Assignatura

Introducció al Radiodiagnòstic

  • codi 12296
  • curs 1
  • període Anual
  • tipus OB
  • credits 8

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat

Presentació

El grado de odontología capacita para la profesión de odontólogo pero en los últimos años han ido apareciendo especialidades dentro de la profesión, que si bien aún no están reconocidas ni con marco legal que las regule, es de esperar que en breve si sean reguladas.

En países como EEUU, Chile o UK, la Radiología Oral y Maxilofacial es una especialidad reconocida y para acceder a ella es necesario poseer el grado de odontología y hacer un programa oficial de duraciones variables de entre 2 y 3 años. A día de hoy en España no hemos identificado ningún programa de postgrado en este ámbito.

Hace una década los poco accesibles escáneres médicos fueron desplazados en nuestro ámbito por las tomografías computarizadas de haz cónico (CBCT) que permiten obtener en la clínica dental captaciones de toda la región aportando al clínico una ingente cantidad de información que ha cambiado la forma de entender varias patologías.

La menor dosis de radiación a los pacientes y la practicidad en la exploración en el propio gabinete hacen imprescindible formar a los odontólogos en la radiología del territorio maxilofacial. Muchos de los profesionales en ejercicio actualmente no están formados para interpretar las captaciones que reciben.

Habiendo estado durante años acostumbrados a interpretar las radiografías panorámicas, u ortopantomografías, los clínicos se enfrentan al problema que sus exploraciones no son informadas y que pueden no diagnosticar patologías existentes en sus exploraciones con el consiguiente riesgo medico-legal.

El postgrado se articula en tres bloques:

El primer bloque es el de INTRODUCCIÓN AL RADIODIAGNÓSTICO

1. Principios Generales de Radiología

2. Radiología Digital

3. Protección Radiológica

4. Técnicas radiográficas

4. Investigación y Método Científico

En el apartado de Contenidos se desarrollan los puntos a tratar.

 

Requisits previs

El acceso al Posgrado requerirá estar en posesión del título de licenciado o graduado en Odontología, o el de Medicina y ser especialista en Estomatología o en Radiodiagnóstico, según lo dispuesto en el artículo 16 del Real Decreto 1393/2007 de 29 de octubre y sus modificaciones vigentes.

Así mismo, podrán acceder los titulados conforme a sistemas educativos ajenos al Espacio Europeo de Educación Superior sin necesidad de la homologación de sus títulos, previa comprobación por la Universidad de que aquellos acreditan un nivel de formación equivalente a los correspondientes títulos universitarios oficiales españoles y que facultan en el país expedidor del título para el acceso a enseñanzas de postgrado. El acceso por esta vía no implicará, en ningún caso, la homologación del título previo del que esté en posesión el interesado, ni su reconocimiento a otros efectos que el de cursar las enseñanzas de Postgrado. Todo ello sin prejuicio del resto de mecanismos de acceso previstos por la normativa vigente o que se establezcan en normativas posteriores que regulen el acceso a enseñanzas de Postgrado oficial.

Podrán solicitar el ingreso todos los candidatos que cumplan las vías y los requisitos generales de acceso al título. Sin embargo, el perfil de ingreso recomendado es:

 

- Titulado en Odontología, o en Medicina y ser especialista en Estomatología o Radiodiagnóstico con:

 

- Conocimientos de biología.

- Nivel equivalente al First Certificate de inglés.

- Vocación por la ciencia y la investigación.

- Agilidad en la toma de decisiones.

- Disciplina, memoria y dedicación.

- Cualidades de empatía.

- Carácter responsable.

- Capacidad de observación.

- Cualidades para trabajar en equipo.

 

4.2 Criterios de acceso y condiciones o pruebas de acceso especiales.

4.2.1    La normativa de ingreso en el Posgrado

El acceso de los estudiantes de nuevo ingreso al Posgrado en Radiología Oral y Maxilofacial se rige por un proceso propio de selección que contempla la superación de unas pruebas propias de admisión y una entrevista personal, siempre teniendo en cuenta los principios recogidos en el artículo 3.5 del Real Decreto 1393/2007 de 29 de octubre y sus modificaciones vigentes, de igualdad de oportunidades entre hombres y mujeres.

4.2.2    Las pruebas de admisión

Las pruebas de admisión consisten en una valoración ponderada del expediente académico, del perfil personal y de las motivaciones y aptitudes que tendrá los siguientes criterios:

 

1. Nota media del expediente académico

2. Experiencia profesional, donde se analizará el Curriculum vitae

3. Conocimiento de inglés.

4. Entrevista personal, donde se valorará el perfil personal y las aptitudes (opcional) 

4.3 Órgano de admisión.

