Universitat Internacional de Catalunya

Lideratge, Cultura i Noves Tecnologies

Lideratge, Cultura i Noves Tecnologies
3
11553
1
Tercer trimestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: anglès

En cas què l'alumne estigui matriculat en la línia anglesa s'impartirà la docència d'aquesta assignatura en aquest idioma.

Professorat


Lideratge

Ramon Castells Ros rcastells@uic.es 

Noves Tecnologies i Museus i Patrimoni:

Conxa Rodà    

Email: crodad@uoc.edu

Twitter: @innova2

Blog: https://blog.museunacional.cat/es/author/conxa-roda/

Presentació

Lideratge

L'assignatura proposa fer una descripció de la situació actual del sector cultural, però amb la mirada cap al futur a través dels conceptes de lideratge i tecnologia.

Al bloc temàtic sobre lideratge es persegueix reflexionar sobre el paper que la gestió cultural té en el posicionament dels sectors culturals com a líders dels processos de canvi que s'estan produint a la societat actual.

El lideratge d’un sector es reconeix segons la seva capacitat d’influir en el disseny dels reptes establerts en una societat. Les organitzacions i entitats culturals han d'estar preparades per posicionar-se en la creació de propostes de valor que ajudin a fer front a les incerteses del futur. Els sectors culturals, acostumats a treballar amb continguts i creacions, estan ben posicionats per afrontar aquest desafiament, però cal desenvolupar nous mecanismes de gestió i implementació que transformin les idees en oportunitats que responguin a un entorn que canvia vertiginosament.

Noves Tecnologies

Allò digital s'estén avui dia a tots els àmbits d'activitat del museu i als continguts orientats al públic: lloc web, col·lecció en línia, mòbil, xarxes socials, museografia interactiva, màrqueting. La pregunta clau és com tot allò digital pot ajudar-nos a complir la nostra missió i atendre millor les necessitats del nostre públic. Com podem crear valor afegit a través del digital?Per poder servir millor les nostres audiències, per connectar millor el coneixement amb el públic, per treballar de manera més eficient, per analitzar i segmentar els usuaris, el digital juga un paper estratègic que ha d'estar ben planificat.

Amb l'arribada de l'era digital en segle XXI, preocupades pel canvi generacional que viuen avui els públics assistents a l'espectacle presencial, les institucions escèniques replantegen les seves relacions amb les noves tecnologies, tot reconeixent ara no només el valor que tenen com a eines de comunicació, sinó el seu potencial valor educatiu, innovador i artístic, tan necessari perquè aquestes disciplines puguin ser millor enteses pels nous públics nadius digitals d'una manera més real, actualitzada i enriquida.

Requisits previs

Curiositat i interès pels processos de gestió d'equips i projectes. Capacitat de autoexploració dels mecanismes individuals de treball en equip i per analitzar les capacitats de lideratge.

Objectius

Lideratge

  • Entendre el lideratge en un context d'innovació i de canvi constant
  • Analitzar els elements individuals i d'equip determinants per a la consecució dels objectius
  • Comprendre els processos d'innovació i les particularitats del treball en les indústries culturals i creatives

A més, el curs pretén aconseguir els següents objectius específics 

  • Analitzar el context específic del sector cultural: institucions, projectes i organitzacions culturals en les quals el lideratge es pot fer operatiu
  • Aportar noves perspectives a la gestió de capacitats: la resiliència
  • Entendre el concepte de lideratge i gestió d'equips des d'una visió pràctica i experiencial
  • Interioritzar el paper de la percepció, els rols i l'organització en la gestió i el lideratge dels equips

Noves tecnologies i museus i patrimoni

  • Introduir els estudiants en els conceptes bàsics i terminologia relacionada amb tecnologia en patrimoni i museus
  • Oferir un panorama de l'ús de les NNTT en el patrimoni cultural i en els museus
  • Conèixer les aplicacions de l'estratègia digital en el sector del patrimoni i els museus
  • Capacitar els estudiants per identificar les tecnologies apropiades per a donar suport a els seus objectius
  • Introduir els estudiants en la complexitat del disseny i creació de recursos digitals

Noves tecnologies i arts escèniques

  • Identificar els reptes digitals que els nous gestors culturals hauran d'afrontar en la producció, direcció i comunicació de projectes d'arts escèniques.
  • Conèixer les bases, la metodologia i l'aplicació dels processos de digitalització a gran escala en els diferents sectors de les arts escèniques.
  • Conèixer i saber respondre a les diferents necessitats organitzacionals que presenten les petites, mitjanes i grans institucions en relació a les Noves Tecnologies.
  • Desenvolupar estratègies de comunicació creatives en el context digital, capaços de donar resposta a les noves audiències.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències Bàsiques
CB6: Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en el context de la recerca.
CB7: Saber aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.

