Universitat Internacional de Catalunya

Dret Administratiu 2

Dret Administratiu 2
6
10710
2
Segon semestre
OB
Dret Públic
Dret Administratiu
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat

Presentació

Si las autoridades sanitarias decretaran un nuevo periodo de confinamiento por la evolución de la crisis sanitaria provocada por el COVID-19, el profesorado comunicará oportunamente las posibles afectaciones en las metodologías y actividades formativas y también en los sistemas de evalución.

 

Esta asignatura tiene por objeto el conocimiento por el estudiante de la posición jurídica del ciudadano ante la Administración Pública y de la actividad formal de ésta desde la perspectiva del acto administrativo y del procedimiento administrativo, así como de los recursos administrativos. Asimismo, se abordará el estudio del Derecho administrativo sancionador, la Responsabilidad patrimonial de la Administración Pública y la actividad administrativa de fomento.

Requisits previs

No n'hi ha.

Objectius

Los objetivos de la asignatura son:

 

  1. Que el alumno entienda y comprenda la trascendencia de la materia a tratar.
  2. Que el alumno tome conocimiento de la actividad formal de la Administración Pública y la posición del ciudadano ante ésta, sus derechos y mecanismos de actuación y que traslade ese conocimiento al derecho sancionador, a la exigencia de responsabilidad a la Administración y al estudio de la actividad de fomento.
  3. Que nazca en el alumno el interés por la materia, puesto que, con independencia de su elección profesional, estamos convencidos de que el verdadero saber es interdisciplinario.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 04 - Cuidar els estàndards de pulcritud i qualitat formal en la presentació de documents
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 17 - Comprendre i conèixer les principals institucions públiques i privades en la seva gènesi i en el seu conjunt
  • 19 - Desenvolupar la capacitat de redactar escrits jurídics
  • 22 - Ser capaç d'identificar i interpretar la documentació d'ús habitual en el tràfic jurídic i negocial
  • 23 - Identificar l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial d'un problema jurídic complex
  • 24 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions utilitzant la informació rellevant, aplicant els mètodes adequats i situant el problema dins del conjunt de l'ordenament jurídic

Continguts

DERECHO ADMINISTRATIVO 2.

 

TEMA 1. EL CIUTADÀ DAVANT L'ADMINISTRACIÓ.1. La situació jurídica del ciutadà en el dret administratiu.Drets subjectius i interessos legítims.2.Drets generals del ciutadà en les relacions amb l'Administració, especial referència a la legislació de transparència.3. La inactivitat de lAdministració.

TEMA 2. ELS ACTES ADMINISTRATIUS.1. Concepte dacte administratiu.2. Classes d'actes administratius.3. Els actes polítics.4. Elements dels actes administratius.5. L'eficàcia dels actes administratius;notificació i publicació.6. La invalidesa dels actes administratius;nul·litat, anul·labilitat i conservació dels actes administratius.7. La revisió i la revocació dels actes administratius.

TEMA 3. EL PROCEDIMENT ADMINISTRATIU.1. Concepte i significat.2. Evolució històrica i legislació vigent.3. Els principis generals del procediment.4. Els subjectes del procediment.5. L'estructura del procediment: a) Iniciació del procediment, b) Instrucció del procediment, c) Terminació del procediment.6. Especial referència al silenci administratiu.

TEMA 4. ELS RECURSOS ADMINISTRATIUS.1. Concepte i sentit actual de la via administrativa de recurs.2. Recursos administratius ordinaris: principis i regles generals.3. El recurs d'alçada.4. Recurs potestatiu de reposició.5. Recurs extraordinari de revisió.6. Recursos administratius especials;les reclamacions economicoadministratives.

TEMA 5. LES SANCIONS ADMINISTRATIVES.1. La potestat sancionadora de lAdministració.2. Els principis de la potestat sancionadora.3. El procediment sancionador.

