Universitat Internacional de Catalunya

Fisiopatologia Pulpar I

Fisiopatologia Pulpar I
1
9772
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat



Enviar un e-mail a annaisramses@uic.es correu electrònic (Anais Ramírez) per proposar una cita

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.



Aquesta asignatura proporciona el coneixement de Fisiopatologia de la polpa.

Requisits previs


No es requereix pre-requisits

Objectius

 

Conèixer la classificació, diagnòstic i les manifestacions clíniques de la periodontitis apical.

 Conèixer la classificació, diagnòstic i les manifestacions clíniques de les malalties de la polpa.

 Conèixer les indicacions, limitacions, la interpretació i el valor de les proves de diagnòstic de la polpa. Conèixer l'equip per a l'avaluació de l'estat de la polpa dental.

Conèixer les limitacions de la radiografia convencional per al diagnòstic d'endodòncia.

Conèixer les aplicacions i limitacions de CBCT en el diagnòstic d'endodòncia.

Conèixer les interaccions en els teixits polpars i periodontals.

Conèixer les vies que connecten els teixits periodontals i endodòntics.

Conèixer la classificació de les lesions Endo-perio.

Conèixer els signes clínics i radiològics de les dents amb fractures radiculars verticals

Conèixer els mecanismes cel·lulars i moleculars que regulen la formació de la dentina reparadora i terciària.

Conèixer la composició bioquímica i cel·lular de la polpa dental.

Conèixer les característiques del teixit nerviós pulpar i la seva resposta a les agressions externes. Conèixer els mediadors de la inflamació i els seus efectes sobre la polpa dental.

Conèixer les implicacions clíniques dels efectes de la polpa en resposta a les agressions externes.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Capacitat per argumentar i defensar les pròpies idees científiques, així com per escoltar, analitzar, avaluar i respondre a les idees dels altres.  Adquirir les habilitats d'aprenentatge que permeten a l'estudiant continuar estudiant d'una manera autodirigida i autònoma. Comprendre la forma de proporcionar una base o possibilitat per ser originals en el desenvolupament i / o aplicació d'idees en un context de recerca.  Aplicar els coneixements adquirits i desenvolupar una capacitat de resolució de problemes en entorns nous dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb el camp d'estudi en qüestió. Saber comunicar les conclusions i les últimes raons que donen suport aquests a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.  Saber aplicar les tècniques de diagnòstic apropiades i correcta interpretació dels resultats derivats d'ells.  Capacitat d'integrar els nous coneixements adquirits a través de la investigació i l'estudi, i fer front a la complexitat.  Capacitat per diagnosticar les malalties pulpoperiapical i mantenir-se al dia en els avenços diagnòstics que sorgeixen durant la seva vida professional.  Conèixer les indicacions, limitacions, la interpretació i el valor de les proves de diagnòstic de la polpa. Capacitat per entendre l'impacte de CBCT en el diagnòstic dents amb malalties pulpoperiapical.  Capacitat de proporcionar evidència biològica i clínica per al diagnòstic i la presa de decisions en el tractament de les lesions Endo-periodòncia.  Capacitat per diagnosticar una dent amb fractura vertical.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

S'espera que l'estudiant sigui capaç de: Conèixer la classificació, diagnòstic i les manifestacions clíniques de la periodontitis apical. Conèixer la classificació, diagnòstic i les manifestacions clíniques de les malalties de la polpa. Conèixer les limitacions de les radiografies convencionals per al diagnòstic d'endodòncia. Conèixer les indicacions de CBCT en el diagnòstic d'endodòncia. Entendre les indicacions, limitacions, la interpretació i el valor de les proves de diagnòstic de la polpa. Comprendre les vies de la propagació de bacteris entre la polpa i dels teixits periodontals. Conèixer la classificació de les lesions Endo-perio. Entendre els mecanismes que regulen la dentinogénesis secundària i terciària Conèixer els signes clínics i radiològics associats a les dents amb fractura vertical. Capacitat per posar tots els coneixements adquirits a la pràctica clínica.

Continguts

Classificació, diagnòstic i les manifestacions clíniques de la periodontitis apical.

Classificació, diagnòstic i les manifestacions clíniques de les malalties de la polpa.

CBCT en el diagnòstic d'endodòncia.

La radiografia convencional en el diagnòstic d'endodòncia.