 

El Órgano de Admisión está compuesto por el Director del Posgrado, el Vicedecano de Odontología. El Órgano de Admisión decide qué alumnos están admitidos en función de la ponderación descrita en el apartado anterior.

Objectius

L'objectiu fonamental de el pla d'estudis de l'Postgrau en Radiologia Oral i Maxil·lofacial per la Universitat Internacional de Catalunya és formar professionals capaços d'aplicar els coneixements científics i les habilitats tècniques adquirides en la Radiologia Oral i Maxil·lofacial d'una manera ètic i amb eficiència i seguretat.

L'article 10 de el capítol II de l'RD 1393/2007, de 29 d'octubre, diu que "els ensenyaments de Postgrau tenen com a finalitat l'adquisició per l'estudiant d'una formació avançada, de caràcter especialitzat o multidisciplinari, orientada a l'especialització acadèmica o professional , o bé promoure la iniciació en tasques investigadores ''.

Per complir aquest objectiu fonamental, el pla d'estudis de l'Postgrau que proposem:

  • Ensenya els principis, mitjans i mesures de protecció en l'ús de radiacions.

  • Capacita els estudiants per dissenyar, analitzar, executar i interpretar les imatges radiològiques en Odontologia. Conèixer les diferents tècniques radiogràfiques, a més de conèixer i manejar Programaris altament especialitzats per al diagnòstic per imatges de la regió oral i maxil·lofacial.

  • Desenvolupa coneixements i habilitats en les facetes metodològiques de treball en Radiologia Oral i Maxil·lofacial amb especial èmfasi en les possibilitats docents i investigadores.

  • Mostrar habilitats per a la difusió de el coneixement científic, segons els criteris de presentació, redacció i publicació de la comunitat científica.

  • Atorga coneixements de gestió perquè l'especialista obtingui les competències necessàries per dirigir i administrar el seu propi centre de diagnòstic.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

En els diversos àmbits d'acció de l'Especialista en Radiologia Oral i Maxil·lofacial les competències inclouen:

De les consideracions prèvies als exàmens d'imatges:

És un professional que té com a criteri estàndard la protecció dels seus pacients segons la norma internacional de reducció de dosi de radiació a mínims per a l'obtenció de benefici diagnòstic (criteris ALARA / ALADA).
Per la seva tasca professional el radiòleg Oral i Maxil·lofacial sempre considera la relació cost benefici respecte de les característiques i quantitat d'exàmens necessaris i més adequats per a cada cas particular, de manera que desenvolupa la seva activitat amb el mínim risc de dany per utilització de radiacions ionitzants i sempre amb la intenció d'un adequat nivell de resolució de les inquietuds clíniques per les quals a cada pacient se li han indicat els exàmens d'imatges respectius.
Atès el permanent avanç en el coneixement científic i tecnològic, el radiòleg Oral i Maxil·lofacial posseeix actitud crítica i informació permanentment actualitzada que li permet adoptar adequadament els conceptes que constitueixen benefici a aquesta disciplina de l'Odontologia per posar-los en pràctica, motiu pel qual la formació acadèmica contínua és la seva característica natural.

Dels exàmens d'imatges pròpiament:

Posseeix la destresa per a la correcta indicació de exàmens d'imatges convencionals i d'alta complexitat d'acord les característiques de cada quadre clínic, sent amb això un assessor permanent de l'odontòleg general, de l'odontòleg especialista i, en ocasions, també de metge cirurgià, per complementar adequadament la informació provinent de les troballes clíniques del territori oral i maxil·lofacial.
D'aquesta manera el radiòleg Oral i Maxil·lofacial contribueix en les fases de diagnòstic, control i determinació de l'tractament de les patologies del territori, al costat de generar informació que complementi les troballes clíniques i permeti estimar el pronòstic de les patologies presents.
Està preparat per a efectuar els exàmens radiogràfics convencionals i avançats, així com per fer-se assessorar crítica i adequadament en el desenvolupament d'exàmens de major complexitat, amb vista a una utilització sempre eficient de la tecnologia disponible a la xarxa pública i privada de prestadors de serveis de imatges.
És el professional amb la major autoritat per interpretar les imatges obtingudes d'aquests exàmens tant pel que fa a les patologies relacionades amb el motiu que ha generat la sol·licitud d'examen com, eventualment, amb les troballes que es presentin en ells, sempre amb la intenció de la devolució o preservació de la salut oral que l'equip de salut prestarà com a servei integral als seus pacients.

