Assignatura

Control del Dolor en Endodòncia

  • codi 11463
  • curs 2
  • període Anual
  • tipus OB
  • credits 2

Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat

Presentació


Aquesta asigntaura impartida durant el 2n semestre del 2n del màster en endodòncia intenta presentar les guia d'actuació davant d'un dolor d'origen odontogènic. Conèixer les raons fisiopatològiques per les quals es produeix el dolor pre, intra i postoperatori d'origen odontogènic i també no odontogènic. Basant-se en la lectura i discussió de literatura clàssica i actual durant 1h.

Requisits previs

Els estudiants han de tenir un coneixement previ d'endodòncia mínim.
 

Objectius

L'objectiu d'aquests seminaris és conèixer l'origen del dolor odontogènic, les seves vies de propagació, analitzar tant el dolor pre, intra com postoperatori; mitjançant la lectura i discussió de literatura d'alt nivell d'impacte. Saber com controlar el dolor del pacient mitjançant acció farmacològica com anestèsica.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

Al final de curs, l'estudiant ha de conèixer els protocols d'actuació abans, durant i després d'un dolor associat a un tractament enodóntico. Conèixer les interaccions de la medicació i patologia del pacient d'acord a un tractament endodòntic. Realitzar una correcta anestèsia, ansiolític i pauta antiinflamatòria o antibiòtica per combatre el dolor d'origen endodòntic.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Lectura i discussió de literatura clàssica i actual (estudis publicats en revistes d'alt factor d'impacte) en seminaris. Lectura de capítols de llibres clàssics.

Continguts

1. Tècniques anestèsiques en funció de: - Diagnòstic pulpoperiapical. - Grau de severitat del dolor. - Condicions sistèmiques del pacient. 2. Indicacions i contraindicacions d'ansiolítics, antiinflamatoris, antibiòtics, premedicació. - Dosi, forma farmacològica i interaccions sistèmiques. 3. Conèixer les principals patologies sistèmiques que poden afectar el nostre tractament. 4. Conèixer les medicacions dels pacients i les seves interaccions amb el tractament endodòntic. 5. Maneig del dolor intraoperatori: - Complicacions intraoperatòries (extrusió d'hipoclorit de sodi, drenatge purulent). 6. Fisiopatologia del dolor odontogènic: - Estudi dels mediadors de la inflamació i vies de propagació del dolor. 7. Maneig del dolor postoperatori: - Protocol d'actuació en reaguditzacions. - Protocol d'actuació farmacològica i clínica. 8. Diagnòstic diferencial entre dolor d'origen periodontal i pulpar. 9. Dolor d'origen no odontogènic. - ATM - Muscular - Neurològic 10. Protocol d'actuació en pacients pediàtrics.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula


L'estudiant haurà de defensar una comunicació oral en dos dels congressos nacionals (AEDE i SEOC) i en congressos internacionals (ESE o AAE).

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

Participació de l'estudiant en seminaris. Examen de 25 preguntes curtes. El 60% de la puntuació es requereix per aprovar l'examen. La nota final es basarà en 75% de la nota de l'examen i 25% de la participació en seminaris.

Bibliografia i recursos

Articles d'JOE i IEJ relacionats amb l'assignatura. Cohen S, Burns RC. Pathways of the pulp. 10th ed. St Louis: Mosby, 2011 Gutmann JL and cols. Problems solving in endodontics. Prevention, identification and management. 5th St Louis: Mosby, 2012. Ingle JI, Bakland LK. Endodontics. 6th ed. McGraw-Hill, 2008.
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00