David Baena, professor de l'ESARQ, inaugura el seu darrer projecte

27/06/14
Comparteix aquesta informació

David Baena, professor de l'Àrea de Construcció de l'ESARQ, va inaugurar el 19 de juny passat, amb el seu soci de BCQ Arquitectura, el seu darrer projecte, la Biblioteca Joan Maragall, situada al barri de Sant Gervasi de Barcelona.

David Baena, professor de l'ESARQ, inaugura el seu darrer projecte

Situada als jardins de la Vil·la Florida, la Biblioteca Joan Maragall és un nou equipament cultural i de proximitat. Es converteix en la biblioteca central del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona i dóna servei a la seva població al costat de la Biblioteca Clarà i de la Biblioteca Collserola-Josep Miracle.

El jardí s’estén a través de la coberta de la nova biblioteca fins al mateix carrer, des d’on es planteja un nou accés als jardins.

L’edifici està format pels “patis de llum i de silenci” i pels “patis de llibres i de coneixement”. Els primers, envoltats de vidre, il·luminen i ventilen l’interior i, al mateix temps, aïllen la biblioteca del carrer. Els segons, constituïts per volums de formigó plens de llibres, formen part de l’estructura portant de la biblioteca.

Una biblioteca sense llum natural és una biblioteca sense vida. Pel fet de construir sota rasant i, alhora, mantenir la imatge mural de l’antic jardí es fa necessari de crear, de manera alternada, diversos patis, com si fossin pous de llum.

La voluntat manifesta de crear espais de lectura confortables, tranquils i pensats per als lectors ha estat definitiva en el moment de decidir quin material es feia servir a l’interior. Segons els arquitectes Baena i Casamor, una de les millors maneres d’harmonitzar i aportar serenor a l’espai ha estat reduir la varietat de materials i textures.