Del gènesi als desafiaments actuals de la pau i la sostenibilitat

A qui va dirigit?

A mestres i professors de les àrees de religió, ciències naturals, filosofia i ètica dels nivells d'Educació Primària i Secundària. Especialment es dirigeix a aquelles persones que volen aprofundir en les relacions entre ciència i fe davant de la recent encíclica del papa Francesc Lloat sigueu.

Objectiu

La finalitat del curs és reflexionar davant dels greus desafiaments ètics actuals com són les noves formes d'esclavitud, la violència, el paradigma tecnocràtic i d’insostenibilitat del planeta, per trobar solucions i propostes que contribueixin, a través de l’educació, a la pau i a la sostenibilitat.

Metodologia

El curs presenta un fil conductor clar. A partir de la reflexió sobre els primers capítols del Gènesi, ensenyaments socials dels últims papes (Evangelium vitaeCaritas in veritate) i la darrera encíclica Laudato si' (Lloat sigueu), es vol fonamentar la dignitat de la persona per saber trobar respostes ètiques als reptes morals de la cultura tecnocientífica i globalitzada. Hi haurà ponències dirigides per professors i professores universitaris, de diferents disciplines i tallers pràctics.

Els participants que vulguin presentar un taller educatiu vinculat a la temàtica de les jornades han d’enviar la seva proposta abans del 13 d’octubre.

Lloc

Campus Barcelona - Aula B602

Calendari

Divendres 13 de novembre 2015
Creació i límits

 • 18,00h - "Creació i Big-Bang. Anàlisi des de la perspectiva bíblica i la física quàntica". Dr. Miquel Ramon. Facultat de Teologia de Catalunya.
 • 19,30h - Tallers simultanis de: composició natural, col·lecció de botànica i land art i taller del reciclatge. Carme Arrufat. Coordinadora docent i professora especialista de plàstica a l'Escola Infantil La Farga.

20,30h - Fi de la jornada

Dissabte 14 de novembre 2015
Cooperadors o dominadors?

 • 9,30h - "Existeix el dret a crear vides humanes? Fonaments biològics i desafiaments ètics en l’inici i el final de la vida humana". Dr. Josep Argemí. Facultat de Medicina, UIC Barcelona.
 • 10,45h - Pausa i esmorzar.
 • 11,30h - "El misteri del pecat en l’obra de Gaudí". Dr. José Manuel Almuzara. Arquitecte. Expert en Antoni Gaudí.
 • 12,30h - "La temptació de ser com Déu en l’origen i en la actualitat. L’arbre de la vida i de la ciència del bé i del mal". Dr. Joan Costa. Facultat de Teologia de Catalunya.
 • 13,45h - Descans
 • 15,45h - "Dominadors o cooperadors de la creació?" Dra. Sílvia Albareda. Facultat d’Educació, UIC Barcelona.
 • 17,00h - Pausa i berenar.
 • 17,30h - "Pau i perdó a l’Església perseguida". Ariadna Blanco. Ajuda a l’Església Necessitada.
 • 18,30h - "Desenvolupament humà integral i no a les cultures de 'rebuig'". Mons. Sebastià Taltavull. Arquebisbat de Barcelona.

20,00h - Fi de la jornada

Preu: 60€

Descarregueu-vos el díptic amb el programa

Més informació: docenciareligio@uic.es