Universitat Internacional de Catalunya

Basic Concept in Experimental Research

Basic Concept in Experimental Research
3
9460
3
Segon semestre
OB
anglès mèdic
Llengua d'impartició principal: anglès

Professorat


Coordinadora: Dra. Samantha Álvarez (salvarezs@uic.es)

Dra Ivet Bayés (ibayes@uic.es)

 

Presentació

L' èxit de les ciències biomèdiques durant el segle passat s' ha establert gràcies al diàleg constant entre la pràctica clínica i la recerca. En l' actualitat, la Pràctica Basada en l' Evidència integra l' experiència clínica i la millor investigació científica disponible per realitzar la presa de decisions informada i més adequada en relació al diagnòstic i tractament de cada pacient.

La Medicina basada en evidències implica l'ús d'una lectura crítica de la investigació mèdica, per la qual cosa és important que els metges es mantinguin al dia amb les publicacions en aquest camp i que s'animen cada vegada més a participar ja sigui com a membres o com a líders de projectes de recerca per a la creació de nova evidència

L'objectiu d'aquest programa és ampliar i aprofundir la capacitat de comprendre i dissenyar recerca en Medicina.

El programa conté 3 elements que inclouen classes magistrals  (seminaris de lectura i aprenentatge basat en projectes. Atès causa que la majoria de les investigacions es publiquen en anglès, el curs fa èmfasi en les habilitats de lectura i comprensió auditiva en aquest idioma. Els estudiants practicaran activitats d' expressió oral i escrita per millorar en l' àrea de la comunicació científica de la recerca mèdica en aquesta llengua.

Les classes magistrals seran dirigides per un professor a tot el grup i estan destinades a millorar la capacitat de llegir articles de recerca. En aquestes sessions es discutiran temes de disseny de recerca i les habilitats de lectura científica per a estudiants de medicina. Aquesta activitat està dissenyada per facilitar la comprensió d' articles de recerca dins d' un entorn acadèmic.

Els seminaris de lectura es duran a terme en sessions grupals dividides i dirigides per experts en cada disseny de recerca. Aquestes sessions tindran un format de  Journal club  on els estudiants i professors analitzaran i discutiran articles de recerca publicats en revistes de la literatura científica internacional.

L'aprenentatge basat en projectes també es realitzarà com una activitat de  Journal club  on els estudiants realitzaran i discutiran les seves pròpies presentacions d'articles de revistes utilitzant dissenys específics. Aquests articles seran proporcionats als estudiants pels professors i seran preparats en grups per a la seva presentació i discussió a l' aula.

 

Requisits previs

Es requereix haver cursat les assignatures Bioestadística, Introducció a l' Epidemiologia i Maneig de la Informació Científica.

 

El nivell mínim d'anglès recomanat a l'inici del curs és B1 +

Objectius

 

1)    Donar els estudiants eines per analitzar i dissenyar la investigació mèdica.

2)    Reforçar el coneixement dels principis de causalitat aplicats a la recerca en salut.

3)    Comprendre, sintetitzar i presentar articles d' investigació mèdica en anglès.

4)    Reforçar les habilitats receptives de lectura i escolta, així com facilitar el desenvolupament de les habilitats productives de parlar i escriure a través d' activitats interactives.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

D'acord amb la competència de la titulació, l'estudiant podrà tenir suficients coneixements de la llengua anglesa per a comprendre la literatura mèdica i sanitària escrita en anglès, així com el suficient nivell de comprensió oral per assistir amb aprofitament a una conferència o lliçó en llengua anglesa i tenir suficient expressió oral per intervenir.

  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CB-6 - Haver desenvolupat l'autonomia suficient per participar en projectes d'investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic, en contextos interdisciplinaris i, si escau, amb una alta component de transferència del coneixement.
  • CTI-1 - Saber comunicar de forma efectiva, mitjançant la comunicació oral i escrita en una tercera llengua que permeti treballar en un context internacional.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els estudiants podran:

1.    Ser capaços de llegir i comprendre literatura mèdica i de ciències de la salut en anglès.

2.    Valorar críticament estudis de recerca, sent capaços de diferenciar els seus elements i aprenent on trobar fortaleses i debilitats.

3.    Elaborar diagrames de recerca utilitzant la nomenclatura del disseny de recerca.

4.    Ser capaços de participar en una xerrada o conferència en anglès

Continguts

Temari:

El curs comença amb el repàs de conceptes bàsics en disseny d'investigació posant-los en pràctica a través de la revisió de manuscrits de treballs d'investigació.

Els estudiants aprendran diferents eines per a la recerca i el maneig d' articles de recerca, així com per familiaritzar-se amb l' escriptura dels mateixos i comunicació dels resultats.

