Els alumnes del Màster en Cooperació de l'ESARQ-UIC presenten la seva investigació sobre el barri del Fondo

20/12/13
Comparteix aquesta informació

Un grup d'alumnes del Master of International Cooperation Sustainable Emergency Architecture de l'ESARQ-UIC van presentar ahir a Santa Coloma de Gramenet la investigació socioespacial que han dut a terme en un taller sobre el barri del Fondo.

Els alumnes del Màster en Cooperació de l'ESARQ-UIC presenten la seva investigació sobre el barri del Fondo

Les presentacions van tenir lloc a l’associació Fondo Comerç de Santa Coloma de Gramenet, en què van assistir membres de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Durant dues setmanes, sota la direcció dels professors Carmen Mendoza, Marta Benages, Ivan Llach i Apen Ruiz, els alumnes han analitzat la realitat socioespacial del barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. A més, han recollit dades al barri mateix durant tres dies i han entrevistat membres de l’associació Fondo Comerç. L’objectiu era que els estudiants aprofundissin en el valor estratègic dels recursos culturals per tal de reforçar la identitat local i la participació comunitària. Així, com element d’integració al barri s’ha proposat el Merca de Fondo, obra del professor Felip Pich-Aguilera. 

A les perifèries de les metròpolis contemporànies, com Barcelona, hi ha una forta barreja cultural i social, com és el cas del barri del Fondo. Aquesta complexitat evidencia la necessitat de reconèixer la intricada relació entre els espais de diversitat cultural i els espais físics de contingut cívic. Sota aquest supòsit, el curs pretenia analitzar com l’arquitectura pot esdevenir un punt de referència per a la comunitat, o com el disseny d’espais pot ser un fort catalitzador per al canvi.