Katalin Novak: ‘Per mi ser mare de tres fills és més important que qualsevol càrrec públic que pugui ocupar’

27/05/16
Comparteix aquesta informació

La ministra d’Estat per a la Família i la Joventut del Govern hongarès desgrana a UIC Barcelona les claus per les quals Hongria ha aconseguit millorar els indicadors d’ocupació juvenil i fer més sostenible el balanç entre despesa pública destinada a la gent gran i als nens.

Katalin Novak: ‘Per mi ser mare de tres fills és més important que qualsevol càrrec públic que pugui ocupar’

La ministra d’Estat per a la Família i la Joventut d’Hongria, Katalin Novak, va visitar divendres UIC Barcelona, ​​convidada per l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) de la Universitat, i va impartir una sessió al Saló de Graus a la qual van assistir representants del tercer sector, personal de l’Administració pública, empreses, així com membres de la comunitat universitària.

Katalin Novak va desgranar les claus per les quals Hongria ha aconseguit millorar els indicadors d’ocupació juvenil i fer més sostenible el balanç entre despesa pública destinada a la gent gran i als nens. Hongria, com la resta d’Europa, pateix les conseqüències d’un hivern demogràfic que fa trontollar la població activa del futur i, per tant, el nostre estat del benestar.

Tot i haver perdut en els últims anys un 8 % de la població, Hongria supera (amb 1,44 fills per dona) la baixa mitjana demogràfica de la UE (1,15) i supera el 1,32 d’Espanya. “Hem detectat —va explicar Novak— que hi ha un enorme buit entre la fertilitat real i la desitjada. Per aquest motiu, per fer justícia a aquesta aspiració i fer més sostenible el nostre sistema, hem implantat polítiques de família que ja comencen a tenir els seus fruits en indicadors, com la taxa d’ocupació femenina i la dels joves”.

“Quan la família és en el focus central de les polítiques socials canvia la configuració de la societat i del seu futur. Hongria ha aconseguit convertir-se en un país family friendly en el qual ja no resulta estrany plantejar aquest projecte personal —siguis home o dona— en un moment determinat de la teva carrera professional. Per mi ser mare de tres fills és més important que qualsevol càrrec públic que pugui ocupar”.

En la seva intervenció, Novak va destacar les diferents polítiques familiars implantades per aquest país: extensió de permisos per a pares i mares amb nens menors de tres anys, millores en el servei d’àpats infantil dels centres públics, plans de formació per millorar l’alimentació infantil, ajudes directes i progressives conforme creix el nombre de fills i ajuda a l’habitatge habitual, sigui nou o no, creixent amb el nombre de fills.

Aquest país, a més a més, ha fet un gran esforç de sensibilització social a través de premis, campanyes i llocs web on els ciutadans poden obtenir informació i recursos per millorar la conciliació de la vida laboral i familiar.

Durant la seva estada a Barcelona, ​​la ministra d’Estat per a la Família i la Joventut es va reunir, també, amb la directora de l’IESF, Montserrat Gas, així com amb el rector de la Universitat, el Dr. Xavier Gil, i representants de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU. Hi va assistir acompanyada per l’ambaixadora d’Hongria a Espanya i el cònsol d’Hongria a Barcelona.