Universitat Internacional de Catalunya

Medicina Pal·liativa

Medicina Pal·liativa
3
9393
5
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

 

Dr. Christian Villavicencio: cavillavicencio@uic.es

Dra. Deborath Moreno: dmoreno@uic.es

Dra. Natalia De Iriarte: ndeiriarte@uic.es

Dr. Miguel Alsina: malsina@uic.es

Mireia Baylina: mbaylina@uic.es

Presentació

La Medicina Pal·liativa és la disciplina mèdica dedicada a l’estudi i tractament dels pacients amb un  pronòstic de vida limitat degut a malalties no guaribles i en progressió, on l’objectiu es oferir la millor qualitat de vida, mitjançant el adient control simptomàtic, suport psico-social i espiritual.   

 

El terme Medicina Pal·liativa fa referència a l’activitat mèdica, mentre que l’activitat desenvolupada per un equip multidisciplinar que habitualment inclou metges, infermeres, treballadors socials, psicòlegs, fisioterapeutes, agents pastorals o voluntaris, es reconegut arreu com Cures Pal.liatives.

 

Les Cures Pal.liatives, en general, i la Medicina Pal.liativa, en particular, constitueixen una disciplina de més de 50 anys de desenvolupament en tot el món, i en alguns com especialitat mèdica, com al Regne Unit o Estats Units.

 

A Catalunya i Espanya les Cures Pal·liatives, des de fa més de 25 anys, constitueixen una activitat reconeguda, regulada i finançada dins dels Sistema Nacional de Salut.

 

En aquest moments, la formació dels futurs metges seria parcial si no incorpores els coneixements i habilitats bàsiques per al maneig dels principals problemes físics, emocionals, socials i espirituals que sorgeixen el l’atenció mèdica dels pacients al final de vida

Requisits previs

No procedeix.

Objectius

La assignatura de Medicina Pal·liativa te com objectiu que els futurs metges sàpiguen reconèixer la importància, necessitat i responsabilitat que tenen en l’atenció a les persones amb malalties que no es guariran i que evolucionaran fins a la mort.

A més a més, es vol proporcionar coneixements bàsics i pràctics pel abordatge d’aquestes situacions, tan des de un punt de vista clínic i ètic.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1.- Al finalitzar l’assignatura l’alumne ha de formular de forma raonada els principis i eines de la Medicina Pal.liativa.

 2.- Ha de generar una avaluació multidimensional i interdisciplinar, relatiu a pacients amb malalties avançades i en procés de final de vida.

 3.- Ha de prescriure opioids (esencialmente morfina) en cas de dolor crònic oncològic i no oncològic, ajustar les dosis correctament, així com prevenir i tractar les principals efectes secundaris.

 4.- Ha de identificar els principals problemes relacionats amb la situació d’últims dies i el seu abordatge interdisciplinar.

 5.- Ha de identificar i discutir raonadament els principis ètics en la pressa de decisions en pacients amb malalties avançades i en procés de final de vida.

Continguts

-          Principis i eines de la Medicina Pal·liativa: Objectius evolutius de la curació a la pal·liació. Historia natural de les malalties evolutives i final de vida. Model O.M.S. de cures pal·liatives. L’esser humà com ens multidimensional. Definició de  Medicina Pal·liativa i Cures Pal·liatives. Model estructural essencial de les Cures Pal·liatives.

 

-          Models i organització de les Cures Pal·liatives: Breu recorregut històric i desenvolupament de les Cures Pal·liatives. Model de Cures Pal·liatives a Catalunya i a Espanya. Nucli bàsic d’organització: l’equip. Bases del treball en equip interdisciplinar.

 

-          Comunicació: Principis ètics i pràctics de la comunicació. Com donar males noticies ( protocol de 6 pasos).

 

-          Avaluació multidimensional: Avaluació i instruments de l’avaluació multidimensional en Medicina Pal·liativa. Aspectes: físics, emocionals, socials i espirituals.

