Universitat Internacional de Catalunya

Estratègies de Protecció de la Propietat Intel.lectual

Estratègies de Protecció de la Propietat Intel.lectual
4
14029
4
Segon semestre
op
MENCIÓ EN EMPRESA BIOMÈDICA
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


Els dubtes es resoldran abans o després de classe. Els dubtes no presencials es resoldran mitjançant una videoconferència.

 

Professors:

Montserrat Jané

Mónica López

Bernabé Zea

Presentació

L’assignatura va dirigida a mostrar els elements clau en l’estratègia de protecció del capital intel·lectual que generen les (bio)empreses. L’assignatura presentarà, en primer lloc, què és el capital intel·lectual d’una empresa i, a continuació, les diferents fórmules que hi ha per protegir-lo. Al llarg de l’assignatura, no només s’explicaran els mecanismes legals, sinó com s’han d’usar per crear una estratègia sòlida de protecció de la propietat intel·lectual. També s’exposaran la vigilància competitiva i les seves estratègies. Finalment, es tractaran temes de transferència de la propietat intel·lectual.

Requisits previs

Es recomana haver cursat Emprenedoria i Innovació.

Objectius

  • Conèixer què és el capital intel·lectual d’una empresa i què el forma.
  • Conèixer els mecanismes de protecció de la propietat intel·lectual.
  • Saber crear estratègies òptimes de protecció de la propietat intel·lectual.
  • Conèixer estratègies de vigilància competitiva.
  • Conèixer els conceptes bàsics de la transferència tecnològica.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

CB5: Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.

CG11: Reconèixer conceptes bàsics de diferents àmbits vinculats a les ciències biomèdiques.

CE19: Reconèixer els principis de les ciències biomèdiques relacionades amb la salut i aprendre a treballar en qualsevol àmbit de les Ciències Biomèdiques (empresa biomèdica, laboratoris de bioinformàtica, laboratoris de recerca, empresa d'anàlisis clíniques, etc.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En acabar el curs, l’alumne:

  • Comprèn el funcionament de la propietat intel·lectual en l'empresa biomèdica i les sortides professionals de l'entorn.

  • Entén les estratègies de protecció de la propietat intel·lectual, entén els diversos mecanismes de protecció i sap en què casos s’ha de fer servir cada instrument.

  • Ha vist casos de conflicte relacionats amb disputes per propietat intel·lectual.

  • Coneix estratègies de vigilància competitiva.

  • Està familiaritzat amb els processos de transferència tecnològica.

Continguts

Introducció a la propietat intel·lectual-industrial (BZ). Funció i justificació del sistema de patents. Funcionament del sistema de patents al sector de la biomedicina. Modalitats de protecció: drets dautor, marques, indicacions geogràfiques, dissenys i patents. El secret industrial com a alternativa a les patents. Certificats complementaris de protecció.   Principals conceptes relatius a les patents (BZ). Què és una patent. Exemple. Què es pot patentar. Exemples d´invencions. El dret negatiu conferit per les patents. Introducció a la infracció de patents. Dependència de patents. Què guardar com a secret industrial. Com determinar els inventors i els titulars de les patents. Drets que els corresponen.   Requisits de patentabilitat (BZ). Aplicabilitat industrial. Excepcions a la patentabilitat. Què és l?estat de la tècnica. Els requisits de novetat i activitat inventiva. Com fer servir l'aproximació problema-solució per determinar l'activitat inventiva.   Models dutilitat (BZ). Particularitats dels models dutilitat. Excepcions a la protecció mitjançant els models dutilitat.   Protecció a diferents territoris (BZ). Estratègia segons la naturalesa del sol·licitant: universitats, centres públics de recerca, petites empreses dedicades a recerca, grans empreses amb centres de recerca i empreses de genèrics. Dret de prioritat. El concepte de famílies de patents. Procediments de tramitació de la protecció a l'estranger: nacional, patent europea i sol·licitud internacional (PCT). Validació de patents europees: canvis deguts al London Agreement. Costos associats a la protecció per patent: redacció de la sol·licitud, taxes de tramitació (sol·licitud, informe de cerca, concessió), contestació a accions oficials, traducció, taxes de manteniment. Honoraris de tràmit. Resum del procediment nord-americà. Preparació per superar una IP due diligence (auditoria que es durà a terme per tercers en el moment en què estiguin interessats en la compra o participació als actius de PI del titular).

