Universitat Internacional de Catalunya

Deontologia Professional

Deontologia Professional
3
10317
1
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català,

Professorat


Reyes Alcón: ralcon@uic.es

Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 9.30 h a 13.30 h. En tot cas, s’ha d’enviar un missatge electrònic prèviament per concertar l’hora.

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


El coneixement i l’aplicació adequats de les normes deontològiques són indispensables per a l’advocat en el seu exercici professional. Constitueix un corpus ètic que regeix la manera en què l’advocat duu a terme els seus quefers habituals, així com les relacions que estableixi amb els clients, amb els contraris, amb altres companys i amb les institucions col·legials, judicials i d’una altra naturalesa.

Requisits previs

No són necessaris. Els elements normatius i teòrics necessaris es contenen en els materials annexos i la bibliografia recomanada i també es transmet a l’aula.

Objectius

Conèixer i dominar les exigències normatives, aplicades a casos concrets, reals, i enfocar, a més, aquest aprenentatge a la superació amb èxit de l’examen d’Estat.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CA04 - Conèixer les diferents tècniques de composició d'interessos i saber trobar solucions a problemes mitjançant mètodes alternatius a la via jurisdiccional.
  • CA05 - Conèixer i saber aplicar els drets i deures deontològics professionals en les relacions de l'advocat amb el client, les altres parts, el tribunal o autoritat pública i entre advocats.
  • CA06 - Conèixer i avaluar les diferents responsabilitats vinculades a l'exercici de l'activitat professional, incloent el funcionament bàsic de l'assistència jurídica gratuïta i la promoció de la responsabilitat social de l'advocat.
  • CA07 - Saber identificar conflictes d'interessos i conèixer les tècniques per a la resoldre’ls, establir l'abast del secret professional i de la confidencialitat, i preservar la independència de criteri.
  • CA08 - Saber identificar els requeriments de prestació i organització determinants per a l'assessorament jurídic.
  • CA09 - Conèixer i saber aplicar en la pràctica l'entorn organitzatiu, de gestió i comercial de la professió d'advocat, així com el marc jurídic associatiu, fiscal, laboral i de protecció de dades de caràcter personal.
  • CA10 - Desenvolupar destreses i habilitats per a l'elecció de l'estratègia correcta per a la defensa dels drets dels clients tenint en compte les exigències dels diferents àmbits de la pràctica professional.
  • CB07 - Saber aplicar els coneixements adquirits i la tenir la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • CB08 - Ser capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’alumne, a través de l’assignatura:

- Domina el marc legal en què es desenvolupa l’advocacia, incloses les qüestions pròpiament deontològiques i col·legials aplicables.

- Reconeix les principals obligacions de l’advocat amb els seus clients, amb els seus companys i amb els òrgans jurisdiccionals o les institucions.

Continguts

Deontologia professional de l’advocacia.

Drets i deures dels advocats.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



El Màster Universitari en Advocacia basa la seva metodologia en el “mètode del cas”, que consisteix a estudiar els supòsits i les problemàtiques reals que es tracten als despatxos. Els alumnes preparen i analitzen els casos, identifiquen els problemes i, de manera individual o grupal, un cop a classe, juntament amb el professor, busquen solucions i fan una posada en comú de les alternatives possibles per solucionar-los.

Amb el mètode del cas pretenem ajudar l’alumne a adquirir les principals habilitats d’un bon professional de l’advocacia, com són el raonament lògic, la facilitat d’expressió oral i el domini del llenguatge, entre d’altres.

El mòdul Deontologia Professional consta de 3 ECTS, dels quals 30 hores són docència i 40 hores són un mínim que s’exigirà de treball a l’alumne i del qual serà avaluat.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L’avaluació es compon de dos paràmetres:

• Participació a classe: compta un 60% de la nota final.

• Prova escrita, que consisteix en un examen tipus test i en un cas pràctic: la nota mitjana de les dues proves compta un 40% de la nota final.

 

 

Bibliografia i recursos

Cal, fonamentalment, disposar de les normatives vigents i es facilitarà a l'alumne una complerta ressenya bibliogràfica, part de la qual podrà trobar a la biblioteca de UIC Barcelona. Així mateix, es posarà a la seva disposició els continguts de Deontologia de les edicions hagudes fins a la data de l'examen d'Estat.