 

-          Dolor: Epidemiologia,fisiopatologia de la nocicepció,  taxonomia, avaluació. Mesures farmacològiques i no farmacològiques. Ús morfina i altres opioids.


-          Cures Pal·liatives i Pediatria: Enfocament d'atenció als nadons que moriran i les seves famílies. 

 

-          Símptomes digestius: Sd. Caquèxia-anorèxia, xerostomia, sd. emètic, constipació. Epidemiologia, fisiopatologia, diagnòstic diferencial, tractament farmacològic i no farmacològic.

 

-          Símptomes respiratoris: Dispnea, tos. Epidemiologia, fisiopatologia, diagnòstic diferencial, tractament farmacològic i no farmacològic.

 

-          Símptomes neuropsiquiatrics : Delirium, depressió, ansietat, insomni. Epidemiologia, fisiopatologia, diagnòstic diferencial, tractament farmacològic i no farmacològic.

 

-          Situació d’últims dies: Característiques. Estratègia general de tractament. Símptomes freqüents: dolor, delirium, dispnea, ranera. Tractament farmacològic i no farmacològic. Atenció a la família.

 

-          Sedació pal·liativa: Aspectes ètics i pràctica clínica.


-          Atenció a la familia: Aspectes específics relatius a l'atenció familiar; com parte de la unitat d'atenció en Medician Pal.liativa.


-         Dol: Pèrdua i procés adaptatiu. Dol complicat i les seves manifestacions.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Principis i eines de la Medicina Pal·liativaSe impartirà la matèria en classe magistral.

-          Models i organització de les Cures Pal·liativesSe impartirà la matèria en classe magistral. Cal tenir en compte que els aspectes relacionats amb el treball en equip estarà present en la majoria de les activitats pràctiques de la assignatura.

-          Comunicació: Els aspectes teòrics s’impartiran en classe magistral, mentre que la aplicació dels coneixements es treballarà específicament mitjançant laboratori d’habilitats, encara que cal tenir present que al ser la comunicació una habilitat instrumental la seva docència serà transversal i estarà present en la majoria d’activitat docents de la assignatura.

-          Avaluació multidimensional: Els aspectes teòrics s’impartiran en classe magistral, mentre que la aplicació dels coneixements es treballarà específicament mitjançant laboratori d’habilitats, mètode del cas i aprenentatge basat en problemes.

-          Dolor: Els aspectes teòrics s’impartiran en classe magistral, mentre que la aplicació dels coneixements es treballarà específicament mitjançant laboratori d’habilitats i mètode del cas.

-          Símptomes digestiusEls aspectes teòrics s’impartiran en classe magistral, mentre que la aplicació dels coneixements es treballarà específicament mitjançant mètode del cas.

-          Símptomes respiratorisEls aspectes teòrics s’impartiran en classe magistral, mentre que la aplicació dels coneixements es treballarà específicament mitjançant laboratori d’habilitats.

-          Símptomes  neuropsiquiatrics : Els aspectes teòrics s’impartiran en classe magistral, mentre que la aplicació dels coneixements es treballarà específicament mitjançant mètode del cas.

-          Situació d’últims diesEls aspectes teòrics s’impartiran en classe magistral, mentre que la aplicació dels coneixements es treballarà específicament en mètode del cas.

-          Sedació pal·liativaEls aspectes teòrics s’impartiran en classe magistral, mentre que la aplicació dels coneixements es treballarà específicament mitjançant mètode del cas.

-      Atenció a la família i Dol: Se impartirà la matèria en classe magistral.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Sistemes i criteris d'avaluació

La nota final de l’assignatura s’obtindrà de la mitjana ponderada (a amb expressió d’un decimal) obtinguda de les següents avaluacions:

- Examen parcial: 15%

- Examen final: 60%

- Activitats Docents Participatives (ADP): 25%

Inclouen: Laboratoris d’habilitats (LH)+ Mètode del cas (MC) + Participació i professionalisme.