Competències generals

CG1: Analitzar i interpretar entorns socials i culturals per identificar necessitats, oportunitats, febleses, fortaleses.
CG2: Liderar, coordinar i formar part d'equips de treball interdisciplinaris.
CG7: Saber aplicar i adaptar-se a les noves tecnologies en el procés de gestió, producció i difusió de la cultura

Competències transversals
CT1: Dissenyar, dirigir, produir i avaluar projectes, programes, estratègies, polítiques o accions culturals en els quals estan implicats perfils variats de professionals, agents i institucions.

Competències específiques:
CE9: Coordinar equips de treball interdisciplinaris i utilitzar les noves tecnologies en gestionar, produir i difondre productes i serveis culturals.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Capacitat per a comprendre i gestionar les arts escèniques entorns basats en tecnologia . • Capacitat de produir i difondre estratègies creatives i de comunicació d'acord amb les necessitats de l'organització. • Capacitat per identificar possibles dificultats i establir procediments alternatius eficaços. • Capacitat d'aplicar els instruments i processos adequats per arribar a noves audiències.

Continguts

Lideratge

Tema 1. Introducció, definicions i conceptes claus. Què és el lideratge a l'àmbit de la cultura?

Al primer tema es presenta el contingut general del bloc i s'exposarà les diferents accepcions dels conceptes principals que s'aplicaran al llarg del bloc temàtic. Emmarcar el concepte de lideratge en el context cultural vol dir argentar el paper d'innovació que els diferents agents culturals han d'optar per aportar valor a la societat actual.

Tema 2. Liderar i gestionar organitzacions culturals en un entorn canviant. La innovació com a eina de canvi.

Tota organització busca l’èxit de les seves propostes i gran part d’aquest èxit està vinculat amb el lideratge exercici des de la pròpia estructura. En aquest tema es treballaran les claus de gestió d’un bon lideratge i la vinculació que tenen amb la innovació. L'èxit de les organitzacions i entitats culturals està vinculat a la generació de noves idees que aprofitin les oportunitats existents a l'entorn i en la capacitat d'implementar i fer realitat aquestes idees. El perfil dels líders, l’equip humà i la cultura organitzativa són claus en la consecució de l’èxit.

Tema 3. Lideratge al sector cultural: principals reptes, limitacions i possibles respostes.

El sector cultural es planteja un conjunt de reptes que ha d'afrontar per posicionar-se com a líder a la societat actual. Alguns d'aquests reptes no són nous, però els constants canvis de la nostra societat plantegen una revisió urgent. Per ser tractats a l'assignatura s'han identificat set reptes per treballar: Professionalització del sector, agenda de desenvolupament sostenible, desafiament tecnològic, paritat, drets culturals de la ciutadania, diversitat cultural i compromís social de la cultural.

Tema 4. Lideratge i gestió cultural

Models de lideratge en gestió cultural, una revisió històrica dels principals gestors o pensadors que van liderar des de les idees o l'acció models innovadors de la GC al llarg dels darrers 200 anys. Lideratge i facetes en la gestió d'una organització cultural, i com liderar l'actiu més valuós: la gestió del coneixement.


Noves Tecnologies i Museus i Patrimoni

El que és digital s'estén avui dia a tots els àmbits d'activitat del museu i als continguts orientats al públic: lloc web, col·lecció en línia, mòbil, 3D, xarxes socials, museografia interactiva, museografia immersiva, màrqueting. La pregunta clau és com allò digital ens pot ajudar a complir la nostra missió i atendre millor les necessitats del nostre públic. Com podem crear valor afegit a través del digital? Per poder servir millor les nostres audiències, per connectar millor el coneixement amb el públic, per treballar de manera més eficient, per analitzar i segmentar els usuaris, allò digital juga un paper estratègic que ha d'estar ben planificat.

Veurem exemples de diferents tecnologies i de museus de tot el món al llarg del mòdul. Aquest mòdul cobrirà els aspectes principals següents 

1. Museus i Lideràs Digital

Lectura recomanada:

 2. Museus i estratègia digital

L'estratègia significa un enfocament integral i unificat que vincula la missió del museu amb les necessitats i expectatives del públic potenciades pel que és digital.