De la seva acompliment en l'equip de salut:

Per a això aquest professional ha de desenvolupar-se en equips de treball, ja que l'activitat de l'radiòleg Oral i Maxil·lofacial és en essència una activitat d'assessoria i complement de l'activitat clínica, qualsevol sigui l'especialitat de l'odontologia, i eventualment mèdica, que requereixi de seus serveis.
Així mateix, pot correlacionar les troballes d'imatges amb les realitats clíniques i epidemiològiques de cada individu en particular i de la població en general i, atès que coneix més els sistemes de previsió sanitària nacional a nivell odontològic, pot exercir-se tant en el sector públic com en el privat.
El radiòleg Oral i Maxil·lofacial té la capacitat de guiar o contribuir en investigació científica que es desenvolupi sobre el quefer particular de l'especialitat o en què l'especialitat constitueixi suport. Té així mateix el potencial per donar a conèixer les seves activitats i capacitar el personal assistent, degudament acreditat, que ocupi les tasques de suport de l'àmbit propi d'aquesta especialitat.
A el mateix temps el radiòleg Oral i Maxil·lofacial posseeix les competències necessàries per donar la seva fonamentada opinió en qüestions d'índole legal o peritatges quan les autoritats pertinents així ho estimin necessari.

De la responsabilitat:

Per tot l'anterior, és responsable dels procediments i resultats de la tasca de l'especialitat que estigui al seu càrrec administrar, alhora que dóna a conèixer a les autoritats administratives corresponents les eventuals irregularitats en què s'incorri durant el seu acompliment o que es troben presents en les guies de pauta clínica que regulen l'activitat en les xarxes assistencials públiques i privades que ofereixen serveis d'imatges.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Formar un especialista del més alt nivell en Imagenología Oral i Maxil·lofacial, amb sòlides bases científiques, amb un alt grau d'actualització, per interpretar exàmens imagenológicos digitals (tant 2D, com multiplanars) capaç de treballar en equip amb les altres especialitats odontològiques, aportant amb informació complementària, tant en l'etapa d'avaluació, diagnòstic, planificació prequirúrgica i control postquirúrgic. L'anterior, a través d'l'exercici professional centrat en les necessitats de l'Pacient, complint protocols de maneig i protecció adequats a l'ús de radiacions ionitzants i emmarcat en els principis ètics i valóricos de la U.I.C.

Continguts

 

Bloc I: Introducció a l'Radiodiagnòstic 1. Principis Generals de Radiologia: Propietats dels rajos x. Formació de la imatge radiològica. Protecció radiològica (conceptes: ALARA / ALADA / DIMITRI) 2. Radiologia Digital 2D: Tècniques intraorals i extraorals: Anatomia i interpretació de la radiografia periapical i Bite-Wing. Anatomia i interpretació de la radiografia panoràmica. Anatomia i interpretació de la radiografia lateral de crani. Anàlisi cefalomètric. Determinació d'edat òssia. Anatomia i interpretació de la radiografia postero-anterior. Anatomia i interpretació de la radiografia de Waters. Anatomia i interpretació de la radiografia de Towne. 3. Conceptes bàsics d'administració, gestió i bioètica per al funcionament d'una Clínica Radiològica. Bloc II: Radiodiagnòstic Avançat 1. Maneig de programari base que s'utilitzarà durant el postgrau. Enviament, descàrrega compatibilitat i implementació. Ús d'eines. 2. Conceptes generals d'Cone Beam C. T .: Propietats. Formació de la imatge. 3. Anatomia a Cone Beam C.T .: Ús d'eines per identificar estructures normals. Detecció de variants anatòmiques. Anatomia comparada respecte de C.T. i MRI. Concepte de posturologia aplicada a la diagnosi en CBCT. 4. Elaboració de reports radiològics (sistematització). 5. Aplicacions de C.B.C.T. diagnòstic i planificació en: Implantologia i rehabilitació. Endodòncia, fissures, fractures. Dents retinguts. Periodòncia. Disfunció de A.T. M. Avaluació de cavitats paranasals. Ortodòncia. Patologia dels Maxil·lars (quístiques, tumorals, infeccioses). Calcificacions de teixits tous. Reaccions periostales. Diagnòstic diferencial. 6. Aplicacions de Cone Beam C.T .: Conceptes de DICOM - STL -CAD-CAM. Impressió 3d: guies quirúrgiques per Cirurgia, Implantologia, Endodòncia, Ortodòncia. 7. Seminaris online, webinars, go to meeting

