Universitat Internacional de Catalunya

Economia

Economia
6
9285
2
Segon semestre
FB
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


Amb cita previa a través del correu: airodriguez@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Economia és una assignatura de 6 crèdits ECTS, de formació bàsica, i que s'imparteix durant el segon semestre del segon curs de Periodisme.

Aquesta assignatura és clau en la formació de l'alumne ja que aborda els conceptes econòmics més importants del món econòmic. A més de la resta d'habilitats professionals que adquireix l'alumne en el Grau de Periodisme (redacció, documentació, etc.), el coneixement dels conceptes claus de l'economia esdevé un factor estratègic ja que l'orientació a resultats i la primacia de la rendibilitat financera determinen el funcionament de moltes empreses, incloses les agències de publicitat i els mitjans de comunicació.

Tant per la importància concedida per les agències i els mitjans com l'atorgada pels propis ciutadans, l'economia s'ha convertit en un factor estratègic en el sector de la comunicació. Factors com la configuració del mercat, la llei de l'oferta i la demanda, el preu, el deute públic i les polítiques econòmiques i fiscals poden influir de manera decisiva en aquest sector. A més, les agències i els mitjans orienten la seva activitat cap a la consecució d'objectius organitzacionals globals, els quals, sovint són avaluats en termes econòmics, com ara l'anomenat Return On Investment, d'aquí la importància que l'alumne incorpori a la seva lògica comunicativa alguns dels conceptes econòmics més importants de manera que li permetin treballar en el sector de la comunicació d'una manera eficaç.

Requisits previs

No existeixen requisits previs per cursar aquesta assignatura, tot i que és recomanable haver cursat abans Empresa Informativa, ja que ambdues assignatures estan molt relacionades.

Objectius

L'objectiu prioritari d'aquesta assignatura és comprendre els conceptes teòrics claus de la realitat econòmica. Analitzar la relació existent entre els diferents conceptes teòrics abordats, així com la importància de tots ells en la configuració de la realitat econòmica d'un mercat. Reflexionar sobre la relació directa que hi ha entre molts dels conceptes teòrics explicats i les estratègies de comunicació comercial així com el funcionament dels mitjans de comunicació.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 02 CG - Capacitat per aprendre i actuar autònoma i responsablement
  • 04 CG - Capacitat per organitzar temps i espai
  • 06 CG - Capacitat de lectura, anàlisi i síntesi
  • 08 CG - Capacitat de reflexió i memorització
  • 10 CG - Coneixement i domini de repertoris bibliogràfics
  • 11 CG - Coneixement i domini dels diferents recursos de recerca
  • 16 CE - Capacitat per emetre judicis i valoracions crítiques ben argumentades
  • 18 CE - Capacitat per detectar fets noticiables
  • 19 CE - Capacitat d'elaborar un pressupost d'un projecte periodístic
  • 25 CE - Capacitat per contextualitzar i analitzar críticament els elements macroeconòmics
  • 38 CE - Coneixement i domini dels conceptes, dades, estadístiques i gràfics econòmics

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  1. Tindran els coneixements bàsics d'economia, dret, geografia i història per poder ser capaços d'entendre alguns dels grans problemes de la societat actual.
  2. Interioritzaran una visió complexa de les societats contemporànies.
  3. Comprendran amb més coneixement de causa el present i sabran detectar tendències.
  4. Tindran una major capacitat d'anàlisi de la societat i forgessin un esperit crític i independent.

Continguts

PART I

El programa teòric de l'assignatura Economia està compost pels següents continguts:

1. Introducció a l'economia

2. Oferta i demanda

3. Fallades de mercat

4. L'empresa

5. De la microeconomia a la macroeconomia. El PIB

6. Els diners, la banca i el sistema monetari

7. L'Estat i l'activitat econòmica

8. Els mercats financers. La Borsa.

9. La inflació

10. El mercat de treball. L'atur

 

PART II

Els alumnes faran 10 hores de classes magistrals sobre periodisme econòmic.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Els continguts es treballaran mitjançant diverses activitats que requereixen avaluació continuada, i que combinen la reflexió i l'anàlisi de la matèria amb la realització d'exercicis pràctics. Totes les activitats es divideixen en la següent taula:

Materia

ECTS

CO

SE

MP

CM

Economia

6

8

10

4

38

* Són 30 sessions de 2 hores cadascuna, 60 hores en total.