Posteriorment, els estudiants aprendran sobre els següents temes específics del disseny de recerca utilitzant publicacions recents de la literatura:

1) Conceptes d' assaigs clínics

2) Assajos clínics farmacològics

3) Assajos no farmacològics

4) Dissenys observacionals: estudis transversals, de cohorts i de casos i controls.

5) Estudis de diagnòstic i pronòstic.

6) Revisió sistemàtica i Metaanàlisi

  Calendario

Data

Grup

Topic

Professor

 

 

Introduction to the course. Reading tables and figures

 

 

 

Reading (and writing) papers: EQUATOR guideline

 

 

 

Experimental Designs: indicators and testing

 

 

 

Writing reports

 

 

 

Observational studies

 

 

A/B

Trials 1: Concepts

 

 

A/B

Trials 2: Pharm RCT

 

 

B/A

Observational designs 1:Cross-sectional design

 

 

B/A

Observational designs 2:The Case control 

 

 

 A/B

Observational designs 3:  The cohort(s)

 

 

  Diagnostic and Prognostic studies

 

 

 A/B

Diagnostic and Prognostic studies

 

 

 

Systematic Reviews and Meta-analysis

 

 

 A/B

Systematic Reviews and Meta-analyses 

 

 

  Research design notation   

 

B/A

Group presentations I

 

 

B/A

 Groups presentations II

 

    FINAL QUIZ SESSION   


Habilitats lingüístiques específiques de la disciplina

 Els estudiants aprendran a llegir, comprendre i discutir la literatura acadèmica relacionada amb la recerca en ciències de la salut. A més, aprendran a reconèixer les característiques principals i el format comú dels articles de recerca experimental. Desenvoluparan habilitats de síntesi del material treballat al llarg del curs.








Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les activitats d'aprenentatge es basen en la participació activa en el procés de lectura, anàlisi i síntesi d'informació de revistes mèdiques. Els estudiants discutiran els continguts dels cursos en seminaris. Faran presentacions, així com realizaran conferències de tasques d'escriptura d'un professor i presentacions d'altres estudiants i ponents.

Presència a classe

Temps a classe i fora de classe

El temps estimat de treball dels estudiants per a aquest curs és de 60 hores. Les hores totals per activitat són:

 

Activitat

Presencialitat

Lloc

Tipus

Hores

Entrenament al aula

Durant la sessió

Aula

Individual

10

Seminaris

Durante la sessió

Aula

Individual

18

Projecte en grup

Fuera de la sessió

 

Grupal

12

Lectures asisgnades

Fuera de la sessió

 

 

18

Avaluació

Durante la sessió

Aula

Individual

2

 

 

 

Total Aula

30

 

 

 

Total fora Aula

30

 

 

 

Total (3 ECTS x 20 horas)

60

 

Metodologia i Activitats

1. Sessions formatives a l'aula: Classe magistral amb pràctica a l'aula. Els professors explicaran conceptes i presentaran exercicis pràctics sobre disseny de recerca i conceptes de lectura crítica.

2. Mètodes de cas (Journal Club): Sessions amb el grup dividit en les quals els estudiants hauran de llegir en grup o individualment un article científic prèviament pujat en el Moodle. Després disposaran d'uns minuts per a respondre un quizz respecte a l'article. Una vegada finalitzat el quizz el professor procedirà a explicar l'article intentant respondre a les preguntes del quizz i discutir més aspectes rellevants d'aquest, promovent així el debat en classe.

3. Projecte de grup: Grups petits d'estudiants (6 persones) realitzaran un projecte de Journal Club en el qual prepararan una presentació per a la seva posterior discussió. En les primeres sessions els estudiants elegiran el grup i un tipus de disseny d'estudi epidemiològic. Treballaran en grup desenvolupant una anàlisi critíco per a presentar-lo a la classe en les següents sessions. Aquests articles són lectures opcionals per als estudiants que no siguin membres del grup. Es fomentarà la discussió oberta. Si no sorgeix un debat espontàniament, els professors faran preguntes per a promoure un diàleg informat.

4. Examen final: En aquesta sessió, els estudiants rebran un article per a llegir i analitzar, i hauran de respondre un qüestionari de 20 preguntes sobre ell.

Assistència a l'aula

Els estudiants estaran en coneixement que els qüestionaris d'avaluació es realitzaran a l'aula i tindran un temps limitat per al seu desenvolupament. El qüestionari d'avaluació es realitzarà amb l'article imprès, no es permetran portàtils durant els qüestionaris.

No es permetrà que els estudiants surtin del saló de classes durant un qüestionari o presentacions. Si té alguna cita mèdica o una altra eventulaidad recordi que no es recuperaran els quizzes. Es recomana planificar l'assistència adequadament.

