Assignatura

Anatomia Dental i de Cap i Coll

  • codi 11461
  • curs 2
  • període Anual
  • tipus OB
  • credits 4

Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat

Responsable

Dra. Anaïs RAMÍREZ - annaisramses@uic.es

Horari d'atenció

divendres 8-10h Dr. Luis Miguel Teixidó Michel - mteixido @ uic .es Dra .Karem Marfisi Nava - kmarfisi@uic.es

Presentació

Per a la formació de l'alumne de màster en endodòncia és fonamental el coneixement de l'anatomia dentària i de cap i coll; aquest coneixement permetrà un millor desenvolupament cognitiu. A partir del coneixement exhaustiu de l'anatomia dental es pretén donar les eines necessària per al correcte desenvolupament de la teràpia endodóntica en totes les seves fases.

Requisits previs

No hi ha requisits previs

Objectius

Conèixer de manera precisa i detallada l'anatomia tant externa com interna de cada dent i de cap i coll.

Dominar la terminologia anatòmica dentaria.

Aplicar el coneixement anatòmic en els procediments endodòntics.

Realitzar correctament les obertures camerals de cada grup dentari atenent les particularitats de cada cas i a les variacions anatòmiques presents.

 

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

Conèixer la morfologia i funció de l'aparell estomatognàtic incloent continguts apropiats en Embriologia, Anatomia i Fisiologia específics. Conèixer la morfologia i funció de les estructures que componen la dentició humana, així com les diferents variacions i patologies tant coronals com radiculars. Reconèixer en les proves diagnòstiques per la imatge de cap i coll, les estructures anatòmiques i identificar possibles alteracions morfològiques i funcionals. Adquirir els coneixements necessaris per a realitzar obertures camerals en cada dent. Adquirir la capacitat per identificar les diferents variacions de les obertures camerals en casos considerats de dificultat complexa. Compartir informació amb altres professionals sanitaris i treballar en equip. Comprendre la importància de mantenir i utilitzar els registres amb informació del pacient per a la seva posterior anàlisi. Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal de l'aparell estomatognàtic, a nivell molecular, cel·lular, tissular i orgànic, en les diferents etapes de la vida. Conèixer el mètode científic i tenir capacitat crítica per valorar els coneixements establerts i la informació nova. Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes, seguint el mètode científic

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne ha de conèixer perfectament la morfologia dental de cada dent, tant en el seu aspecte coronal com radicular. A més de desenvolupar l'habilitat necessària per al correcte obertura i accés de la càmera pulpar i els conductes radiculars. Coneixerà de manera detallada la morfologia específica de la dentició permanent Serà capaç de reconèixer les diferents classes dentàries i totes les seves característiques diferencials en la corona i en l'arrel Serà capaç de realitzar filmacions amb ajuda del microscopi. Serà capaç d'editar els vídeos tant les imatges com el so. Podrà realitzar fotografies intraorals de qualitat. Resoldrà problemes clínics a partir de deduccions fetes amb els coneixements bàsics d'anatomia i funció de les dents. Identificarà mitjançant tècniques d'imatge, estructures de les diferents regions topogràfiques de la cavitat bucal i de les dents en particular. Comprendrà i reconeixerà l'estructura i funció normal de l'aparell estomatognàtic, a nivell molecular i cel·lular. Valorarà com a necessari l'aprenentatge de l'anatomia com a mecanisme essencial per aconseguir l'èxit en el diagnòstic i tractament de les patologies dentàries.

