalitat del curs 2020-21 es farà part presencial i part on-line. Les classes i seminaris s’impartiran segons el tema en qualsevol dels tres idiomes oficials de la UIC, català-castellà-angles. 

El curs es divideix en tres grups M1, M2 i M3, per poder fer tots els continguts part presencial i part en línia.

Tota la carrega docent es farà en aquest format semi presencial atès que per ara no podem fer-ho presencial com fins ara. 

1. Classes magistrals: Imparteixen els coneixements bàsics. Inclouen les referències bibliogràfiques necessàries per a l'estudi i ampliació del tema tractat. Es faran presencials amb connexió virtual pels grups que no estan aquell dia a la UIC. 

2. Seminaris: Són un repàs del temari teòric, amb una vessant molt més pràctica, que permeten una interacció més àgil alumne-professor. Es fan durant les pràctiques. Poden ser tant presencials com en línia. 

3. Pràctiques de laboratori: Aplicació pràctica dels coneixements teòrics. Ajuden a adquirir l'actitud i destresa necessària. Es faran per grups tant presencials com en línia. 

4. Tutories (voluntàries): Seguiment i ajuda individualitzada del progrés de l'alumne especialment per qui tingui problemes d´aprenentatge com qui està suspès. 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



Examen teòric (presencial o en linia)

Els exàmens teòrics de l’assignatura de les convocatòries ordinàries consten de preguntes amb resposta múltiple i/o preguntes de resposta curta. Les preguntes d´examen podran estar en angles si la classe s´ha impartit en aquest idioma. 

Les preguntes de resposta múltiple tenen una única resposta vàlida y es restarà 0,20 punts per cada resposta incorrecta.

El examen teòric s’aprova amb un mínim de nota de 5, un cop descomptades les preguntes incorrectes.

Si per indicació de la Secretaria Acadèmica algun alumne ha de fer el examen en alguna altre data o algun format diferent al test, es farà un examen oral (presencial o en línia) amb un tribunal format ,com a mínim, per dos professors.

 

Pràctiques d´Ortodòncia 1

Normes generals de les pràctiques d´Ortodòncia 1. 

- L´avaluació de les practiques es continuada. Cada dia es puntuarà el que fa l´alumne. 

- L'assistència a pràctiques (presencial o en línia) és obligatòria.

- Cada jornada de pràctiques s'avaluarà amb una puntuació de 0 a 10. Per aprovar la pràctica es necessita un mínim de nota de 5. 

- Per aprovar les pràctiques d´Ortodòncia 1 es necessari haver fet un mínim del 70% de les pràctiques, i que de la mitjana de totes les pràctiques de l’assignatura s´obtingui un mínim d´un 5.

-L'alumne ha d'informar-se del material que necessita per realitzar la pràctica amb la suficient antelació. Perquè per realitzar la pràctica és imprescindible portar o tenir (en el cas de fer la pràctica en línia) el dossier de pràctiques imprès, que pot adquirir-se en la copisteria o baixar del Moodle, juntament amb l´esquema de la teoria de la pràctica que surt al pdf de cada pràctica. El material de les pràctiques sobre fotos hauran d'estar a color.

- L'alumne ha de portar/tenir l'ordinador portàtil a cada pràctica. 

- La bata és imprescindible en totes les pràctiques presencials, tant en les que es realitzen a l'aula com en el laboratori. No s'admet l'assistència a la pràctica sense la bata.

- S'exigeix puntualitat, tan si la pràctica es presencial com en línia, per poder complir amb els objectius de la pràctica així com per respecte a professors i companys. Els retards impliquen una disminució de la qualificació de la pràctica. Es considera retard a arribar 15 minuts tard a la pràctica.

- L'assignació del lloc de treball en el laboratori és personal i intransferible durant tot el curs en les pràctiques presencials.

- Durant les pràctiques presencials l'alumne és responsable del material que li lliura la facultat i ha d'usar-lo correctament i retornar-lo en les mateixes condicions en què ho ha rebut. El lloc de treball ha de quedar net en acabar la pràctica presencial.

 

Avaluació de les pràctiques d´Ortodòncia 1:

- A més de l´avaluació continuada de les pràctiques, durant el curs poden haver-hi avaluacions de diferent format. Per exemple exàmens curts previs a la pràctica en que s’avaluï el contingut de l’assignatura que ja s´ha donat a la classe teòrica, a la pràctica o a la teoria de la pràctica. 

- A la avaluació continuada es valora: La puntualitat, l’actitud, la participació, la posada en pràctica dels coneixements teòrics adquirits, el progrés de l'habilitat manual, la netedat en la presentació dels treballs. 

- La pràctica es puntuarà amb un zero en els següents casos:1. Si l'alumne no es presenta a la pràctica, independentment del motiu. 2. Si l'actitud de l'alumne o la qualitat del treball és molt deficient. 3. Si l'alumne falta al respecte als professors o al personal auxiliar. 4. Si l'alumne altera l'ordre o la bona convivència en el laboratori, 4. Si l'alumne no porta el material necessari per fer la pràctica. 

Nota final de l'assignatura d´Ortodòncia 1

La nota final de l’assignatura es compondrà d’una part corresponent del examen teòric ( 70%) tant si es fa presencial com si es fa en línia, i d’una altre que correspondrà a la nota de les pràctiques (30%)

Per establir aquesta mitjana ambdues parts, tant la teòrica com la pràctica,  han d’estar aprovades.

Revisió d'exàmens

La revisió d´exàmens (presencial o en línia) es farà el dia i hora que s´indiqui la Secretaria de la UIC. 

Es convocarà als delegats (de manera presencia o en línia) a revisar l'examen, es comentaran els dubtes plantejats pels delegats i s´esmenarà  si es detecta algun error. 

Aquells alumnes que desitgin revisar l´examen, presencial o en línia, han de sol·licitar-ho...al delegat. No s´admetrà revisions a qui no ho hagi demanat prèviament al seus delegats. No es faran revisions de les preguntes una per una atès que ja s´haurà revisat amb els delegats, però se´ls atendrà i aconsellarà. 

La finalitat de la revisió d'examen és esmenar un eventual error de correcció o de còmput de les respostes encertades i solament en aquest cas donarà lloc a modificació de la nota.

Bibliografia i recursos

La bibliografia bàsica de l'assignatura és la següent:

1. Proffit W R, Fields H W. Contemporary Orthodontics. 6ª ed. Mosby 2019.

Bibliografia addicional: 

2. Canut J A. Ortodoncia Clínica. 2ª ed. Masson 2000.

3. Bravo L A. Manual de Ortodoncia. Síntesis 2003.

En funció del tema, s'aportarà específicament la bibliografia addicional recomanada que es trobarà amb la lliçó corresponent a la plataforma Moodle. 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 14/01/2021 A01 08:00h
  • E1 14/01/2021 A02 08:00h
  • E1 14/01/2021 A04 08:00h
  • E1 14/01/2021 A03 08:00h
  • R1 28/01/2021 A17 14:00h
  • E2 17/06/2021 A21 08:00h
  • E2 17/06/2021 A16 08:00h
  • E2 17/06/2021 A15 08:00h
  • R2 01/07/2021 A08 10:00h