Videoconferència | Maroje Mrduljaš: Modernitzacions inacabades: Skopje i Split 3

Conferència
Comparteix aquesta informació
01/04/2019:00h

L’1 de abril, l'arquitecte, crític i comissari Maroje Mrduljaš participa en el cicle Foros amb una videoconferència oberta al públic general titulada “Unfinished Modernisations: Skopje and Split 3” (“Modernitzacions inacabades: Skopje i Split 3”).

Partint de dos projectes de recerca, l'exposició “Toward a Concrete Utopia” (MoMA, Nova York, 2018) i la sèrie de pel·lícules documentals Slumbers of Concrete, la conferència abordarà dues immenses transformacions urbanes dutes a terme durant la modernització de la Iugoslàvia socialista en els anys 1960 i 1970: la reconstrucció del centre de la ciutat de Skopje i el desenvolupament d'habitatges a gran escala Split 3. “A Skopje, Kenzo Tange i a Split 3, Braco Mušić i l'equip d'arquitectes iugoslaus van establir punts de referència per a la innovació urbana i van mostrar la seva creença en el desenvolupament urbà com un dispositiu de benestar social. Però tots dos projectes van quedar inacabats. En la meva intervenció, descriuré les idees originals i l'estat contemporani d'aquests projectes disputats”, explica.

Maroje Mrduljaš és autor i editor de llibres sobre arquitectura i disseny. Des de 2017 exerceix com a editor en cap de la revista Oris. Maroje ha publicat en importants revistes internacionals com A + O, Archithese, Bauwelt, db i Domus.

Va ser comissari i va contribuir a diverses exposicions internacionals en centres d'art com el MoMA (Nova York), DAM (Frankfurt), MUO (Zagreb), la Biennal d'Arquitectura de Venècia o Kunstlerhaus (Viena). Des de 2014, ha participat en les seleccions per a la secció croata dels Piran Days of Architecture. És coautor de dues temporades de la sèrie documental Slumbers of Concrete per a la Televisió Nacional Croata.

Maroje exerceix, a més a més, d’expert independent del Premi d'Arquitectura de la UE Mies van der Rohe i és membre de la Comissió d'Experts del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà. També és professor a la Facultat d'Arquitectura de la Universitat de Zagreb.

Foros, cicle anual de conferències sobre arquitectura, s'articula en aquesta nova edició sota el títol “Co-benefits” (Beneficis col·laterals). Foros 2020 pretén reflexionar sobre els vincles i els processos d'interacció cultural entre l'arquitectura contemporània i altres manifestacions artístiques com la dansa, l'escultura, el cinema o el còmic.

Idioma: Anglés

Videoconferència