“Llum sobre el Raval” és la instal·lació guanyadora de la vint-i-tresena edició de Taller Vertical

09/09/19
Comparteix aquesta informació

Estudiants de UIC Barcelona School of Architecture van plantejar les seves propostes per a la recuperació de la memòria històrica de la Capella de la Misericòrdia

“Llum sobre el Raval” és la instal·lació guanyadora de la vint-i-tresena edició de Taller Vertical
Maqueta de la proposta "Llum sobre el Raval"

Dissabte 7 de setembre va tenir lloc la presentació de les instal·lacions de la XXIII edició del Taller Vertical de UIC Barcelona School of Architecture, que enguany es va articular sota el títol “Silent walls. Reusing the Capella de la Misericòrdia”. Del 3 al 7 de setembre, diversos estudiants de segon a cinquè curs d’Arquitectura van fer una intervenció a la Capella de la Misericòrdia, situada al barri del Raval, per plantejar propostes d’arquitectura efímera que posessin en valor la memòria del lloc per als veïns del barri. 

La instal·lació “Llum sobre el Raval”, dirigida pels professors Eduardo Delgado Orusco i Àlex Martínez, va ser la proposta escollida pel jurat com a guanyadora d’aquesta nova edició. La instal·lació pren com a element central la llum, representada de manera simbòlica per uns tensors d’acer que, com feixos de llum, penetren a l’interior del temple a través d’un nou vitrall situat a la planta superior. Aquesta llum s’acaba a terra de la nau central i reflecteix, també de manera simbòlica, la trama urbana del barri del Raval. “La llum, com a element immaterial, es converteix en element material que entra a través d’una nova finestra que es crea a la façana. El barri penetra en l’espai interior i la trama urbana queda plasmada a terra com si fos un emplomat de vitrall. D’aquesta manera, la llum es converteix en el nexe d’unió entre un barri que busca nous espais per cobrir noves necessitats i l’espai que ha estat dessacralitzat i que, amb un nou vigor, pretén donar resposta a aquesta nova demanda social”, detallen els estudiants de l’equip guanyador. 

La capella, a debat

Aquesta nova edició del Taller Vertical ha estat dirigida per Ricardo Gómez Val i coordinada per Íñigo Ugalde, tots dos doctors arquitectes i professors de UIC Barcelona School of Architecture. L’objectiu principal del taller ha estat sotmetre la Capella de la Misericòrdia a un procés de reflexió per part dels estudiants amb la finalitat, d’una banda, d’oferir nous usos a l’espai que preservin la memòria del lloc, i de l’altra, donar resposta als múltiples reptes que se li presenten actualment. “Enmig del debat sobre l’ús futur de la capella volem aportar una nova visió de l’espai, recuperant la memòria del lloc com un lloc de trobada i de reflexió per a la gent del barri”, assegura Ricardo Gómez Val. 

“The silenced chorists sing again” va ser la proposta guanyadora del primer premi que atorga el públic. Es tracta d’una instal·lació sonora que interpel·la l’espectador fent-lo reflexionar sobre el lloc en el qual es troba: una capella que, en el passat, va ser la llar de les nenes òrfenes de la ciutat. La proposta consta de dues parts: en la primera, un grup de persones enmig de la nau representa el conflicte present entre el MACBA, la plataforma CAP Raval Nord i els veïns del Raval. En la segona, un grup de nenes i de monges situades al cor personifiquen el passat del lloc. Quan l’espectador s’aproxima a la instal·lació, el cor comença a cantar i unes veus infantils comencen a preguntar qui són les persones que es disputen la capella instant-les a deixar de banda les seves diferències. 

Altres propostes han sigut “Only unity can heal the community”, que apel·la també a la necessitat de llimar diferències per superar el conflicte actual entorn de l’ús futur de la capella; “Casal del Raval: La Taronja”, que proposa la reconversió de la capella en un centre social al servei de la gent dels veïns mitjançant la programació d’activitats socials i culturals, i “Passaage”, que formula la necessitat de millorar la connexió de la Capella de la Misericòrdia amb la plaça del MACBA, intervenint el túnel d’accés actual a la capella per intentar fer-lo més visible, accessible i acollidor. 

Aquesta nova edició del Taller Vertical ha tingut el patrocini de les empreses URCOTEX i SIKA i de la Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell. El jurat d’aquesta edició va estar integrat per Ricardo Flores, fundador de l’estudi d’arquitectura Flores&Prats; Kathrin Golda-Pongratz, arquitecta, urbanista i professora de UIC Barcelona, i pel prestigiós escultor, fotògraf i dissenyador Javier Viver.