El que és digital no és l'objectiu, és una via per assolir els nostres objectius. La transformació digital consisteix a aplicar les tecnologies digitals a una nova manera de crear / produir / comunicar contingut i serveis de manera estratègica.

Veurem els components bàsics de l’estratègia digital.

Lectures recomanades:

Bilingüe català i castellà. La versió en castellà comença a la p. 273.

3. Estratègia de continguts

La centralitat del públic representa un profund gir en la tasca dels museus respecte de temps passats. Satisfà el contingut dels museus les necessitats dels usuaris? L'estratègia de continguts avui és crucial per assolir els millors resultats en connectar les col·leccions amb el públic, optimitzar recursos i millorar els processos interns.

Lectures recomanades:

 4.    Mediació digital_canals i plataformes

Les xarxes socials són un element estratègic de la comunicació a qualsevol organització avui. Però... ho estem fent correctament els museus?

Es tractaran aquests i altres aspectes, il·lustrats amb molts exemples de millors pràctiques a diferents xarxes i plataformes. Veurem millors pràctiques d'aplicacions mòbils, 3D, realitat augmentada, realitat virtual, tecnologia immersiva, intel·ligència artificial a museus i llocs de patrimoni.

Lectures recomanades:

5.    Organització / Comunicació /Avaluació de l’estratègia digital del museu

Com que la dimensió digital és transversal a tot el museu, cal distribuir l'acció digital. Cal millorar les capacitats digitals i calen nous perfils professionals. Comunicació interna i externa de l’estratègia. Indicadors quantitatius i qualitatius. En aquesta sessió els i les alumnes presentaran el seu cas de bona pràctica digital a museus.

Lectures recomanades:

Formats que treballarem:

  • Classes presencials
  • Activitats a l'aula
  • Lectures: les recomanades més bibliografia específica de cada tema
  • Ús d'eines 2.0 per a aquest mòdul:
    • twitter #digitalUIC @UICbarcelona
    • instagram @uicbarcelona
  • Enquesta prèvia a l'inici de les classes
  • Exercici obligatori


Noves Tecnologies i Arts Escèniques (Mòdul Isabel Villanueva) 


El mòdul es dividirà en tres sessions teòric-pràctiques de 3 hores aproximades de durada cadascuna. Els continguts de l'especialitat es distribuiran de la següent manera:

1) Tema 1: introducció a les Arts Escèniques, la Comunicació i la Tecnologia (3 h)

Arts escèniques i tecnologies de la comunicació: relació, funcions i usos tradicionals. Lògiques mediàtiques en les Arts Escèniques.

Arts escèniques en el segle XXI: els processos de digitalització en el teatre, la dansa i l'òpera

2) Tema 2: debat i anàlisi de contingut a partir de casos de digitalització (3 h):

La digitalització en els processos de creació escènica: desenvolupament digital en la preproducció de l'espectacle.

La digitalització en els processos de difusió escènica: possibilitats de l'enregistrament, creació i retransmissió digital de l'espectacle.

La digitalització en l'estratègia educatiu-comercial 360è de les arts escèniques: possibilitats de la incorporació de la tecnologia i la comunicació en les arts a gran escala.

3) Tema 3: Sessió pràctica final (3 h)

Anàlisi pràctica de casos del sector de l'òpera: durant les sessions teòriques, la professora exposarà casos d'anàlisis inicials que serviran com a models de referència. A partir d'aquests, els alumnes exposaran un treball en el qual s'aplicaran els criteris d'anàlisis vistes en classe. Cada grup s'encarregarà de triar un teatre, organització o festival actual i real, a partir del qual desenvolupar i/o analitzar tota l'estratègia de comunicació digital.

Tema 1 Introducció a les arts escèniques, la tecnologia i la comunicació
     1. Tendències actuals: de les arts escèniques tradicionals a les pràctiques interdisciplinàries emergents
     1.1 La incorporació de les tecnologies en arts escèniques

Tema 2 Anàlisi de casos sobre tecnologia i comunicació en arts escèniques
     2.1 Processos de digitalització i pre-produccióen les arts escèniques: estratègia, pressupost, gestió i desenvolupament digital
     2.2 Processos de digitalització i disseminació en arts escèniques: expandint l'experiència teatral
     2.3 Digitalització i processos educatiu-comercials en arts escèniques: atraient i ampliant públics a través de productes innovadors

Tema 3 Reptes i tendències
     3.1 Principals reptes per als gestors culturals: digitalització de la teoria a la pràctica


