L’Ortodòncia i Ortopèdia Dentofacial és l’especialitat de l’Odontologia que es dedica al diagnòstic, la supervisió i la prevenció de problemes, i tractament de les malposicions dentals, de l’oclusió de les dents i de les deformitats dels ossos maxil·lars punt, tant en nens i adolescents com en adults.

L’objectiu de l’Ortodòncia comença, per tant, amb el control, la detecció de problemes i el tractament de l’erupció i desenvolupament dels maxil·lars en els nens petits tant en dentició temporal com en dentició mixta. En els pacients que ja tenen dentició permanent l’objectiu de l’Ortodòncia és crear les millors relacions d’oclusió entre les dents, en un entorn de bona funció i adaptació fisiològica, en el marc d’una bona estètica dental i facial, i amb la màxima estabilitat.

A més, els tractaments d’ortodòncia sempre s’han de fer des d’una perspectiva interdisciplinària, és a dir, amb la col·laboració de les altres especialitats odontològiques.

L’Àrea d’Ortodòncia té, des de fa vint anys, una formació postgraduada de Màster en Ortodòncia que té l’acreditació europea de l’European Orthodontic Society. L’equip docent de l’Àrea i del Màster està format per ortodoncistes exclusius formats a Espanya, altres centres europeus i als Estats Units.