Foros 2018. Aleksandar Ivancic: “De fletxes a xifres: cap al disseny d’energia zero d’entorns saludables”

Conferència
Comparteix aquesta informació
19/03/1819:30h

El cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture, cita anual imprescindible en l'àmbit arquitectònic, celebra 20 anys i presenta una nova edició, amb la col·laboració de BBC Construmat. Des del dia 26 de febrer fins al 7 de maig, un total de sis professionals i acadèmics oferiran a l'Aula Magna de la Universitat la seva visió sobre el concepte d'innovació en l'àmbit de l'arquitectura.

Sota el títol “Plural innovations” (“Innovacions plurals”), aquesta nova edició incidirà en la necessitat d'expandir el camp de l'arquitectura. En aquest sentit, la innovació es planteja com a element primer per provocar aquesta expansió en l'arquitectònic, però des d'un punt de vista obert i plural, desbordant el marc disciplinari tradicional. El cicle Foros 2018 compte aquest any amb la co-direcció del professor de l'escola, Miquel Lacasta, al costat de Marc Chalamanch i Carmen Santana, els tres integrants de l'estudi Archikubik.

El proper 19 de març, l’enginyer serbi Aleksandar Ivancic oferirà una conferència per explicar el concepte de construcció neta d’energia zero (nZEB), un aspecte que, en els últims anys, s’està convertint en un nou paradigma en el disseny d’edificis. El nZEB s’està promovent arreu del món, especialment en l’àmbit europeu, on serà obligatori per a gairebé tot tipus d’edificis nous l’any 2020. “A més del desafiament de baixa energia, un nZEB hauria de seguir proporcionant un espai saludable, còmode i creatiu. Un nZEB no ha d’entendre’s com un edifici autònom o autista en termes d’energia, sinó com un que interactua dinàmicament amb els seus entorns tant naturals com  tecnològics. Per garantir un disseny adequat, ja no n’hi ha prou amb dibuixar fletxes acolorides. La narració contemporània es fa per xifres”, explica l’enginyer. El ponent serà presentat per la professora Jelena Prokopljevic. 

Aleksandar Ivancic (Belgrad-1964) és llicenciat en Enginyeria Mecànica i doctorat en Ciència Tèrmica. Els seus principals interessos professionals es troben en el camp dels sistemes d’energia i el seu impacte ambiental, amb un enfocament particular en edificis i ciutats. Actualment, exerceix com a consultor sènior a Aiguasol Engineering  i és membre de l’Institut Internacional d’Arquitectura i Urbanisme a la Universitat de Keio (Tòquio, Japó). Durant la seva trajectòria professional ha treballat com a consultor per a administracions públiques de tot el món, així com per a grans companyies com Acciona, Gas Natural, Fenosa o Siemens. 

En l’àmbit acadèmic, ha publicat més de seixanta articles científics i tècnics relacionats amb sistemes d’energia, infraestructura urbana, energies renovables, integració renovable a l’espai urbà i planificació energètica. És autor del llibre Energyscapes, editat l’any 2010 per l’editorial Gustavo Gili.

Accés gratuït

Idioma: Anglés

Inscripcions

Aula Magna
UIC Barcelona Carrer de la Inmaculada 22
School of Architecture