Comença la primera edició del Màster Internacional en Disseny i Gestió de la Resiliència de la Ciutat

09/10/18
Comparteix aquesta informació

La inauguració del curs es va celebrar a la seu de les Nacions Unides-Habitat i hi va participar el professor britànic Jon Coaffee

Comença la primera edició del Màster Internacional en Disseny i Gestió de la Resiliència de la Ciutat

L’1 d'octubre va tenir lloc la sessió inaugural de la primera edició del Màster Internacional en Disseny i Gestió de la Resiliència de la Ciutat de UIC Barcelona School of Architecture i Urban Resilience Research Network (URNet). L'acte es va celebrar al matí a la seu de les Nacions Unides-Habitat (un dels socis internacionals del màster), situada a les instal·lacions de l'antic hospital modernista de Sant Pau. 

Lorenzo Chelleri, director del programa, va ser l'encarregat de rebre els alumnes d'aquest primer any, procedents de països com França, Itàlia, els Estats Units, Mèxic, Costa Rica o Namíbia. En nom de les Nacions Unides-Habitat va intervenir-hi Rosa Suriñach, coordinadora d'Aliances, Incidència Política i Abast a la seu de l'organització a Barcelona. “Les Nacions Unides-Habitat mantenen una relació estreta amb UIC Barcelona i amb Urban Resilience Research Network. Per nosaltres és un honor poder acollir a casa nostra la primera sessió d'aquest màster, amb el qual col·laborem, orientat a formar experts de primer nivell en la gestió de les ciutats, un àmbit en el qual fa temps que treballem des de Barcelona”, va destacar. 

En l'obertura oficial del programa hi va participar el professor Jon Coaffee com a convidat d'excepció. Coaffee és professor de Geografia Urbana a la Universitat de Warwick (Regne Unit) i professor associat al Center for Urban Science and Progress (CUSP) de Nova York. És un dels investigadors més reconeguts i citat a nivell internacional en l'àmbit de la resiliència urbana. Ha estat un dels primers a publicar sobre el tema, definint enfocaments i reptes d'investigació i, actualment, exerceix com a director del Laboratori de Ciutats Resilients i de l'Institut per la Ciència de les Ciutats de Warwick. Davant els alumnes, Coaffee va assenyalar que “la resiliència urbana consisteix a intentar entendre com podrem sobreviure i prosperar en un món d'incertesa persistent. També requereix d'altes dosis de previsió i de la necessitat de tenir presents els múltiples riscos que haurem d'afrontar en el futur proper”. 

El nou Màster Internacional en Disseny i Gestió de la Resiliència de la Ciutat és un programa educatiu desenvolupat per la Urban Resilience Research Network (URNet), la xarxa internacional d'investigació sobre resiliència urbana més prestigiosa i d'impacte a nivell global, de la qual Lorenzo Chelleri és cofundador i director, i està coordinat des de UIC Barcelona School of Architecture. El programa té un fort caràcter internacional i multidisciplinari i està enfocat, principalment, a estudiants i city practitioners interessats a aprendre models de governança i eines de gestió adequats per a la integració de la sostenibilitat i resiliència urbana, per contribuir a la difícil implementació dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.