Universitat Internacional de Catalunya

Dret Processal 1

Dret Processal 1
6
9335
2
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Per les circumstàncies sanitàries actuals, els estudiants poden concretar una tutoria virtual a través del següent correu electrònic: scorominas@uic.es.

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L'estudiant d'aquesta assignatura ha d'encarar-la com la realització del dret substantiu que ha estudiat al llarg de la seva formació.

En aquest sentit, l'assignatura de Dret Processal 1 pretén situar a l'alumne no sols davant el seu futur exercici de l'advocacia enfront dels tribunals, en el que podríem dir dret jurisdiccional strictu sensu, sinó també davant altres formes de solució de conflictes.

L'estudi inicial de la tutela jurisdiccional prevista en la Constitució i de la negociació, mediació i arbitratge, donarà pas al tractament dels pressupostos processals que tot lletrat hauria de dominar abans d'iniciar qualsevol litigi.

Juntament amb la prova, l'estudiant aprendrà a redactar una bona demanda, sospesar la contestació com una de les diverses actituds del demandat i ens centrarem, posteriorment, en l'audiència prèvia i la pràctica de la prova fins al moment en el qual el judici quedi vist per a sentència.

Requisits previs

No se'n demana cap.

Objectius

Es persegueixen els següents objectius:

(i) Conèixer l’estructura i el funcionament del sistema processal espanyol, així com, comprendre correctament la mecànica de les principals institucions del procés civil. Es pretén que l’alumne entengui la matèria perfectament, de manera que pugui enfrontar-se a la Llei, a les explicacions dels clients i a l’assimilació d’informació especialitzada sense problemes.

(ii) Saber manejar amb soltesa i sense ajuda totes i cadascuna de les institucions que conformen el procés civil declaratiu. Al final del curs, s’ha de saber redactar i contestar demandes, interessar mesures cautelars, sol·licitar la pràctica de diligències preliminars, intervenir amb profit en audiències prèvies i saber portar judicis ordinaris i verbals.

(iii) Dominar els textos legals, els seus detalls, escletxes i peculiaritats.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 04 - Cuidar els estàndards de pulcritud i qualitat formal en la presentació de documents
  • 06 - Adquirir habilitats en la presa de decisions
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 17 - Comprendre i conèixer les principals institucions públiques i privades en la seva gènesi i en el seu conjunt
  • 22 - Ser capaç d'identificar i interpretar la documentació d'ús habitual en el tràfic jurídic i negocial
  • 23 - Identificar l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial d'un problema jurídic complex
  • 24 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions utilitzant la informació rellevant, aplicant els mètodes adequats i situant el problema dins del conjunt de l'ordenament jurídic
  • 25 - Adquirir habilitats per a l'accionament processal: redacció d'escrits, concreció de pretensions, utilització de formularis, etc.
  • 26 - Dominar les tècniques i formes de prova

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Coneixerà i comprendrà els conceptes bàsics del Dret processal, especialment les regles de jurisdicció, de competència, i les parts del procés.

2. Identificarà i distingirà els diferents tipus d’accions civils.

3. Coneixerà, identificarà i comprendrà els diferents tipus d’accions civils.

4. Haurà adquirit habilitats en la comunicación oral i escrita.

5. Haurà desenvolupat habilitats en la resolución de conflictes jurídics relacionats amb els continguts del mòdul.

6. Haurà adquirit competències processals.

7. Haurà desenvolupat hàbits de netedat en la presentació personal i de documents.

Continguts

El temari de l'assignatura és el següent:

TEMA 1.- El Dret Processal dins el context del Dret. Medis de resolució de conflictes. Negociació, mediació y arbitratge. 

TEMA 2.- Potestat jurisdiccional. Jutges i magistrats. Personal no jurisdiccional. CGPJ. 

TEMA 3.- L'acció, el dret a la tutela judicial efectiva i la tutela jurisdiccional del Dret Privat. 

TEMA 4.- Jurisdicció i competència dels Tribunals civils. . 

TEMA 5.- Les parts del procés civil i postulació processal. Assistència jurídica gratuïta. 

TEMA 6.- L'objecte del procés civil i els diferents tipus de procés de declaració. 

TEMA 7.- Iniciació del procés: diligencies prèvies, la demanda i els seus efectes. 

TEMA 8.- Possibles conductes del demandat davant la demanda.  

TEMA 9.- La proba al procés civil. 

TEMA 10.- L'audiència prèvia. 

TEMA 11.- Judici. Conclusions definitives de les parts. Diligències finals. 

TEMA 12.- La sentència.

TEMA 13.- Desenvolupament i terminació anormal del procés.  