 

Infracció de patents (BZ). Drets concedits i actes prohibits. Abast de la protecció de les reivindicacions (independents i dependents). Regla de la simultaneïtat de tots els elements. Anàlisi element-per-element. Doctrina dels equivalents. Infracció directa i infracció indirecta (per contribució o per inducció). Accions judicials. Inversió de la càrrega de la prova. Diligències de comprovació de fets. Mesures cautelars. Conseqüències de la infracció. Nul·litat de les patents.    Cerca de patents (MJ). Per què serveix la informació. Bases de dades gratuïtes i comercials. Eines de cerca. Tipus de cerques. Casos pràctics. Recerques temàtiques, per estructura química, per número de patent, per titular/sol·licitant. Localització de la situació registral dels documents de patent. Identificació de famílies de patent i localització de documents íntegres de patent i els seus expedients de tramitació. Obtenció de traduccions automàtiques. Càlcul de les dates de caducitat de les patents als Estats Units. Orange Book. Recerques de certificats complementaris de protecció i extensions pediàtriques.    Redacció de patents (MJ). Elaboració de les parts del document de patent. Avaluació de la informació de partida i suport experimental. Definir labast de la protecció de la patent. Unitat d´invenció. Plantejament de l'estat de la tècnica i elecció del problema tècnic a resoldre. Descripció de la invenció per complir el requisit de suficiència de la descripció. Aspectes de la invenció protegibles. Realitzacions particulars i exemples. Categoria de reivindicacions. Redacció de les reivindicacions independents i dependents. Forma de les reivindicacions. Claredat de les reivindicacions. Nombre de reivindicacions. Redacció tenint en compte les peculiaritats de diferents oficines de patents. Exercici pràctic de redacció de sol·licitud de patent.


Patent europea amb efecte unitari (EP-UE) i el tribunal unificat de patents (UPC) (MJ). El sistema actual davant de la futura patent europea amb efectes unitaris (EP-UE). Què significa l'efecte unitari a la pràctica. Com obtenir una patent amb efecte unitari. El nou règim de traduccions. Disposicions transitòries i règim de compensacions. Costos duna EP-UE comparat amb la patent europea clàssica. Lacord sobre el Tribunal Unificat de Patents. Estats membres i entrada en vigor. Estructura i composició de la UPC. Els jutges de la UPC. Tipus d'accions davant de l'UPC. Costos de l'UPC. Estratègia de patents davant del nou sistema.   Matèria susceptible de protecció a Europa i als EUA al sector de la biomedicina (ML). Marc legal als dos territoris. Exemples. Protecció d'invencions basades en seqüències d'àcids nucleics, pèptids i proteïnes. Llistat de seqüències. Definicions. Protecció d'invencions basades en matèria biològica (microorganismes, línies cel·lulars, virus, etc.). Introducció al Tractat de Budapest. protecció d'invencions basades en biomarcadors. Aspectes pràctics a considerar a la redacció de patents de biomedicina.   Certificats Complementaris de Protecció (BZ). Coneixements bàsics sobre els CCPs. Manufacturing waiver.   Exclusivitat de dades. Disposició Bolar (BZ). Protecció que confereix exclusivitat de dades. Disposició Bolar i excepció experimental.   Recerques específiques de biomedicina (ML). Enfocaments específics en aquest sector. Cerca per seqüència utilitzant diverses bases de dades d'accés gratuït.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Classes magistrals: exposició de 50 minuts d’un tema teòric per part del professor.

Mètodes del cas (MC): plantejament d’una situació real o imaginària. Els alumnes treballen les preguntes formulades en grups reduïts o en interacció activa amb el professor i es discuteixen les respostes. El professor hi intervé activament i, si cal, aportarà nous coneixements.

Entre els casos pràctics hi haurà, almenys, un cas de conflicte entre empreses per la propietat intel·lectual i altres casos d’estratègia òptima de protecció de la propietat intel·lectual.

Es farà un exercici pràctic en grups de dos o tres alumnes per analitzar una patent i presentar-la en públic. Addicionalment, es farà un exercici pràctic en grups de dos o tres alumnes per elaborar un informe de freedom-to-operate.

Educació virtual (EV): material en línia que l’alumne pot consultar des de qualsevol ordinador, a qualsevol hora i que contribuirà a l’autoaprenentatge de conceptes relacionats amb l’assignatura.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



1)      Primera convocatòria:

40% Examen final 20% Exercici 1 20% Exercici 2 20% Exercici 3
Examen: 20 preguntes tipus test i un tema a desenvolupar. La forma de puntuar és la següent: Puntuació: 0,3 punts per cadascuna de les primeres 20 (les respostes incorrectes baixen 0,2, excepte els dos primers errors), i 4 punts per la darrera pregunta. S'ha de treure almenys un 5 a cadascuna de les parts per aprovar l'assignatura.

 2)      Segona convocatòria o posterior: es guardarà la nota de les parts aprobades.

Bibliografia i recursos

  • Patents for Chemicals, Pharmaceuticals, and Biotehcnology 6º Ed., 2016;  Philip W. Grubb / Peter R. Thomsen / Gordon Wright / Thomas Hoxie

  • Estudios sobre propiedad industrial e intelectual, por Bernabé Zea Checa, Grupo Español de la AIPPI.

  • XXXII Jornada de Estudio sobre Propiedad Industrial e Intelectual, Bernabé Zea, Grupo Español AIPPI

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E2 26/06/2023 A09 16:00h