Judith Urbano: “Tots som Humanitats: no podem entendre el nostre món sense conèixer la literatura, la història, l’art, la filosofia i el pensament que ens han precedit”

14/12/16
Comparteix aquesta informació

Judith Urbano, degana de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona des de fa poc més de 100 dies, ha estat entrevistada per la revista +1, i ha fet un repàs d’aquestes setmanes al capdavant de la Facultat. També ens ha explicat els projectes de futur que té per a la Facultat d’Humanitats.

Judith Urbano: “Tots som Humanitats: no podem entendre el nostre món sense conèixer la literatura, la història, l’art, la filosofia i el pensament que ens han precedit”

A l’entrevista, Urbano ha parlat sobre diversos aspectes com l’evolució de la Universitat durant els dinou anys d’existència. “Cal fer encara molta feina i continuar millorant –diu a l’entrevista– però podem estar contents del que s’ha aconseguit des de 1997 fins avui. Tots els alumnes que s’han llicenciat, graduat i doctorat en són una prova!”.

La degana, conscient de la revolució d’Internet i les xarxes socials, assegura que “els nostres alumnes humanistes encara prefereixen un llibre en paper que un de digital”, que es nota que són humanistes, alumnes intel·lectualment inquiets, amb ganes de saber i amb curiositat pel món clàssic.

En la societat actual les Humanitats estan molt infravalorades, tant és així que moltes universitats han exclòs aquest grau dels seus plans d’estudis. La conseqüència, afirma la professora Urbano, és que “cada vegada tenim més professionals especialitzats en el seus àmbits, però amb una incultura molt gran”.

Tanmateix, la Facultat seguirà apostant per aquesta idea i, per seguir apostant per la internacionalitat, oferirà cinquanta-tres crèdits impartits en anglès. En aquesta línia, es busca fer ressò del Grau en Humanitats per tal que arribi al major nombre de gent possible dins la comunitat universitària. Diu que “cal fer una carrera que ens ompli, que ens agradi, amb la qual gaudim i a la vegada ens formem com a persones intel·lectualment i professional”.

Judith Urbano és doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, amb la tesi L’arquitecte August Font i Carreras (1845-1924), i tècnica en Empreses i Activitats Turístiques per l’Escola de Turisme Mediterrani (1994). Va ser professora del Departament de Composició Arquitectònica de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de UIC Barcelona des de 1997 i el 2008 va ser nomenada sotsdirectora de l’escola.

(Llegiu l’entrevista completa a: sumanthistories.com)