TEMA 14.- El judici verbal. 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La metodologia docent de l'assignatura consistirà, en primer lloc, en classes expositives en les que es requerirà una participació activa constant de l'alumnat amb l'únic objectiu que cada sessió esdevingui clau per a l'aprenentatge dels continguts de l'assignatura i el desenvolupament de competències d'expressió oral i argumentació jurídica. Per aquest precís motiu, el professor donarà un feedback individual a l'estudiant després de cada classe i, en especial, després de les activitats d'avaluació per tal de detectar problemes en el procés d’aprenentatge i que l'estudiant pugui corregir-los.

A més, el professor utilitzarà casos pràctics reals i d'actualitat a la majoria de classes per tal que l'estudiant adquireixi habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions a partir de l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial vigent.

Com a complement formatiu imprescindible, l'estudiant haurà de participar a les activitats formatives que el professor proposarà al moodle per cada tema amb la finalitat de treballar i adquirir aquelles competències relacionades amb l'expressió escrita i l'aprenentatge autònom en el marc del procés penal. 

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Presentación en el aula de los conceptos y su aplicación práctica
17
Actividades en el aula para el seguimiento de los alumnos (individual y en grupo)
03 06 22 23 24 25 26
Actividades fuera del aula para el seguimiento de los alumnos (individual y en grupo)
26
Estudio independiente del alumno
11 17 24
Trabajos individuales
04 22 24

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El sistema d’avaluació serà continuat en base al següents termes:

  • 2 exàmens
  1. Examen parcial de 5 preguntes curtes.
  2. Examen final de 10 preguntes curtes.

Ambdós exàmens representen el 50% de la nota de l'assignatura.

Cada un d'ells computa el 25% dins el total.

L'examen parcial és alliberatori de matèria pel final - sense perjudici d'aquells continguts directament relacionats amb l'examen final.

El exàmens puntuaran sobre 10. Es requerirà un 5 tant perquè l'examen parcial alliberi matèria, com per aprovar l’examen final.

Si l'alumne no es presenta a l'examen parcial, no podrà realitzar l'examen final. En aquest supòsit, l'estudiant haurà de presentar-se a la segona convocatòria per a la totalitat dels continguts i la nota del 30% reservada a l'avaluació continuada serà un 0.

En cada examen hi haurà una o dues preguntes addicionals amb les que es pretén que l'estudiant demostri l’excel·lència del seu aprenentatge. Si les contesta correctament, pot obtenir fins a 1 o 2 punts addicionals, respectivament.

Després de l’examen parcial, el professor farà una sessió de revisió individualitzada amb la finalitat d'apuntar els problemes d'estudi/aprenentatge de cada estudiant.  

  • Participació i implicació acadèmica

Amb la finalitat de garantir una avaluació realment continuada i adequada al Pla de Bolonya, l’actitud activa de l'estudiant a classe i a les activitats diverses que trobarà al Moodle de l’assignatura representarà el 40% de la seva nota final.

Per tal d’evitar que els estudiants que no poden participar a classe per qüestions personals es vegin perjudicats en l’avaluació i/o una participació estèril, es perdran el 33% de les notes més altes de la totalitat dels ítems d’avaluació de participació – a classe i al Moodle.

  • Assistència

L’assistència a les classes computa un 10% a la nota final de l’assignatura amb el que es busca que l’estudiant participi i faci un seguiment constant de l’assignatura per tal de maximitzar l’aprenentatge i el desenvolupament de les competències curricularment previstes.

 

 La nota de cada una dels 3 apartats anteriors haurà de ser de mínim 5 per fer mitja i aprovar l'assignatura.


 Segona convocatòria

Aquells estudiants que no hagin superat l'avaluació continuada podran presentar-se a la segona convocatòria del examen de l'assignatura que computarà un 70% de la nota final de la mateixa. El 30% restant provindrà de la nota obtinguda a l'avaluació continuada que ha de fer tot alumne. L'estructura de l'examen serà de 5 preguntes curtes pels temes del primer parcial i 5 més pels del final. 

Bibliografia i recursos

El punt de partida per l'estudi d'aquesta signatura és la Llei d'Enjudiciament Civil (LEC) - tinguin en compte que aquesta haurà d'estar actualitzada a la data en què s'imparteixi l'assignatura. 

Amb la finalitat de sistematitzar el contingut de la citada, es recomanen els següents manuals:

ARMENTA DEU, T., Lecciones de Derecho procesal civil, Marcial Pons, Madrid, 12ª edició, 2019.

MONTERO AROCA, J., Derecho Jurisdiccional II Proceso Civil, Tirant lo Blanch, València, 27ª edició, 2019.

Per a la realització de les activitats, l'estudiant haurà d'haver fet us de les bases de dades que té a la seva disposició a la biblioteca digital de la Universitat.