Isabel Morales imparteix la conferència «El fenomen del totalitarisme»

21/02/12
Comparteix aquesta informació

Divendres passat, 16 de febrer, la professora d'Humanitats Isabel Morales va impartir una conferència sota el títol «El fenomen del totalitarisme», en el marc d'un seminari que ha organitzat la Facultat d'Humanitats amb l'objectiu de crear interès per la cultura en alumnes de 2n de batxillerat.

Isabel Morales imparteix la conferència «El fenomen del totalitarisme»

Una trentena d'alumnes de segon de batxillerat de col•legis de Barcelona van assistir a la conferència que va impartir la professora Isabel Morales sobre el fenomen del totalitarisme segons les teories que la filòsofa Hannah Arendt desenvolupa al llibre Els orígens del totalitarisme.

La professora va explicar el concepte de totalitarisme, que, segons la teoria d'Arendt, "és un món a part, alternatiu, però molt coherent, amb un führer, que és el centre, i amb un sistema que funciona per la voluntat d'un o més d'un. Impera el secretisme i domina la massa a base de terror ".

La Isabel també va destacar de les teories d'Arendt que abans de la mort dels presos dels camps de concentració, morien tres aspectes de la persona: la persona jurídica, la persona moral i la persona individual. Per això que Isabel Morales va declarar que "el totalitarisme destrueix el concepte d'home i d'humanitat".

La conferenciant explicar una altra de les obres de Hannah Arendt, Eichmann a Jerusalem, que relata el judici de Karl Adolf Eichmann, tinent coronel de les SS nazis a Jerusalem. Isabel va explicar que en aquesta obra Arendt va reformular la teoria del mal radical, que l'autora va descriure com una banalitat superficial que s'estén de manera ràpida i involuntària.

Isabel Morales va corroborar la teoria d’Arendt en la qual afirma que "pel fet de ser humans hi ha la possibilitat de fer el mal, però per aquest mateix motiu també hi ha la possibilitat de fer el bé".

La humanista per tancar la sessió va concloure que "el mitjà que tenim contra el totalitarisme és fer-nos cada vegada més humans, però això serà molt difícil d'aconseguir si no tenim un ideal humà".

Aquesta és la quarta sessió del cicle de conferències que ha organitzat la Facultat d'Humanitats amb l'objectiu de despertar l'interès pel saber filosòfic en els alumnes de batxillerat i de qualsevol titulació universitària, així com oferir-los un espai per a la reflexió i el diàleg.