La Dra. Vargas analitza la nova responsabilitat penal de les persones jurídiques en un seminari interuniversitari

19/06/19
Comparteix aquesta informació

La Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Pontifícia Javeriana i la Universitat de Salamanca han estat les protagonistes del seminari

La Dra. Vargas analitza la nova responsabilitat penal de les persones jurídiques en un seminari interuniversitari

La professora de Dret Penal i coordinadora del Postgrau en Compliance i Ciberseguretat de UIC Barcelona, M. Alejandra Vargas, ha estat ponent en el seminari interuniversitari del Màster en Dret Penal que ha tingut lloc a la Universitat de Salamanca. 

La seva intervenció, titulada: “Els delictes de les persones jurídiques. Reflexió sobre el numerus clausus o sistema d’incriminació específica”, ha consistit en una anàlisi crítica sobre la decisió adoptada pel legislador espanyol des de la introducció de la responsabilitat penal de les persones jurídiques el 2010. El delegat va optar per limitar aquesta responsabilitat de les corporacions a catàleg tancat de delictes. 

Així doncs, Vargas ha reflexionat sobre els motius pels quals el legislador va apostar per un sistema de numerus clausus i ha analitzat els concrets delictes pels quals responen les persones jurídiques a Espanya. A més a més, ha comparat l’estat de la qüestió en la legislació d’altres països, i ha proposat uns criteris de delimitació concordes amb la naturalesa i finalitats d’aquesta nova responsabilitat.

Els professionals que han intervingut en el seminari provenien de UIC Barcelona, com és el cas de Vargas, i, per descomptat, de la Universitat de Salamanca, els representants de la qual van ser la catedràtica de Dret Penal Laura Zúñiga Rodríguez i el doctor en Dret Penal i professor de la Universitat Mackenzie del Brasil Rodrigo José Fuziger, que a més a més fa un doctorat a la Universitat de Salamanca. També hi ha estat involucrada la Pontifícia Universitat Javeriana, amb la qual s’ha dut a terme una connexió en línia durant el seminari.