Josep Lluís i Ginovart i Mónica López Piquer participen en el Congrés Internacional ICOFORT 2018

19/11/18
Comparteix aquesta informació

L'esdeveniment va tenir lloc al castell de Sant Ferran de Figueres entre els dies 14 i 17 de novembre

Josep Lluís i Ginovart i Mónica López Piquer participen en el Congrés Internacional ICOFORT 2018

El director de UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluís i Ginovart, i la professora Mónica López Piquer van participar com a conferenciants convidats en l'International Scientific Committee on Fortifications and Military Heritage (ICOFORT) organitzat per l'Associació d'Amics del Castell de Montjuïc i el Ministeri de Defensa del Govern d'Espanya. El congrés internacional va tenir lloc entre els dies 14 i 17 de novembre i es va celebrar a l'icònic castell de Sant Ferran de Figueres. 

Josep Lluís i Ginovart i Mónica López Piquer van intervenir durant la primera jornada del congrés amb una ponència titulada “El concepte de mecànica moderna en els enginyers militars espanyols del segle XVIII”, en la qual van exposar les conclusions de l'estudi exhaustiu de més de 74 projectes d'enginyers militars per a la construcció de polvorins entre els anys 1715 i 1798. L'estudi crida l'atenció sobre el fet que una part d'aquests projectes no van utilitzar voltes apuntades o de canó i planteja la hipòtesi que l'opció triada pels enginyers fos la utilització de voltes el·líptiques, ovalades o catenàries. “Aquests mètodes podrien haver estat heretats de la teoria de la cadena, plantejada per primera vegada per Robert Hooke en el seu tractat ‘A description of helioscopes, and some other instruments’ (1676)”, expliquen els professors. 

L'ICOFORT és una trobada acadèmica internacional que pretén fomentar la divulgació del coneixement sobre les últimes fortificacions amb baluards del segle XVIII i les primeres poligonals o tenallades del segle XIX, és a dir, la transició entre la fi de l'art amb baluards i l'inici del poligonal. L'objectiu últim és la posada en valor i el desenvolupament de models de conservació i gestió del patrimoni militar en l'àmbit espanyol i mundial.