  • 38 classes magistrals per treballar els conceptes teòrics claus del curs.
  • 10 hores de seminaris, en què els alumnes treballaran en grups de 5/6 alumnes i exposaran els seus treballs.
  • 8 hores de coaching per solucionar dubtes de cara a l'examen.
  • 8 hores de meeting point, en què els alumnes assistiran a les classes assumides per experts.
ACTIVITAT FORMATIVACRÈDITS ECTS
Coaching: Seguiment, individual o en grups molt reduïts, de com els alumnes assimilen els continguts de l'assignatura. En les sessions de coaching, es corregiran defectes, s'aclariran dubtes, es proposaran exercicis i activitats necessàries per aconseguir els objectius fixats.
0.4
Focused praxis: Lliurament periòdic i individual d'exercicis per aprendre la teoria a través de la pràctica. Cada exercici anirà destinat a adquirir coneixements molt definits i adaptats a la persona concreta així com a esmenar llacunes particulars. seminaris: aquesta activitat que consistirà a aprofundir monogràficament en temàtiques específiques, d'especial actualitat –en alguns casos, socialment debatudes–, mitjançant treball actiu en grups reduïts.
0.6
Seminari. aquesta activitat que consistirà a aprofundir monogràficament en temàtiques específiques, d'especial actualitat –en alguns casos, socialment debatudes–, mitjançant treball actiu en grups reduïts.
0.8
Classes magistrals: En les classes magistrals, el professor, no només transmet continguts o coneixements, sinó també, i sobretot, actituds, motivació, aptituds, valors, etc. També facilita que els assistents puguin manifestar les seves opinions i els seus arguments enfront de la resta d'estudiants.
4
Taller: espai de treball eminentment pràctic, en el qual s'adquireixen competències (comportaments observables i habituals que condueixen a l'èxit en l'acompliment d'una funció o tasca) pertanyents a matèries pràctiques o també teòriques (capacitats intel·lectuals, lògiques, crítiques, d'aprenentatge intel·lectual, estudi, citació, etc.).
0.2

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Sistemes y criteris d’avaluació.  (ECONOMIA 2n )

L'avaluació és continuada. D'una banda, hi ha una avaluació basada en casos pràctics d'interpretació i comparació d'articles en la matèria d'acord amb la teoria que s'ha anat impartint. Aquesta part té un pes total del 20% de la nota de l'assignatura. També hi ha un examen parcial a meitat de semestre, tipus test, que té un pes total del 20% de la nota de l'assignatura. L'últim mòdul del curs consta de cinc sessions pràctiques amb un docent específic per a aquesta part i el pes total és també del 20% del total de l'assignatura. Finalment hi ha un examen final d'obligada realització i que té un pes del 40% de la nota total de l'assignatura. Per superar l'assignatura cal aprovar l'examen final (nota mínima de 5) i obtenir un 5 o més sumant cadascuna de les parts d'avaluació de l'assignatura. Totes les proves avaluadores són obligatòries (no presentat implica zero punts en aquesta part).

 

En resum, l'avaluació consta de:

• Resumen analítico clases magistrales sobre organismos financieron internacionales (20% de la nota)

• Examen parcial a meitat de semestre, tipus test (20% de la nota)

• Un examen final tipus test (40% de la nota). Obligatori aprovar l'examen per superar l'assignatura.

• Lliurament de les pràctiques (20%): seminaris. El mateix dia del seminari s'explica el treball a realitzar, i al final de classe es lliura la pràctica al professor, la qual serà avaluada (nota numèrica).

La nota final de l'assignatura és una suma de les notes aconseguides en cada part avaluadora aplicant la seva ponderació en el total.

Atès que tot el contingut teòric que cal preparar per a l'examen s'explica a les classes, és recomanable assistir a totes les classes. Es valora positivament la participació a classe i l'actitud professional de treball.

 

Per aprovar l'assignatura, cal aprovar tanmateix les sessions de periodisme econòmic, que es puntuen a partir de les pràctiques, actitud, participació i assistència.

Els alumnes de 3a convocatòria en endavant (inclòs la 3a) estan exempts de venir a classe, però se'ls recomana venir a classe, especialment als Seminaris, on es realitzarà pràctiques puntuables per a la nota final.

 

Avaluació

Examen parcial                                                        20%

Análisis clases magistrales                                        40%

Seminari                                                                 20%

Examen final                                                           40%

Bibliografia i recursos

 

Bibliografía: 

 

VARA, Alfonso (2009). Economía básica para comunicadores. Pamplona: EUNSA.


Bibliografía recomanada:

MANKIW, Gregory (2010). Principios de economía. México: Cengage Learning Editores.

KRUGMAN, Paul (2010). La era de las expectativas limitadas. Barcelona: Ariel.  

MARTIN MAYORAL, Fernando (2009). Manual de economía española: teoría y estructura. Madrid: Prentice Hall.

ICEX (2005). Claves de la economía mundial. Madrid: ICEX.

HEYNE, Paul (1998). Conceptos de economía: el mundo según los economistas.  Madrid: Prentice Hall.

Bibliografía d'ús del professor:

MANKIW, Gregory (2010). Principios de economía. México: Cengage Learning Editores.