  1. Tendències actuals: de les arts escèniques tradicionals a les pràctiques interdisciplinars emergents
  2. La incorporació de tecnologia a les arts escèniques

  1. Processos de digitalització i pre-producció a les arts escèniques: estrategia, pressupost, gestió i desenvolupament digital
  2. Processos de digitalització i disseminació en arts escèniques: expandiendo la experiencia teatral
  3. Digitalizació i processos educatiu-comercials en arts escèniques: atraient i ampliant públics a través de productos innovadores

  1. Principlas reptes pels gestors culturals: digitalitzación de la teoria a la práctica

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Lideratge

El curs compta amb desenvolupament teòric (conferències i classes), anàlisis de casos i exercicis pràctics. Els diferents conceptes s'expliquen a partir d'una metodologia que combina el desenvolupament teòric amb l'experiència pràctica per a visualitzar així, des del vivencial, els conceptes desenvolupats.


Noves tecnologies

Les activitats d'aprenentatge que ajudaran a aprendre els conceptes teòrics a través de la pràctica són: Sessions magistrals, anàlisis de contingut i estudi de casos, correcció d'exercicis pràctics, així com la presentació oral d'un grup de treball. L'assignatura pot incloure, així mateix, la visita a una institució cultural.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'assistència al 80 % de les classes és obligatòria.

Lideratge: Ejercici sobre el lideratge dels agents culturals d'un territori (treball a realitzar en parelles) (50% nota)

Noves Tecnologies i Museos i Patrimoni: Presentació oral d'una bona pràctica digital de museus (en grups de 2-3) (25% nota)

Noves tecnologies i arts escèniques: Presentació oral d'un treball (25% nota)

Bibliografia i recursos

Lideratge

Bakhshi, H.; Throsby, D. (2010). Culture of Innovation. An economic analysis of innovation in arts and cultural organisations. London: NESTA. Recuperado de: <https://media.nesta.org.uk/documents/culture_of_innovation.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Barbieri, N. (2015). Drets culturals: què són, com s’han desenvolupat a Catalunya i quin tipus de polítiques demanen?. Estat de la cultura i de les arts 2015. Barcelona: Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Recuperado de: <https://conca.gencat.cat/web/.content/arxius/publicacions/informe_anual_2015/INFORME_2015_CATALA.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Barrios, M.; Villarroya, A. (2019). Desigualtats de gènere en l’ocupació cultural a Catalunya. Desigualtats de gènere en l’ocupació cultural a Catalunya. Barcelona: Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Recuperado de: <https://conca.gencat.cat/web/.content/arxius/publicacions/desigualtats_genere_ocupacio_cultural/IC17_DIGITAL_CAT_1.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Cabó, A.; Castells, R.; Jornet, E. (2022). La paritat en els llocs de lideratge de la cultura catalana. Proposta metodològica per a la recollida d’informació. Barcelona: Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Recuperado de: <https://conca.gencat.cat/web/.content/Publicacio/Referencies-CoNCA/RC05-ParitatLlocsLideratgeCultural-FINAL.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Castells, R.; Pando, L. (2020). Liderazgo medioambiental en el sector cultural y creativo catalán. Periférica Internacional. Revista Para El análisis De La Cultura Y El Territorio, (21), 228–233. Recuperado de: <https://doi.org/10.25267/Periferica.2020.i21.20>. [Consulta: 31 octubre 2022].  

Culture Action Europe (2016). Gender inequalities in the cultural sector. Brussels: Culture Action Europe. Recuperado de: <https://cultureactioneurope.org/files/2016/05/Gender-Inequalities-in-the-Cultural-Sector.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació (2010). Pla de Recerca i Innovació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació 2010-2013. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Recuperat de: <http://hdl.handle.net/20.500.12368/1696>. [Consulta: 31 octubre 2022].

IFACCA (2017). Liderazgo cultural en el siglo XXI. https://ifacca.org/media/filer_public/5f/b5/5fb50e71-4b60-46b9-8e6e-ad571787363a/dart_52_liderazgo_cultural_spa_julio_2017.pdf [Consulta: 31 octubre 2022].

