Erasmus+ després del BRÈXIT

Mobilitat al Regne Unit després del BREXIT

La sortida recent del Regne Unit de la Unió Europea ha tingut conseqüències directes en els programes de mobilitat entre universitats del Regne Unit i universitats de la resta d’Europa en el marc de l’Erasmus+. Com a conseqüència, el Regne Unit no continuarà participant en el programa Erasmus+ 2021-2027, com apareix indicat en el llistat de preguntes freqüents elaborat i publicat per la Comissió Europea en aquest enllaç

No obstant això, des del servei de Relacions Internacionals podem garantir que els alumnes de UIC Barcelona podran fer estades al Regne Unit amb fons/beques del projecte Erasmus+ 2020-2021 fins al 30 d’abril de 2023, arran d’una ampliació extraordinària del pressupost. A partir d’aquesta data, s’està estudiant si els alumnes i personal de UIC Barcelona podran continuar beneficiant-se d’una beca a través d’algun altre mecanisme.

Aquesta situació no suposa el final de les relacions de mobilitat entre les universitats del Regne Unit i UIC Barcelona. Des del servei de Relacions Internacionals treballarem per restablir acords bilaterals amb les universitats britàniques amb les quals fins ara hem tingut convenis de mobilitat.

Visat

  • Els estudiants que es desplacin al Regne Unit per estudiar en institucions acadèmiques fins al maig del 2023 només necessitaran visat si l’estada és superior als sis mesos
  • Els estudiants i acabats de graduar que viatgin al Regne Unit per realitzar pràctiques en una empresa requeriran un visat Tier 5.* Vegeu com podeu sol·licitar el visat T5 a l’apartat: Passos per sol·licitar el visat T5.

*Aquesta condició no s’aplica als alumnes de Medicina, Infermeria, Odontologia, Bioenginyeria i  Biomedicina que facin una mobilitat de pràctiques al Regne Unit. Aquests NO hauran de sol·licitar cap visat si les pràctiques que faran tenen una durada inferior a sis mesos.

Passos per sol·licitar el visat T5

1. El primer pas per poder tramitar el visat T5 és sol·licitar el Certificate of Sponsorship (CoS). Com es tramita?

En una de les caselles us demanaran l'import de beca a rebre que per al Regne Unit són 400€ al mes.

  • Després d’omplir el formulari, heu de recopilar la llista de documents que trobareu en aquest enllaç.

Heu d’enviar tota aquesta documentació a:

  • exchange.bcn@uic.es (Campus Barcelona)
  • exchange.scu@uic.es (Campus Sant Cugat)
  • El British Council, organisme que s’encarrega de tramitar el CoS, trigarà al voltant de cinc setmanes a aprovar la sol·licitud.

2. Un cop la sol·licitud del CoS hagi estat aprovada pel British Council, rebreu la letter of maintenance, així com les noves instruccions per sol·licitar el visat.

3. Ara ja pots començar a tramitar el visat T5 a través de l’enllaç següent.

Assegurança mèdica

  • Per a estades inferiors a 6 mesos, si té una targeta sanitària europea vàlida emesa per la UE o és un ciutadà noruec amb un passaport vàlid, estarà cobert durant la seva estada. 
  • Per estades superiors als sis mesos s’ha de pagar l’“Immigration Health Surcharge”, juntament amb el visat. Igualment, per part de UIC Barcelona, als alumnes que viatgin en programes de mobilitat al Regne Unit, se’ls sol·licitarà una assegurança que cobreixi temes mèdics, viatge, responsabilitat civil i accidents, tal com se sol·licita per a estades a qualsevol altre país. 

Turing Scheme

  • Com a alternativa al programa Erasmus+, el Departament d’Educació del Regne Unit ha presentat el Turing Scheme, un programa de mobilitat internacional exclusivament per a estudiants inscrits en institucions angleses.