Assignatura

Microbiologia Bàsica

  • codi 10568
  • curs 1
  • període Anual
  • tipus OB
  • credits 2

Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.

Mitjançant la realització d’un treball experimental al laboratori, l’assignatura pretén introduir l’estudiant en l’activitat de recerca en microbiologia oral i, en concret, en el comportament dels microorganismes en cultius mixtos versus cultius purs. La producció d’àcids i la baixada del pH s’analitzen en diferents condicions de cultiu. Es reflexionarà sobre com es poden simular al laboratori les condicions naturals per tal d’extreure el màxim d’informació possible del que passa a la microbiota oral.


Requisits previs

No hi ha requisits previs específics.


Objectius

Comprendre i saber aplicar el coneixement relatiu als principis de microbiologia oral.

Conèixer i saber aplicar les principals eines diagnòstiques de Biologia Molecular

Saber identificar les espècies bacterianes més prevalents de la cavitat oral mitjançant diferents tècniques diagnòstiques

Conèixer les principals línies de recerca en Microbiologia oral

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB10 - Adquirir habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant de manera autodirigida i autònoma.
  • CB6 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i / o aplicació d'idees en un context d'investigació.
  • CB7 - Aplicar els coneixements adquirits, i desenvolupar la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relatius al seu camp d'estudi.
  • CB8 - Integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis basats en l'evidència científica, a partir d'una informació que, tot i que pot ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CE2 - Saber utilitzar i aplicar les tècniques de laboratori més usuals en els camps de la biologia molecular, genòmica i proteòmica, biomaterials, cultius cel·lulars i tissulars, immunologia i microscòpia en un àmbit odontològic.
  • CE7 - Saber interpretar les imatges obtingudes a través de tecnologia d'última generació aplicables a un estudi de recerca en odontologia.
  • CE8 - Ser capaç d'aplicar les tècniques diagnòstiques adequades i interpretar correctament els resultats que se’n deriven.
  • CG1 - Habilitat per integrar els nous coneixements adquirits mitjançant la investigació i l'estudi, i fer front a la complexitat.
  • CG2 - Capacitat crítica d'anàlisi i discussió dels resultats experimentals, així com d'emetre'n les conclusions corresponents.
  • CG3 - Capacitat d'autoaprenentatge en el desenvolupament de noves tècniques instrumentals, en l'adquisició de nous conceptes científics, i en la recerca de nova informació científica.
  • CG4 - Capacitat d'argumentar i defensar idees científiques pròpies així com d'escoltar, analitzar, valorar i donar resposta a les idees d'una altra persona.
  • CT1 - Capacitat d'integració en un equip de treball establert, multidisciplinar i multicultural.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne té coneixements avançats de Microbiologia

Té habilitat per treballar en un equip multidisciplinari.

Té habilitat per integrar els nous coneixements adquirits a través de la investigació i de l'estudi, i fer front a la complexitat.

Té capacitat d'autoaprenentatge en el desenvolupament de noves tècniques instrumentals, en l'adquisició de nous conceptes del camp de la microbiologia i en la recerca de nova informació científica.

Sap utilitzar i aplicar les tècniques de laboratori més usuals en microbiologia.

Continguts

- Introducció a la Microbiologia oral

- Patologia oral d'origen no bacterià

- Patologia periodontal

- Patologia endodóntica

- Tècniques de diagnòstic molecular

Metodologia i activitats formatives


Modalitat totalment online

La metodologia consistirà en classes magistrals , així com en l'estudi de casos  extrets d'articles científics internacionals vinculats amb la temàtica. Les CM es complementen amb vídeos didàctics sobre la matèria. Les sessions es duran a terme via Collaborate de manera síncrona i la sessió serà gravada per a estar accessible posteriorment. Es mantindrà l'horari original de les classes.

Les activitats formatives utilitzades per a l'avaluació de l'aprenentatge consistiran en un comentari d'un article científic vinculat a la matèria i un examen amb questions obertes sobre la totalitat del contingut del curs. Les activitats es realitzaran online.

Les sessions pràctiques de laboratori tractaran sobre aspectes bàsics de la microbiologia clínica i es focalitzaran en el disseny i realització d'un experiment científic relacionat amb la microbiota oral. Es duran a terme via Collaborate de manera síncrona i la sessió serà gravada per a estar accessible posteriorment.

Sistemes i criteris d'avaluació


Modalitat totalment online

Avaluació contínua - EC (30%): partipació en els debats a les sessions online als forums del Moodle, etc.

Resolució de casos - RC (30%)

Prova final - PFE (40%)

Bibliografia i recursos

Proporcionada pel professor a la plataforma Moodle.

  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00