UIC Barcelona acull la Jornada Fòrum Vives sobre el model de llengua per a les universitats d’acord amb la GIEC

23/11/18
Comparteix aquesta informació

Els responsables dels serveis lingüístics universitaris es reuneixen per debatre i consensuar les recomanacions lingüístiques fruit del projecte “Model de llengua per a les universitats d’acord amb la GIEC”.

UIC Barcelona acull la Jornada Fòrum Vives sobre el model de llengua per a les universitats d’acord amb la GIEC

UIC Barcelona va acollir divendres passat la Jornada Fòrum Vives sobre el model de llengua per a les universitats d’acord amb la GIEC. L’objectiu de la trobada va ser revisar els criteris de llengua aplicats fins ara a les universitats, per tal de consensuar un model de llengua institucional per als diferents usos universitaris i per a l’adequació dels llibres d’estil universitaris a la Gramàtica de la llengua catalana (2016) de l’Institut d’Estudis Catalans.

Amb la publicació de la nova Gramàtica, les universitats van assumir el repte d’adaptar-se a aquesta nova visió. Amb aquesta finalitat, la Comissió de Llengua de la Xarxa Vives d’Universitats, a través del Grup de Treball de Qualitat Lingüística, va engegar el projecte “Model de llengua per a les universitats d’acord amb la GIEC”, que aplega recomanacions, consensuades per totes les universitats que han participat en el projecte, sobre l’aplicació de solucions en els aspectes en què la nova Gramàtica es presenta més flexible.

Foto de grup dels participants

El rector, Xavier Gil, des de l’octubre president de la Xarxa Vives, i Helena Roquet, directora de l’Institute for Multilingualism, van ser els encarregats de donar la benvinguda als assistents. Durant el transcurs de l’acte es van fer diversos tallers participatius adreçats als tècnics dels serveis lingüístics universitaris de tot l’àmbit lingüístic català, que van poder analitzar, debatre i consensuar les recomanacions lingüístiques fruit del projecte sobre el model de llengua per a les universitats. A la tarda, la professora de la Universitat de Barcelona, Neus Nogué, va pronunciar la conferència “De Fabra a la GIEC: el model per a les universitats de l’àmbit lingüístic català”. En la seva intervenció, Nogué va revisar de quina manera el model de llengua normativa ha estat assumit per les universitats i adaptat en els diferents llibres d'estil. La conferència, que va servir per tancar aquest Fòrum Vives, formava part, també, dels actes de commemoració de l’Any Fabra i de la Setmana de la Ciència a la nostra universitat.

La jornada de divendres passat es va celebrar en el marc Fòrum Vives, un espai d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueix en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori. La Xarxa Vives d’Universitats és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats de 4 estats europeus en ensenyament superior, recerca i cultura.