Enrique Banús: «La integració europea ha estat un model de bones pràctiques»

21/06/13
Comparteix aquesta informació

El professor de la Facultat d'Humanitats i director de l'Institut Carlemany d'Estudis Europeus, Enrique Banús, clausura el congrés internacional de les Associacions d'Estudis Europeus d'Àsia i el Pacífic, a Macau, en qualitat d'actual president de l'European Community Studies Association (ECSA).

Enrique Banús: «La integració europea ha estat un model de bones pràctiques»

El congrés, sobre la reavaluació de la relació entre la Unió Europea i l’Àsia-Pacífic en un context de crisi com l’actual, va tenir lloc el 17 i 18 de maig passats, al Ho Yin Convention Centre, de la Universitat de Macau (UM). L’Associació d’Estudis Europeus d’Àsia i Pacífic (EUSA AP, de les sigles en anglès) organitza aquest congrés cada any a un país diferent dels pertanyents a aquesta associació.

En total, hi havia uns 150 participants de vint-i-dos països diferents. Hi van assistir els presidents de les associacions de la Xina, Hong Kong, Macau, Tailàndia, Nova Zelanda, Austràlia, Corea i el Japó. Només va faltar el de l’Índia.

Banús, en la seva exposició, va explicar que la Unió Europea va néixer en un clima de confiança que avui s’ha perdut, a causa de la crisi, i cal recuperar: “És una crisi de confiança mundial: envers els polítics, ja que molts tenen la impressió que no són capaços de trobar una sortida; envers els experts; envers els bancs, que apareixen com uns explotadors de la ‘gent comú’”.

En aquest sentit, el president de l’ECSA proposava tornar als orígens de la integració europea, que va ser una autèntica superació dels mals soferts, mirant de garantir, amb creativitat, els desitjos dels pobles. “No es tracta –va explicar Banús– d’un model, sinó d’un exemple de bones pràctiques, un canvi de paradigma, una raó per creure que els éssers humans són capaços de superar la història i les actituds passades i els estereotips”.