El magistrat Ruiz de Lara inaugura el cicle de formació contínua de la Facultat de Dret

16/09/16
Comparteix aquesta informació

Manuel Ruiz de Lara, magistrat del Jutjat Mercantil número 10 de Barcelona, va impartir la conferència “La independència judicial”, el 12 de setembre passat. La sessió és la primera del cicle de conferències de formació contínua que organitza cada curs la Facultat de Dret. 

El magistrat Ruiz de Lara inaugura el cicle de formació contínua de la Facultat de Dret

Durant la seva intervenció, el magistrat va explicar per què és necessària la independència judicial en un estat democràtic i per què a Espanya en alguns casos no ho és del tot. Entre altres coses, el magistrat va criticar la manera d’anomenar els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que són escollits per les Corts Generals (Congrés i Senat).

Com el mateix magistrat va explicar, sota una aparença de sobirania popular, s’hi amaguen molts cops les pressions de partits polítics.

“Si el jutge que porta un cas de corrupció està pensant que vol ser vocal del CGPJ i que al cap i a la fi per ser vocal ha de ser nomenat per un partit polític i li toca un cas de corrupció que pot afectar un partit polític, es pot veure amb la temptació d’interpretar, o d’investigar per una altra banda, o dictar una resolució favorable o desfavorable”, va afirmar.

Ruiz de Lara va posar exemples d’actualitat recent en els quals la independència judicial ha pogut estar danyada.

El magistrat també va remarcar que jutges i magistrats “hem de mantenir la imparcialitat, però també l’aparença d’imparcialitat”.

Amb la conferència s’inaugura el cicle de formació contínua de la Facultat de Dret. El cicle, que dura tot el curs, acosta els alumnes a les noves tendències i exigències del sector legal de la mà de professionals de prestigi que les viuen en primera persona.