Pàgina web del curs

La pàgina web de Moodle contindrà el calendari del curs, els continguts i els materials de lectura. Els fòrums oberts proporcionaran els mitjans per a la comunicació durant el curs.

Les tasques del curs també s'integraran en la plataforma Moodle, per la qual cosa s'espera que els estudiants tinguin accés en línia a Moodle durant les sessions per a un progrés adequat.

Segona Convocatòria

Cap alumne podrà l' assignatura amb només en realitzar l' examen de recuperació.   Si l' alumne reprèn el curs, s' haurà de posar en contacte amb el coordinador del curs per concertar les condicions i continguts de la recuperació. Si tenen la intenció d' assistir a l' examen de recuperació, s' han de comunicar amb el coordinador del curs almenys 14 dies hàbils abans de la data de l' examen.


NORMATIVA DEL CURS

Comunicació:

Els canals de comunicació del subjecte seran els fòrums del tema.

L' assignatura tindrà dos fòrums:

FÒRUM D' AVISOS: Fòrum unidireccional on el professorat es comunicarà amb els alumnes respecte a les aparences de l' assignatura sobre aspectes de procediment o continguts que siguin d' interès general.  Aquest fòrum és de lectura obligatòria i és responsabilitat de l' estudiant aquesta al dia dels missatges.  

FÒRUM DE CONSULTES: Fòrum de comunicació de preguntes i consultes dels estudiants, de participació compartida. En el fòrum podràs participar qualsevol inscrit en el curs. Els fòrums seran moderats pel professorat i seran de lectura voluntària, podran donar comunicació entre alumnes.  Els missatges al fòrum dirigits directament al professorat seran atesos al fòrum en un termini de 48 hores.

El correu electrònic es reservarà per a comunicacions d' aspectes estrictament personals. No hi ha oblogicació per al professorat d' atendre el correu electrònic.

Dates de lliurament:

Totes les dates de lliurament són tancades. No s' obriran extensions o ni excepcions en aquestes dates. L' estudiant es responsabilitza del contingut del material tal com hagi estat lliurat, que s' ha de fer en els formats acceptats. Si existissin errors de qualsevol tipus en els documents lliurats o aquests no estiguessin en el format adequat, el no s' acceptaran esmenes ni excepcions.

Plagi:

El plagi és l' ús d' idees o frases dels altres en la pròpia obra, presentant-lo com a original sense aclarir l' origen del material copiat.  El plagi és una falta molt greu d'acord amb la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de Convivència Universitària, sancionable amb explusión i constància permament a l'expedient acadèmic personal de l'alumne.

L' ús de contingut plagiat de qualsevol font, d' un altre estudiant, del mateix o d' un altre curs acadèmic, es considerarà plagi el treball serà cancel·lat i el fet notificat automàticament a l' assessor de l' estudiant i a la Comissió de Convivència Universitària perquè es prenguin les mesures dissiplinàries adequades.

Enregistrament audiovisual de sessions o fotografia a l' aules

Les explicacions del professorat són "explicacions de càtedra" i objecte de propietat intel·lectual. La seva presència a l' aula està subjecta a drets d' imatge. Llevat de consentiment exprés del professor està prohibida la gravació de les sessions o presa de fotografies, així com compartir-les.  El mateix criteri es refereix a les gravacions d' intervencions o continguts dels companys.

Els apunts són versions del registre discurs del professor i també objecte de drets d' autor. S' autoritza la distribuïció entre els estudiants al que originàriament es destinin, però no s' autoritza la seva distribució pública fora de la durada del curs sense autorització expressa del professor.

Segons la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària (art. 12e és falta greu utilitzar indegudament continguts o mitjans de reproducció i gravació de les activitats universitàries subjectes a drets de propietat intel·lectual. En cas de detectar-se, es comunicarà a la comissió de convivència perquè s' estableixin les sancions que aplicables a aquestes faltes.

Lliuraments de material de material:

Els enviaments de material només s' acceptaran a través del Moodle de l' assignatura. No s' accepten lliuraments per correu electrònic tret que hagin estat demanats pel professor. En enviar assignacions o tasques, aquestes estaran en els formats Word (.doc .docx), Open Document (.odt) o Portable Document file (.pdf). 

Ús d' ordinadors dispositius mòbils

La tecnologia és una eina, però no una font de distracció. No es permetrà l' ús de telèfons o tablets en les sessions per a usos no directament relacionats amb l' assignatura. Els alumnes als quals es trobi fent mal ús d' aquests seran expulsats de l' aula.

No es permet l' ús de telèfons o ordinadors en l' examen. Aquests s' han de guardar fora d' abast. No es guardaran a la butxaca, o bosses obertes

Puntualitat

No es permetrà als estudiants entrar a les sessions de classe o examen un cop aquestes s' hagin iniciat.

