Josefina Beltrán explica els beneficis d'exportar als alumnes de segon de Periodisme

05/03/13
Comparteix aquesta informació

La responsable del Servei de Comerç Exterior de la Direcció Territorial de Comerç de l'ICEX a Barcelona, Josefina Beltrán, va impartir una sessió a l'alumnat de l'assignatura d'Economia del grau de Periodisme sobre la importància del comerç exterior en l'economia espanyola, el 4 de març passat.

Josefina Beltrán explica els beneficis d'exportar als alumnes de segon de Periodisme

Sota el títol «¿Por qué es bueno exportar?», Beltrán va exposar el concepte de balança de pagaments i va explicar com l'elevada factura energètica és la principal causant del dèficit. En aquest sentit, va apel·lar a la necessitat d'un canvi de model que fomenti les energies renovables i redueixi la nostra dependència de l'exterior.

De les diferents balances que componen la balança de pagaments, va incidir sobretot en la comercial, les xifres de la qual, marcades per un augment constant de les exportacions, la converteixen en un dels actuals motors de l'economia espanyola atesa l'atonia del mercat intern.

En el capítol d'exportacions, Beltrán va destacar la venda de vehicles i de productes agrícoles, un camp en el qual l'administració, principalment a través de l'ICEX (Institut de Comerç Exterior), està fent importants esforços de promoció.

A la sessió, la ponent també va exposar els canvis que es podrien començar a produir en la balança de transferències, derivada de la sortida d'emigrants espanyols i del retorn de població estrangera establerta a Espanya als seus països, i en la balança de serveis, en què té molt de pes el turisme, un sector que també està en procés de transformació a la recerca de nous nínxols d'activitat (turisme d'esquí, de convencions i congressos, cultural, de golf, etc.) amb més valor afegit i qualitat que el turisme tradicional "de sol i platja".

La conferència va tenir lloc dins de l'assignatura d'Economia que imparteixen les professores Mónica Cerdán i Maite Baratech per als alumnes de segon de Periodisme.