Cristóbal Martell: «Avui la societat busca culpables, no li interessa la veritat»

28/11/14
Comparteix aquesta informació

L’Aula Magna de la UIC va acollir el dimecres 26 de novembre la conferència “Corrupció política i administrativa: persecució, repressió i sistema de valors”, impartida per l’advocat Cristóbal Martell als alumnes de la Facultat de Dret de la UIC dins del cicle de conferències de formació contínua que organitza la Facultat.

Cristóbal Martell: «Avui la societat busca culpables, no li interessa la veritat»

Al llarg de la conferència, Martell va fer un repàs per les eines del sistema de dret actual per a la persecució de la corrupció política i administrativa. En aquest sentit va expressar que “el sistema pretén utilitzar qualsevol mitjà per lluitar contra la corrupció, encara que s’atempti contra les garanties dels ciutadans”. També va voler compartir amb els alumnes la seva preocupació sobre la restricció de les garanties de l’Estat de Dret que es derivarien d’aquesta lluita contra la corrupció.

Aquesta restricció de les garanties passa per exemples del que el ponent va denominar “pràctiques perverses” com podrien ser les escoltes telefòniques prorrogades en el temps o les entrades i les restriccions en institucions públiques. Segons Martell: “No concorre el principi de necessitat ja que els funcionaris poden facilitar la informació necessària”.

Tal com el ponent va explicar, aquestes pràctiques perverses s’originarien per l’oblit del principi segons el qual “és millor l’absolució d’un culpable que la condemna d’un innocent. D’aquesta manera es fa vascular tot en un sistema de garanties i qui perd és la dignitat de l’home. Avui la societat busca culpables, no busca la veritat”. L'advocat va respondre a aquest fet afirmant que: “El dret penal ha de cercar certesa i no culpables a qualsevol preu, no s’hi val tot”.

La conferència es va emmarcar dins del cicle de conferències de formació contínua que durant tot el curs organitza la Facultat de Dret de la UIC. El cicle pretén acostar els alumnes a les noves tendències i exigències del sector legal guiats per professionals de prestigi que les viuen en primera persona. En aquest sentit, a l’inici de la conferència, Martell va felicitar la facultat per la iniciativa i va afirmar, dirigint-se als alumnes, que: “L'advocat honest és el que es preocupa per la seva formació”.