Els arquitectes del gòtic rebien coneixements de mètrica constructiva dels eclesiàstics

23/10/19
Comparteix aquesta informació

Així es recull en una investigació de Josep Lluís i Ginovart presentada recentment en l’XI Congrés Nacional d’Història de la Construcció

Els arquitectes del gòtic rebien coneixements de mètrica constructiva dels eclesiàstics
Absis de la Catedral de Tortosa

Els promotors eclesiàstics de les catedrals gòtiques haurien jugat un paper determinant en el desenvolupament de l’ordre gòtic. Aquesta és, com a mínim, la conclusió que es pot extreure de l’estudi “El capítol de la catedral, el quadrívium i la construcció de la catedral gòtica”, desenvolupada pel director de UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluís i Ginovart, juntament amb l’alumna Cinta Lluís i Teruel. Les conclusions de la recerca s’acaben de presentar en el marc de l’XI Congrés Nacional d’Història de la Construcció que s’ha celebrat a Sòria entre els dies 9 i 12 d’octubre.

En el seu estudi, Josep Lluís i Ginovart aprofundeix en la vinculació entre els promotors de les catedrals a l’Edat Mitjana, representats majoritàriament pel bisbe i el capítol dels canonges, amb els arquitectes encarregats del pla constructiu dels temples. “El capítol tenia un coneixement especulatiu de la teoria de la proporció, derivada de les fonts patrístiques i els enciclopedistes neoplatònics. La síntesi d’aquelles fonts, que contenen els principis mètrics de base aritmètica i geomètrica, es transmetien als constructors de les catedrals”, il·lustra el director de UIC Barcelona School of Architecture. 

Les conclusions de l’estudi revelen que els arquitectes gòtics van desplegar aquestes teories de la proporció com si fos un gran àbac, seguint el denominat sistema de la gemoteria fabrorum del mestre medieval, que va donar peu al naixement de l’ordre gòtic. 

En congrés en què es van presentar els resultats d’aquesta recerca està organitzat per la Societat Espanyola d’Història de la Construcció, que reuneix un grup d’arquitectes, enginyers, historiadors i arqueòlegs i que pretén contribuir a l’estudi del fet constructiu des d’una perspectiva històrica. Josep Lluís i Ginovart és membre de la societat i ha participat en el congrés, de manera ininterrompuda, des de l’any 2009.