Bernat Torres delivers a conference at an international meeting on cosmopolitanism in Bonn

03/06/16
Share this information

The lecturer from the Faculty of Humanities at UIC Barcelona delivered a conference entitled "Ancient and Modern Cosmopolitanism: Beyond Politics and Ethics" at the 16th edition of Collegium Politicum, an international meeting which this year revolved around the topic "Universalism, Cosmopolitanism and the Ius Gentium in Ancient Political Thought". The next edition of the meeting, which is held each year in a different European city, is due to take place in Barcelona.

Bernat Torres delivers a conference at an international meeting on cosmopolitanism in Bonn

En la conferència, el professor Torres revisa alguns dels esdeveniments històrics recents que fan replantejar la validesa de les nocions antiga (estoica) i moderna (kantiana) del cosmopolitisme. “Analitzo esdeveniments com les migracions massives, la creació d’Estat Islàmic o l’aparició de partits d’extrema dreta –explica el professor– per veure com aquesta situació ens porta a replantejar i revalorar la idea antiga i moderna del cosmopolitisme”.

Així, Bernat Torres aposta per “prioritzar la perspectiva cosmopolita (universal i humana) per sobre de la política (històrica, contingent i particular)”. La pregunta pel cosmopolitisme “ens remet en darrera instància a la pregunta per la humanitat: què és allò que ens fa a tots humans, a l’immigrant, al terrorista o al ciutadà d’un o altre indret de la Terra”.

El congrés, que enguany ha tingut lloc a Bonn, celebrarà la dissetena edició, per primer cop, a Barcelona, a finals de maig de l’any 2017, i una de les jornades serà a UIC Barcelona. El títol d’aquesta edició serà: “Pain and Punishment in Ancient Thought”. A més a més, el professor Bernat Torres ha estat nomenat president del Collegium Politicum i serà l’encarregat d’organitzar el nou congrés l’any que ve.