Universitat Internacional de Catalunya

Urgències: Història Clínica i Semiologia

Urgències: Història Clínica i Semiologia
2
9465
3
Primer semestre
OB
Formació clínica humana
Urgències i emergències
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

 

Professor responsable de la asignatura (CReA): Dr. José Zorrilla Riveiro

Demanar cita a jgzorrilla@uic.es

 Marco Antonio Bustamante: mbustamante@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


La Societat Europea de Medicina de Urgències i Emergències (EuSEM) defineix aquest area de aprenentatge como aquell basat en el coneixement i les habilitats requerides per a la prevenció, diagnòstic i maneig de totes les urgències y emergències, tant de malalties com de traumatismes que afecten als malalts de totes les edats en un ampli espectre de trastorns físics i conductuals. Aquesta es una especialitat a la que el temps es crític.


El 2008, una enquesta pan-europea a 33 països sobre la situació de la medicina de urgències (EM) als estudis de grau a Europa mostra que en 14 dels 33 països no hi havia cap formació específica en Medicina de Urgències i Emergències (MUE) a les facultats de Medicina.

Al nostre país la especialitat medica en urgències i emergències no existeix encara, ni una formació homologada de postgrau.

La Federació Internacional de Medicina de Urgències (IFEM), realitza un model de estudi de la MUE per als estudiants de medicina. Aquest model dedica una gran quantitat de hores en el programa acadèmic de formació, que nosaltres hem adaptat al nivell i temps dedicat a la assignatura.

Requisits previs

 

Per a matricular-se de l´ assignatura, l' alumne ha de tenir aprovades totes les assignatures de cursos previs. 

El alumne ha de tenir coneixements bàsics en las diferents situacions patològiques que apareixen en el organisme.

Objectius

- Adquirir un coneixement fonamental de la medicina aplicada a la urgència i tenir la capacitat d’avaluar i tractar de immediat les situacions de urgència habituals.

- Adquirir les habilitats de suport vital bàsic, incloent-hi el diagnòstic, el tractament de xoc i les habilitats bàsiques de procediment relacionades.

- Adquirir habilitats en el Suport Vital Avançat.

- Aprendre la capacitat per diferenciar i tractar problemes aguts habituals.

- Aprendre els criteris de gravetat del pacient amb patologia aguda a urgències.

- Aprendre el maneig del pacient poli-traumàtic greu, incloent-hi la mobilització i la immobilització, la valoració inicial i secundaria.

- Adquirir el domini de habilitats bàsiques de procediments com el maneig de la via aèria  accés venós.

- Aprendre a prioritzar la atenció als pacients amb problemes mes urgents.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

· Argumentar la importància de les dades de anamnesis i exploració als casos assignats.

· Elaborar un diagnòstic diferencial de la diferent simptomatologia. Agrupar els símptomes i signes que manifesta i presenta un pacient amb la intenció de reconèixer en el seu conjunt síndromes habituals a la pràctica de la medicina de urgències i emergències.

· Argumentar indicacions de cirurgia en els casos seleccionats.

· Realitzar un pla terapèutic inicial a urgències segons la patologia que presenti el pacient a la arribada.

· Aplicar correctament les tècniques de reanimació.

Continguts

 Tema 1. Urgències i emergències. Definició i valoració. El raonament clínic a urgències. (Classe Magistral. Classe online.) Dr. Jose Zorrilla.

Tema 2.  Criteris de gravetat del pacient a urgències. Codis d´activació. L´emergència. (Classe Magistral. Classe online.) Dr. Rafael Fernández.

Tema 3. Valoraciò del malalt amb disnea en urgències.(Laboratorio de Habilidades) Dr. Jose Zorrilla.

Tema 4. Valoració del pacient amb palpitacions.(Laboratori de Habilitats) Dr. De Luis Sánchez.

Tema 5. Valoració del pacient amb dolor toràcic a urgències (Mètode del cas) Dr. De Luis Sánchez.

Tema 6. Valoració del pacient amb abdomen agut. (Mètode del cas). Dr. De Luis Sánchez.

Tema 7. Pacient amb alteració aguda de la consciència y valoració del pacient en coma (Mètode del cas) Dr. De Luis Sánchez.

Tema 8. Pacient politraumatitzat. Valoració inicial. (Mètode del cas) Dr. Jose Zorrilla.

Tema 9. Mobilització i immobilització del pacient traumàtic. (Laboratori de Habilitats) Dr. Jose Zorrilla.

Tema 10. Sèpsia i xoc sèptic. (Mètode del cas). Dr. Rafael Fernández.

Tema 11. Urgències relacionades amb la descompensació de la glucèmia. (Mètode del cas). Dr. José Zorrilla

Tema 12. Abordatge interdisciplinari (metge-infermera) del pacient amb dificultat respiratòria (amb alumnes de Medicina i Infermeria). (Laboratori de Habilitats) Dra. Montserrat Virumbrales

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



La classe magistral és l'escenari en què un professor transmet el coneixement en una aula a tot el grup d'alumnes. El format, però, permet la introducció d'activitats en grups reduïts dins l'aula i el desplegament d'estratègies que fomenten la participació activa dels estudiants.

El mètode del cas consisteix en el procés de solució de casos clínics o propis de la professió. Són activitats en grups que es resolen amb la participació activa del professor després de la deliberació dels estudiants.

 El laboratori d'habilitats és una àrea en la qual l'estudiant pot desenvolupar bàsicament habilitats de comunicació i exploració física sobre la base de maniquins, robots i també pacients simulats. Es realitzen amb grups reduïts.

 

Classe magistral online.

Métode del cas i laboratori d'habilitats presencials

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



Avaluació

1. Participació en les classes: s'avalua les competències de comunicació, capacitat de raonament i coneixements bàsics. 5% de la nota final

2. Examen Final. Consta de:

A. Tipus test. Els errors descompten 1/3 del valor de la pregunta (Tipus MIR). 80% de la nota final

B. Pràctic, en el qual l'alumne haurà de demostrar les habilitats adquirides en el laboratori de simulació clínica. És imprescindible l'assistència a les pràctiques de laboratori per poder ser avaluat. 15% de la nota final


QUALIFICACIÓ FINAL

Suma ponderada de la participació a classe (5%), Final Test (80%) i Final Pràctic (15%)

Cal aprovar l’examen final (Test) i Pràctic, per separat, amb una nota = o > de 5, per poder aprovar l'assignatura. No s'apliquen els % si no es superen ambdues parts per separat.

Bibliografia i recursos

  •  J. Tintinalli, G. Kelen, J. Stapcynski. URGENCIAS DE MEDICINA. De la American College of Emergency Physicians. McGrau Hill.

  •  J. Lloret, J.Muñoz, V. Artigas, L.H. Allende, G. Vazquez. PROTOCOLOS TERAPÉUTICOS DE URGENCIAS. Ed. Masson

  • L. Jiménez Murillo, F.J. Montero Pérez. MEDICINA DE URGENCIAS Y EMERGENCIAS. GUÍA DIAGNÓSTICA Y PROTOCOLOS DE ACTUACIÓN. Ed. Elsevier.

  • Quesada, J.M. Rabanal. PROCEDIMIENTOS TÉCNICOS EN URGENCIAS Y EMERGENCIAS. Ed. Ergon.

  • Quesada, J.M. Rabanal. ACTUALIZACIÓN EN EL MANEJO DEL TRAUMA GRAVE. Ed Ergon

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 16/12/2020 18:00h
  • E2 14/07/2021 14:00h