Metodologia i activitats formatives


Modalitat semipresencial (blended)

La Metodologia Didàctica de l'procés d'aprenentatge suggerides per a cada unitat temàtica són lliures i atenent a l'assoliment de les competències exposades en aquest document poden incloure: 
Classes magistrals en línia. 
Seminaris i passos pràctics online. 
Modalitat de casos clínics assignats com a tasca a l'alumne: 
Maneig d'eines de programari base, elaboració d'informe radiogràfic, exposició de el cas clínic, establiment de diagnòstics diferencials, discussió i conclusions. 
Revisions bibliogràfiques. 
Aprenentatge basat en problemes i estratègia per descobriment. 
Elaboració de treball de tesi. 
Altres. 
Setmana presencial (activitats programades): 
Activitat 1. 
Activitat 2. 
ctivitat 3. 
Activitat 4. 
Defensa de treball de tesi.

Sistemes i criteris d'avaluació


Modalitat semipresencial (blended)


L'avaluació es realitzarà en totes les matèries, segons els següents criteris generals: Percentatge d'assistència a classes teoricopràctiques (mínim establert d'un 90%): Equival a el 20% de la qualificació final. 

Exposicions de casos clínics: Es pujaran setmanalment a la plataforma juny arxius DICOM amb casos clínics relacionats a les matèries teòriques ja exposades en les classes magistrals. Cada alumne haurà de treballar i preparar aquests casos. El dia de seminari (cada mòdul de seminari suposa una durada de 1,5 hrs.) Es sortejarà el cas que ha d'exposar l'alumne, per al que comptarà amb un màxim de 10 minuts, després es realitzarà una ronda final de discussió de 5 minuts. Això permetrà, idealment, presentar 6 casos per cada mòdul. S'avaluarà el compliment dels paràmetres establerts per a l'exposició de casos, descrit en l'ítem Metodologia i activitats formatives. Equival a el 40% de la qualificació final.

 La participació, argumentació i aportacions, de cada alumne (basada en la revisió de la literatura actual), a la fase de ronda final de discussió (de manera sumatòria al llarg de l'postgrau) equival a l'10% de la qualificació final. 

Compliment dels terminis establerts per al treball de Tesi: 

d.1.) Avanç projecte de tesi 1: 2% Qualificació final. 

d.2.) Avanç projecte de tesi 2: 2% Qualificació final. 

d.3.) Revisió final projecte de tesi: 2% Qualificació final. 

d.4.) Pre-lliurament projecte de tesi (revisió de forma i fons): 2% Qualificació final.

d.5.) Lliurament final treball de Tesi: 2% Qualificació final. 

d.6.) Defensa de tesi (durant setmana presencial, excepte raons de força major, en aquest cas haurà de fer en la modalitat semipresencial / blended): 15% Qualificació final.

Activitats calendaritzades durant setmana presencial (en cas de suspensió per raons de força major, aquest percentatge se suma a l'ítem treball de tesi): 5%. 

Resultat qualificació final: 100% S'obté de la suma de: 

Percentatge d'assistència: 20%. Exposició de casos clínics:40%. 

Participació a la ronda de discussió final, després de cada cas clínic: 10%

 Treball de tesi: 25%. 

Participació en activitats setmana presencial: 5%. 

Es farà servir el sistema de qualificacions d'acord amb la legislació vigent (actualment, segons el RD 1.125 / 2003 de el 5 de setembre). © 2017 Universitat Internacional de Catalunya | Contacti'ns | Privacitat i Protecció de dades | propietat intel·lectual

Bibliografia i recursos

Recursos biblioteca U.I.C. Textos suggerits: Diagnostic imaging oral and Maxil·lofacial: Koenig, 2017. Specialty imaging Temporomandibular joint: Tamimi, Hatcher, 2016. White and Pharoah's Oral radiology, principles and interpretation: Mallya, Lam, 2019. Cone beam computed tomography in Endodontics: Patel, Harvey, Shemesh, Durack, 2016. Cone beam volumetric imaging in dental, oral and Maxil·lofacial medicine: Neugebauer, Zöller, 2014. Oral and Maxil·lofacial radiology, a diagnòstic approach, David M ° Donald, 2020. Diagnostic Imaging Head and Neck: Koch, Hamilton, Hudgins, Hamsberger, 2017.
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00