Es considerarà falta greu en aquest curs:

(a) Consultar altres persones durant un qüestionari o examen o consultar a través de tecnologia. Els alumnes a qui es trobi en sospita d'aquestes conductes seran expulsats de l'aula i rebran una cal·lifiació de suspens

(b) Ús indegut d'equip informàtic (ordinador, telèfon, tauleta o un altre dispositiu) online durant les sessions de classe, qüestionaris o exàmens.

(c) Representar les tasques pròpies quan són és obra d'altres sense reconeixement

(d) Presentar una tasca d'altres persones com a pròpia (tot i que no hi ha problema a treballar amb altres estudiants per comprovar els seus propis errors / càlculs, les presentacions han de ser individuals)

(e) Realitzar activitats individuals en grup quan no estigui indicat que és possible fer-ho.

(f) Plagi de continguts en qualsevol activitat del curs

(g) Presentar un treball en grup sense haver participat de la seva realització.

Qualsevol falta greu suposarà una mesura disciplinària i pot suposar una pèrdua de la qualificació final. Tres faltes greus suposaran el suspens automàtic en l' assignatura. A més, qualsevol estudiant que cometi una falta greu serà reportat al seu assessor.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

ACTIVITAT

% NOTA

RESULTATS

MÈTODES DE CAS

Comprensió crítica de lectures obligatòries

 

 

 

70% EXTRA

 

Avaluar críticament els informes de recerca, essent capaç de diferenciar els seus elements i aprenent on trobar fortaleses i debilitats.

 

Ser capaç de llegir i comprendre literatura mèdica i de ciències de la salut en anglès.

 

GROUP PROJECT

Presentació en un Journal club  d'un article d'investigació

 

30%

Avaluar críticament els informes de recerca, essent capaç de diferenciar els seus elements i aprenent on trobar fortaleses i debilitats.

 

Ser capaç de llegir i comprendre literatura mèdica i de ciències de la salut en anglès.

 

Elaborar diagrames de recerca utilitzant la notació de disseny de recerca.

 

 

 

PARTICIPACIÓ EN CLASSE

 

15% EXTRA

Avaluar críticament els informes de recerca, essent capaç de diferenciar els seus elements i aprenent on trobar fortaleses i debilitats.

 

Ser capaç de participar en una xerrada o conferència en anglès.

EXAMEN FINAL

70%

(Per a estudiants amb 3 metodes de cas )

Avaluar críticament els informes de recerca, essent capaç de diferenciar els seus elements i aprenent on trobar fortaleses i debilitats.

 

Ser capaç de llegir i comprendre literatura mèdica i de ciències de la salut en anglès.

 

 

Qualificació


1) Projecte final (fins al 30%) + examen final (fins al 70%) (3 mètodes de cas han de ser completats)

2) Projecte final (fins al 30%) + 4 Mètodes de casos (fins al 70%)


Informació important:

 Assistència i participació: Es recorda als alumnes que l'assistència i participació a classe no són obligatòries però són part de l'avaluació continuada i són fonamentals per aprovar l'assignatura. Planifiqueu l'assistència responsablement. 

A més, el treball en grup fora de classe també formarà una part important de l' avaluació.

Segona Convocatòria

Cap alumne no pot aprovar l' assignatura amb només realitzar l' examen en la segona convocatòria.

Si l' alumne reprèn el curs, haurà de posar-se en contacte amb el seu professor i el coordinador del curs per concertar les condicions i continguts de la segona convocatòria.

Si es presentarà a la segona convocatòria, haurà de posar-se en contacte amb el seu professor i el coordinador almenys 14 dies laborables abans de la data de l' examen de la segona convocatòria 

Qüestionari final

Durant tot el curs es donaran set qüestionaris de progrés. No es donaran qüestionaris ad hoc, de manera que els estudiants que perdin una sessió rebran un 0 per aquest qüestionari. A partir del quart qüestionari que s'ha pres, s'afegiran 1,75 punts cadascun fins que s'arribi a una puntuació de 7 punts.

Les activitats presencials no són recuperables. Els estudiants que les perdin no podran recuperar-les. 
L'estudiantat que falli en els qüestionaris i que tingui una justificació vàlida (és a dir, un certificat mèdic) ha de presentar-lo al seu coordinador l'endemà de la classe.

Bibliografia i recursos

Material de classe:

Els materials de classe es basen en la lectura de bibliografia acadèmica. Es proporcionaran a partir de revistes mèdiques online, així com materials d'intranet i internet per a l'autoaprenentatge.

Material d' aprenentatge recomanat:

-         Mayer D. Essential Evidence-Based Medicine.  2nd ed. Cambridge University Press. 2009

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 09/06/2023 12:30h