TEMA 6. LA RESPONSABILITAT PATRIMONIAL: TRIPLE ÀMBIT.1.Responsabilitat patrimonial de l'Administració: 1.1.Idea general i antecedents;1.2.Regulació actual: caracterització.1.3.Requisits de la responsabilitat patrimonial de lAdministració;1.4.Autoritats i personal;actes dels concessionaris i contractistes (Llei 40/2015);1.5.El procediment de reclamació de responsabilitat patrimonial (Llei 39/2015).2. Responsabilitat de l'Estat legislador: 2.1.Idea general;2.2.Responsabilitat per danys per llei declarada inconstitucional;2.3.Responsabilitat per danys causats per infracció del dret comunitari;2.4.Responsabilitat per danys causats per llei “no il·lícita”.3. Responsabilitat pel funcionament de l'Administració de justícia: 3.1.Responsabilitat per error.3.2.Responsabilitat per funcionament anormal.

TEMA 7. L'ACTIVITAT ADMINISTRATIVA DE FOMENT.1. L'activitat de foment: concepte i evolució històrica.2. Modalitats.3. Principis generals.4.Ajudes públiques al Dret UE.5. El règim general de subvencions al dret intern.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La primera hora del classe és dedicarà a la lliçó magistral, i la Segona a la Resolució de casos en grup oa la posada en comú de Treballs o síntesi de lectures proposades a classe

A les classes és proporcionaran a els elements teòrics fonamentals del programa, imprescindibles per Avançar en la matèria i per escometre AMB SOLVÈNCIA l'aplicaci d'aquells elements a la pràctica. Amb AQUESTA finalitat, s'instruirà l'alumne en el Seguiment de Procediments Administratius, en el maneig de Repertoris de jurisprudència i legislació, en la redacció de recursos, en la iniciació a la recerca i al debat de Decisions judicials, de Disposicions, Cap comentari Científics o de Qüestions d'actualitat Relatives a les Matèries del temari.


Se ofrece a los alumnos la posibilidad de consultar dudas con el profesor de manera perdsonal a través de las tutorias

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Presentació a l'aula dels conceptes i l'aplicació pràctica que tenen
17
Activitats a l'aula per al seguiment dels alumnes (individuals i en grup)
03 04 22 23 24
Estudi independent de l'alumne
11 17 19
Tutories
24

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Sistemas y criterios de evaluación:

1.- Hi haurà un examen final la nota del qual determinarà la nota de l'assignatura, sense perjudici del que s'indica a l'apartat 2. Aquest examen serà oral, davant un tribunal d'un o més examinadors; es pregunta sobre dues preguntes relatives a epígrafs del programa obtingudes a l'atzar. Cada pregunta pot incloure un o més epígrafs. Durant l'exposició es poden fer preguntes de comprensió de la matèria. Per superar l'examen caldrà contestar les dues preguntes; si es donés el cas que l'alumne no sàpiga respondre una de les preguntes o la resposta no sigui mínimament qualificable segons el parer del tribunal, això suposaria la no superació de l'examen.

2.- Mitjançant l'avaluació continuada, es podrà obtenir fins a un màxim d'un punt que podrà sumar-se a la nota de l'examen final en primera convocatòria, sempre que aquesta última sigui com a mínim igual a 4. L'avaluació continuada valorarà els exàmens parcials realitzats, el comportament i la participació a classe i la realització d'activitats i treballs que pugui encarregar el professor.a fer dins i/o fora de l'horari de classe.A l'examen final en segona convocatòria només es tindrà en compte la nota de l'examen oral.

3.- És obligatòria l'assistència a classe i a les activitats de formació contínua que organitza la UIC.La no assistència a classe haurà de justificar-se convenientment segons el parer del professor;per cada cinc faltes d'assistència es podrà restar fins a un punt de la nota final.La no-assistència a les activitats de formació contínua podrà restar fins a un punt de la nota final.

Bibliografia i recursos

Bibliografia i recursos

SÁNCHEZ MORÓN, M., Derecho Administrativo. Parte General. Tecnos.

ESTEVE PARDO, J., Lecciones de Derecho Administrativo. Marcial Pons. 

COSCULLUELA MONTANER, L., Manual de Derecho Administrativo. Parte General. Thomson Reuters Aranzadi.