Les lesions endo-perio.

El diagnòstic de fractures radiculars verticals

Dentinogénesis. la formació i reparació de la dentina

Propietats generals de teixit conjuntiu de la polpa dental

Les cèl·lules de la polpa

Vascularització i la circulació de la polpa dental

respostes circulatòries a procediments dentals i la inflamació

Anatomia de la innervació dental

Les interaccions entre les fibres sensorials i la polpa

Les cèl·lules i els mecanismes del dolor pulpar

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



La discussió dels articles i capítols d'interès clínic, preparats pels professors i estudiants  

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



Examen escrit que consta de 10 preguntes (màxim 20 punts). Qualificació mínima per aprovar: 10 punts  

Bibliografia i recursos

-    Jafarzadeh H, Abbott PV. Review of pulp sensibility tests. Part I: general information and

-    thermal tests. International Endodontic Journal, 43, 738–762, 2010.

-    Jafarzadeh H, Abbott PV. Review of pulp sensibility tests. electric pulp tests and test cavities. International Endodontic Journal, 43, 945–958, 2010.

-    Jafarzadeh H. Laser Doppler flowmetry in endodontics: a review. International Endodontic

-     Journal, Lin J, Chandler NP. Electric pulp testing: a review. International Endodontic Journal, 41, 365–374, 2008.

-    Abbot PV. Classification, diagnosis and clinical manifestations of apical periodontitis. Endodontic Topics 2004,8,36-54.

-    Sigurdsson A. Pulpal diagnosis. Endodontic Topics 2003, 5,12-25.

-    Gutmann, Baumgartner, Gluskin, Hartwell, Walton. Identify and Define All Diagnostic Terms for Periapical/ Periradicular Health and Disease States. Journal of Endodontics 2009;35:1658–1674.

-    Levin, Law, Holland, Abbott, Roda. Identify and Define All Diagnostic Terms for Pulpal Health and Disease States. Journal of Endodontics 2009;35:1645– 1657.

-    Pitt Ford T and Patel S. Technical equipment for assessment of dental pulp status. Endodontic Topics 2004,7, 2-13.

-    S.K. Al-Salehia, K. Horner. Impact of cone beam computed tomography (CBCT) on diagnostic thinking in endodontics of posterior teeth: A before- after study. Journal of Dentistry 2016,53,57-63.

-    Patel S, Dawood A, Whaites E, Pitt Ford T. New dimensions in endodontic imaging: Part 1. Conventional and alterna- tive radiographic systems. International Endodontic Journal, 42, 447–462, 2009.

-    Patel S. New dimensions in endodontic imaging: Part 2. Cone beam computed tomography. International Endodontic Journal, 42, 463–475, 2009.

-    Zehnder M, Gold SI, Hasselgren G. Pathologic interactions in pulpal and periodontal tissues. J Clin Periodontol 2002; 29: 663–671.

-    The Relationship of Endodontic–Periodontic Lesions. James H.S. Simon, AB, DDS, Dudley H. Glick, BS, DDS and Alfred L. Frank, DDS. 2013;39:e41-e46.

-    Diagnosis, prognosis and decision-making in the treatment of combined periodontal- endodontic lesions. Rotstein I., Simon J. Periodontology 2000, Vol. 34, 2004, 165–203.

-    Dongari A, Lambrianidis T. Periodontally derived pulpal lesions. Endod Dent Traumatol 1988; 4: 49-54.

-    Strategies for the endodontic management of concurrent endodontic and periodontal diseases.  PV Abbott,J Castro Salgado. Australian Dental Journal 2009; 54:(1 Suppl): S70–S85.

-    Effect of Time Lapse between Endodontic and Periodontal Therapies on the Healing of Concurrent Endodontic-Periodontal Lesions without Communication: A Prospective Randomized Clinical Trial. Shilpi Gupta, Sanjay Tewari, Shikha Tewari, Shweta Mittal. Journal of Endodontics, Vol. 41, Issue 6, p785–790: 2015.

-    Vertical root fractures in endodontically treated teeth: diagnostic signs and clinical management. AVIAD TAMSE. Endod Topics 2006

-    Diagnosis and management of teeth with vertical root fractures. Moule and Kalher. Australian Dental Journal 1999;44:(2):75-87.

-    Dental pulp. Seltzer and Bender. Second edition.Chapter 2,4,5