Continguts

Classes magistrals i seminaris 1. Desenvolupament craniofacial 1.1 Desenvolupament de la cavitat bucal 1.2 Formació del paladar 1.3 Formació dels arcs branquials i els seus derivats 1.4 Formació de la llengua 1.5 Formació de llavis i galtes 1.6 Formació de l'os alveolar   2. Embriologia 2.1 Formació de la corona 2.2 Formació de l'arrel 2.3 Formació de conductes laterals 3. Odontogènesi 3.1 Fase I: Període embrioplástico 3.2 Fase II: Desenvolupament del fol·licle dental 3.3 Fenòmens d'inducció i diferenciació cel·lular 3. 4 Fase III: Morfogènesi de l'òrgan dentari 3.5 dentinogénesis 3.6 Amelogénesis 3.7 Cementogénesis 3.8 Desenvolupament de la polpa 3.9 Cronologia del desenvolupament dentari 4.Terminología bàsica per entendre l'anatomia dental 4.1 Morfologia de la corona anatòmica 4.2 Morfologia de l'arrel anatòmica 5. Morfologia dels conductes radiculars. 6. Directrius per a un correcte accés coronari. 7. Anatomia, morfologia i Accés coronal del Primer molar superior (articles / vídeo). 8. Anatomia, morfologia i Accés coronal del Segon molar superior (articles / vídeo). 9. Anatomia, morfologia i Accés coronal del Tercer molar superior (articles / vídeo). 10. Anatomia, morfologia i Accés coronal del Primer molar inferior (articles / vídeo). 11. Anatomia, morfologia i Accés coronal del Segon molar inferior (articles / vídeo). 12. Anatomia, morfologia i Accés coronal del Tercer molar inferior (articles / vídeo). 13. Anatomia, morfologia i Accés coronal del Incisiu central i lateral superior (articles / vídeo). 14. Anatomia, morfologia i Accés coronal dels Incisiu central i lateral inferior (articles / vídeo). 15. Anatomia, morfologia i Accés coronal del Caní superior i inferior (articles / vídeo). 16. Anatomia, morfologia i Accés coronal dels Premolars superiors (articles / vídeo). 17. Anatomia, morfologia i Accés coronal dels Premolars inferiors (articles / vídeo).

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

Es realitzaran classes teòriques, seminaris, discussió d'articles i practiques d'obertures camerals, a més de la discussió de vídeos amb les obertures camerals de cada dent preparades pels alumnes. Mitjançant moodle es reforçarà mitjançant tasques qüestionaris, fòrums, activitats, etc, els continguts de la setmana.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

avaluació contínua examen escrit

Bibliografia i recursos

Articles clàssics i actuals relacionats amb l'anatomia dental. Anatomia odontològica. Aprile, Figun, Garino 5è edició. L'Ateneu 1971. Anatomia odontològica, funcional i aplicada. M.E. Figún, R.R. Garino 2a edició, L'Ateneu 1978. Anatomia dental, aplicacions clíniques. JB Woefel, RC Scheid. 5è edició, Masson 1998. Endodòncia, tractament dels conductes radiculars. M. R. Leonardo, JM Leal. 2ªedició, Panamericana 1994. Endodòncia, principis i pràctica. Walton, Torabinejad 2a edició, McGrawHill Interamericana 1997. Tractament endodòncic. F.S. Weine 5è edició. Harcourt Brace 1997. Patologia i terapèutica dental. J Garcia Barber. 1r edició, Sintesis 2000 Endodòncia, tècnica i fonaments. I. J. Soares, F. Goldberg. 1r edició, Editorial mèdica Panamericana 2002 Anatomia dental, fisiologia i oclusió de Wheeler M.M Ash 7è edició McGrawHill Interamericana 1993. Endodòncia clínica L Tronstand 1r edició. Masson-Salvat 1993 Endodòncia Ingle, Bakland 4a edició McGrawHill Interamericana 1996. Vies de la polpa. S. Cohen RC Burns 8a edició, Elseviere Science 2002 Histologia i embriologia bucodental. Gómez de Ferrari, Camps de Muñoz. 3a edició, Editorial mèdica Panamericana 2009. Histologia i embriologia dentària. Abramóvitx, 2ªedició. 1999. Problem solving in Endodontics. Gutmann J. 5a edition. Elseviere Mosby 2011 Endodontics 6. Ingle. 6a edition. Bc Decker 2008 Woeffel's Dental Anatomy. Scheid R. 8a edition. Lippincott Williams & Wilkins 2012.
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00