La directora estratègica d'Infermeria del Departament de Salut apadrina la graduació d'Infermeria

19/06/15
Comparteix aquesta informació

El dissabte 13 de juny passat es va graduar, a l’Aula Magna de la Universitat, una nova promoció del Grau en Infermeria i del Màster Universitari en Recerca en Infermeria i Salut. La padrina de totes dues promocions, la Sra. Guadalupe Figueiras Novelle, directora estratègica d’Infermeria del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va animar els nous professionals sanitaris a posar les persones al centre del sistema. Així mateix, va instar-los a liderar el sistema sanitari, atès que els professionals del col·lectiu infermer en representen més del 50 %. “És responsabilitat dels infermers, la millora contínua de les cures de les persones”, va dir. Va marcar uns punts pels quals s’ha de guiar la professió: sostenibilitat, lideratge infermer i model integrat i en xarxa. Per acabar, va aconsellar-los que no es deixin guiar per les pors: “que les barreres en el vostre camí no siguin internes, sinó externes”. 

La directora estratègica d'Infermeria del Departament de Salut apadrina la graduació d'Infermeria

La Dra. Cristina Monforte, directora del Departament d’Infermeria de UIC Barcelona, va felicitar els nous graduats, les famílies i els professors, i va aprofitar l’ocasió per llistar algunes de les característiques dels bons infermers, citant un decàleg elaborat per la promoció anterior. Alguns dels punts que va citar són aquests: no perdre mai la il·lusió i si la perdem, preguntar-nos per què i posar els mitjans per recuperar-la. Ser competents sense perdre la humilitat. Recordar sempre que ningú neix ensenyat. Ser pacient i no perdre els nervis. No alegrar-nos dels errors aliens. Saber reconèixer els errors que fem i aprendre’n sempre. Tenir present que mai sabrem una cosa en la seva totalitat. Saber treballar en equip i sense competitivitat. Saber que l'hospital és el nostre lloc de treball, però no és la llar del pacient. Lluitar per defensar i fer valer la figura de l’infermer o la infermera. Estar sempre actualitzats en coneixements. Veure en el pacient una persona, i no una malaltia. No reduir la nostra feina solament a les cures físiques del pacient, sinó també a les cures emocionals, i psicològiques: tenir una visió integral del pacient. Dur a terme una escolta activa, no només amb els pacients, sinó també amb els familiars i els professionals. Seguir en contacte amb els companys de classe més propers per posar en comú experiències, motivació, i seguir mantenint la il·lusió en el dia a dia. “Estic convençuda –va assegurar Monforte– que compliu aquestes característiques. Ara cal cultivar-les i mantenir-les. No només us farà bons professionals, sinó que us transformarà per dins, i us farà millors persones. No ho oblideu”.

El degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, el Dr. Albert Balaguer, va animar els nous professionals a ser professionals amb il·lusió i a seguir aprenent sempre, a tenir un sa esperit crític i saber posar-se en la pell del pacient per tractar-lo com ens agradaria que ens tractessin.

L’acte va tenir també el lliurament de diplomes, els discursos dels representants dels estudiants, que volien ser un record dels anys viscuts a la UIC Barcelona, i el tradicional cant del “Gaudeamus Igitur”.