Examen Parcial*:

– Correspon al 15% del total de la assignatura.

– No allibera la matèria examinada per a l’examen final.

- És requisit indispensable haver realitzat lexamen parcial per presentar-se al final

– La No Presentació equival a un 0 del percentatge de l’examen parcial. En cas d’absència justificada per causes mèdiques, es valorarà cada cas per decidir si el pes de l’examen parcial serà absorbit total o parcialment per l’examen final.

- L'examen constarà de 40 preguntes tipus test en els quals es farà especial èmfasi en l'aplicabilitat clínica dels Coneixements adquirits i practicats fins a aquest moment. Cada pregunta tipus test tindrà un valor de 0,25 punts (sumant 10 punts en total)

Examen Final*:

– Correspon al 60% del total de la assignatura.

- L'examen constarà de preguntes (2 preguntes escrites i 40 preguntes tipus test) en els quals es farà especial èmfasi en l'aplicabilitat clínica dels Coneixements adquirits i practicats al llarg del curs. Les preguntes escrites tindran un valor de 4 punts sobre la final de la nota (2 punts per cada pregunta) i cada pregunta tipus test tindrà un valor de 1,5punts (sumant 6 punts en total)

* En ambdós casos les preguntes s'elaboraran dels conceptes impartits a classe, la lectura obligatòria aportada al moodle i la bibliografia recomanada a la guia docent.

Activitats Docents Participatives:

– Correspon al 25% del total de la assignatura.

-En els MC la activitat és participativa i organitzada mitjançant grups. La nota és grupal i la nota obtinguda pel grup serà la mateixa que s’adjudicarà individualment a cada component del grup. La no presentació equival a un 0.

-En els LH la nota és individual. La no presentació equival a un 0.

Es tindrà en compte a més a cada activitat la participació i el professionalisme

- La nota de les ADP serà la de la mitjana ponderada de totes les ADPs.

 

"Matrícula"

Els alumnes amb notes de la assignatura  ≥9 podran optar a les possibles matrícules d’honor, les quals es dilucidaran en base el claustre d’avaluació dels professors de l’assignatura i d’acord al conjunt de notes i avaluacions realitzades.

No es preveu cap examen, ni altra activitat per millorar la nota final obtinguda.

Examen de segona convocatòria

Per aquells alumnes que no hagin aprovat l’assignatura en primera convocatòria, es preveu l'examen de segona convocatòria.

Cal indicar que es tindran en la mateixa consideració les notes dels apartats no teòrics de la primera convocatòria. Els alumnes que superin l'examen (puntuació major o igual a 5), obtindran com màxima nota del conjunt de l’assignatura un 8.

Bibliografia i recursos

 

  ·  Manual de Medicina Paliativa. Carlos Centeno Cortés et al. Editorial EUNSA

  ·  Manual de control de síntomas en pacientes con cáncer avanzado y terminal. Josep Porta et al. Editorial ARAN

  ·  Medicina Paliativa . (Ed. Española). Declan Walsh et al. Editorial Elsevier Saunders

  ·  Societat Catalana-Balear de Cures Pal.liatives. http://webs.academia.cat/societats/curespal

  ·  Sociedad Española de Cuidados Paliativos.  http://www.secpal.com

 ·  European Asociación for Palliative Care. http://www.eapcnet.eu

 ·  International Associacion for Hospice and Palliative Care. http://www.hospicecare.com

 ·  Qualy. Centre col.laborador de la OMS per a programes públics de cures pal.liatives. Institut Català d’Oncologia. http://www.iconcologia.net

 ·  Regional Palliative Care Program. Edmonton (Alberta). http://www.palliative.org

 ·  MD Anderson, Palliative Care.  http://www.mdanderson.org

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 13/06/2022 17:30h
  • E2 15/07/2022 16:30h