Maraña, M. (2010). Cultura y desarrollo: Evolución y perspectivas. Bilbao: Unesco Etxea, 2010. 28 p. Recuperado de: <https://www.unescoetxea.org/dokumentuak/Cultura_desarrollo.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Martinell, A.; García, M. [Dir.]. (2021). Hacia una cultura sostenible. Guía práctica para integrar la Agenda 2030 en el sector cultural. Madrid: Red Española para el Desarrollo Sostenible REDS. Recuperado de: <https://reds-sdsn.es/publicacion-hacia-una-cultura-sostenible-guia-practica-para-integrar-la-agenda-2030-en-el-sector-cultural/>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Subbotina, N. (2015). Innovation in Cultural Sector – Definition and typology. Zarzadzanie w Kulturze; Kraków Vol. 16, Iss. 4: 379-IX. Recuperado de: <DOI:10.4467/20843976ZK.15.025.3782>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Observatorio Vasco de la Cultura (2022). Cultura y sostenibilidad. Guía para la implementación. Vitoria: Gobierno Vasco. Recuperado de: <https://www.euskadi.eus/contenidos/informacion/keb_argit_22_jasangarritasuna/eu_def/adjuntos/INFORME_Cultura-y-sostenibilidad.-Guia-para-la-implementacion-2022-.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Observatorio Vasco de la Cultura (2019). Derechos culturales. San Sebastián: Observatorio Vasco de la Cultura. Recuperado de: <https://www.euskadi.eus/contenidos/informacion/keb_eskubide_kulturalak_2019/es_def/adjuntos/informe-derechos-culturales-2019.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Orduña-Malea, E. et al. (2014). Gestión cultural. Innovación y tendencias. Valencia: Tirant Humanidades.

Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura (2022). Re | pensar las políticas para la creatividad: Plantear la cultura como un bien público global. París: Unesco. Recuperado de: <https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000380479.locale=en>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Piazuelo, C. (2008). Innovación en cultura. Una aproximación crítica a la genealogía y usos del concepto. YPproductions. Recuperado de: <https://www.conexionesimprobables.es/docs/LIT_INNOVACION%20EN%20CULTURA_YP_final.pdf>. [Consulta: 31 octubre 2022].

Price, Jonathan (2017). The construction of cultural Leadership. ENCATC. https://www.encatc.org/media/3718-encact-journal-vol-7-issue-1-2017.pdf  [Consulta: 31 octubre 2022].

Rausell, P. [Coord.]. (2012). La cultura como factor de innovación económica y social. Valencia: Universitat de València.

San Cornelio, G; Martí i Renom, X. (2017). Creatividad i innovació en la indústria de l’entreteniment. Barcelona: Editorial UOC.

Santos, M.J.; Díaz Cruz, R. [Coord.] (2015). Innovación tecnológica y procesos culturales. México: Fondo de Cultura Económica.

Zapata-Barrero, R. (2010). Diversidad y política cultural. La ciudad como escenario de innovación y de oportunidades. Barcelona: Icaria editorial.

Noves Tecnologies i Museus Patrimoni

Us incloc uns enllaços d'on podeu trobar exemples o podeu aportar un que hagis vist pel vostre compte:

 

Els museus catalans (no) han tancat pel coronavirus https://www.elnacional.cat/lallanca/ca/agenda/coronavirus-museus-catalans_489738_102.html 

The Ultimate Guide to Virtual Museum Resources, E-Learning, and Online Collections  https://mcn.edu/a-guide-to-virtual-museum-resources/?fbclid=IwAR1kl86cMxtxexHcFjmWr6Qqz31vSTXrZNyXtsM6PM2r1yRAPiHr_EZ15pg

Museum Social Media Entertains During the COVID-19 Crisis https://www.museumnext.com/article/museum-social-media-entertains-during-the-covid-19-crisis/

Una bibliografía més àmplia de cada tema es facilitarà al final del mòdul.

 

Noves Tecnologies i Arts Escèniques

Benson, S. & Giannachi,G. (2011). Performing Mixed Reality.  Massachussets: MIT Press.

Bilton, C. (2007) Management and creativity. From creative industries to creative management, Blackwell publishing: Oxford.

Blake, B. (2014). Theatre and the Digital. New York: Palgrave Macmillan.

Byrnes, W.J. (2009)  Management and the arts, 4th edition, Elsevier: Oxford.

Dixon, S. (2007). Digital Performance: a History of New Media in Theatre, Dance, Performance Art and Installation, Massachusetts: MIT Press.

Napoli, P.M. (2010). Audience Evolution: New Technologies and the Transformation of Media Audiences. Columbia University Press: New York.

Rosewall, E. (2013). Arts Management: Uniting Arts and Audiences in the 21st Century, Oxford: Oxford University Press.

Townley, B. & Beech,N.(2009) Managing Creativity: Exploring the Paradox. Cambridge University Press: Cambrigde.