Foros 2020 | Maroje Mrduljaš: Modernitzacions inacabades: Skopje i Split 3

Conferència
Comparteix aquesta informació
11/03/2019:00h

L’11 de març, l'arquitecte, crític i comissari Maroje Mrduljaš participa en el cicle Foros amb una conferència titulada “Unfinished Modernisations: Skopje and Split 3” (“Modernitzacions inacabades: Skopje i Split 3”).

Partint de dos projectes de recerca, l'exposició “Toward a Concrete Utopia” (MoMA, Nova York, 2018) i la sèrie de pel·lícules documentals Slumbers of Concrete, la conferència abordarà dues immenses transformacions urbanes dutes a terme durant la modernització de la Iugoslàvia socialista en els anys 1960 i 1970: la reconstrucció del centre de la ciutat de Skopje i el desenvolupament d'habitatges a gran escala Split 3. “A Skopje, Kenzo Tange i a Split 3, Braco Mušić i l'equip d'arquitectes iugoslaus van establir punts de referència per a la innovació urbana i van mostrar la seva creença en el desenvolupament urbà com un dispositiu de benestar social. Però tots dos projectes van quedar inacabats. En la meva intervenció, descriuré les idees originals i l'estat contemporani d'aquests projectes disputats”, explica.

De manera paral·lela, el 12 de març, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya acollirà la projecció de dos documentals de la sèrie Slumbers of Concrete: Socialism Meets Capitalism i Vehicles Of Emancipation. La projecció tindrà lloc a partir de les 19 h i hi participaran Maroje Mrduljaš i els directors de Foros 2020, Guillem Carabí i Fredy Massad. L'accés és gratuït fins a completar aforament.

Maroje Mrduljaš és autor i editor de llibres sobre arquitectura i disseny. Des de 2017 exerceix com a editor en cap de la revista Oris. Maroje ha publicat en importants revistes internacionals com A + O, Archithese, Bauwelt, db i Domus.

Va ser comissari i va contribuir a diverses exposicions internacionals en centres d'art com el MoMA (Nova York), DAM (Frankfurt), MUO (Zagreb), la Biennal d'Arquitectura de Venècia o Kunstlerhaus (Viena). Des de 2014, ha participat en les seleccions per a la secció croata dels Piran Days of Architecture. És coautor de dues temporades de la sèrie documental Slumbers of Concrete per a la Televisió Nacional Croata.

Maroje exerceix, a més a més, d’expert independent del Premi d'Arquitectura de la UE Mies van der Rohe i és membre de la Comissió d'Experts del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà. També és professor a la Facultat d'Arquitectura de la Universitat de Zagreb.

Foros, cicle anual de conferències sobre arquitectura, s'articula en aquesta nova edició sota el títol “Co-benefits” (Beneficis col·laterals). Foros 2020 pretén reflexionar sobre els vincles i els processos d'interacció cultural entre l'arquitectura contemporània i altres manifestacions artístiques com la dansa, l'escultura, el cinema o el còmic.

Idioma: Anglés

Accés gratuït

Aula Magna
UIC Barcelona School of Architecture