«La formació de líders d'organitzacions de pacients és el nou repte del sistema sanitari»

02/06/14
Comparteix aquesta informació

L'Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients de la UIC, amb la col·laboració de Janssen, organitza el primer curs de formació en gestió d'associacions de pacients en l'àmbit de la salut mental.

«La formació de líders d'organitzacions de pacients és el nou repte del sistema sanitari»

Aquest seminari, que tindrà lloc al Campus Barcelona de la UIC entre els dies 2 i 6 de juny, donarà eines als participants per poder posicionar les organitzacions de pacients en els àmbits nacional i internacional. La comunicació interna i externa, el lideratge, el govern de l’organització, el posicionament estratègic i el coaching de les organitzacions són alguns dels temes que es tractaran durant el seminari, a banda de temes relacionats amb els avenços en el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals. El programa de formació inclou presentacions orals i la realització de tallers pràctics, per tal que els participants puguin adquirir una sèrie d’habilitats concretes que podran aplicar per optimitzar la gestió de la seva associació.

Segons la Dra. M. Dolors Navarro, directora de l’Institut, “les associacions de pacients representen un element fonamental per al sistema sanitari perquè aporten informació de qualitat, formació i cures, a més d’atenció personalitzada; d’aquesta manera, estalvien al sistema sanitari una gran quantitat de recursos, tant humans com econòmics. En aquest sentit, la formació de líders d’associacions de pacients es presenta com el nou repte per al sistema sanitari actual”.

La Dra. Navarro assegura que “la formació, no només sobre la malaltia, sinó també sobre l’organització dels sistemes sanitaris, l’estratègia en les organitzacions i la gestió dels recursos és una eina indispensable per representar els pacients en els processos de presa de decisions en sanitat”. La conjuntura econòmica, a més, fa més necessària la formació. “Avui dia les organitzacions de pacients han d’optimitzar els seus recursos i gestionar els reptes que la situació actual imposa, i aquest és l'esperit que persegueix aquest programa de formació”, afegeix la Dra. Navarro.

Alguns dels ponents del curs són Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental y Addiccions, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Pere Bonet, director de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia i president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Roser Vallés, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Begoña Barragán, presidenta del Grupo Español de Pacientes con Cáncer (GEPAC); Guadalupe Morales, directora de la Fundación Mundo Bipolar; i Alipio Gutiérrez, president de l’Associació Nacional d’Informadores de la Salut (ANIS).