La magistrada Cristina Ferrando reclama la ‘reforma urgent’ de la Llei d’enjudiciament criminal

15/11/19
Comparteix aquesta informació

La titular del Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona va pronunciar a UIC Barcelona una conferència sobre la seguretat a Barcelona i la reforma de la tipificació dels furts

La magistrada Cristina Ferrando reclama la ‘reforma urgent’ de la Llei d’enjudiciament criminal

La titular del Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona, ​​Cristina Ferrando Montalvá, va reclamar aquest dilluns, 11 de novembre, la “reforma urgent” de la Llei d’enjudiciament criminal amb l’objectiu de reduir el nombre de furts a la ciutat de Barcelona, ​​que l’estiu passat van causar “molta alarma” entre la ciutadania. 

Durant la seva intervenció a l’Aula Magna de UIC Barcelona, ​​on va pronunciar la conferència “El jutge d’instrucció davant la inseguretat a Barcelona: reforma de la tipificació de furts”, la magistrada va afirmar que per dur a terme aquesta modificació “seria necessari un gran consens polític i actualment és difícil”. 

Ferrando va explicar que, a més a més, caldria incrementar “els jutjats especialitzats, crear jutjats amb jutges de primera destinació i augmentar els de guàrdia”, així com destinar més efectius policials. 

La jutge va destacar que a la ciutat de Barcelona “entre un 80 i un 85 % de les víctimes són turistes”, el que segons la seva opinió “afecta la imatge de la ciutat amb greus conseqüències empresarials i per als esdeveniments”. 

Pel que fa al volum de delictes, va assenyalar que durant el primer semestre del 2019, segons dades del Ministeri d’Interior, els furts van augmentar a Barcelona un 7,4 % enfront d’un 3,5 % a Madrid i un 0,5 % en el conjunt d’Espanya. Quant als robatoris a domicili, va remarcar que van caure un 13,8 % a Barcelona i un 11,5 % a Espanya. 

La xifra d’homicidis, per la seva banda, “va ser semblant” a la de l’any anterior. No obstant això, la magistrada va explicar que el fet que “el passat mes de juliol es produïssin diverses morts violentes molt estridents va fer que es generés molta alarma social” però va deixar clar que Barcelona “té els mateixos delictes i homicidis que qualsevol ciutat europea amb alts nivells de turisme”. 

La magistrada també es va referir a la celebració dels judicis per furt i va destacar que, tot i que hi ha “gran proximitat entre el fet i el judici”, solen celebrar-se “sense la presència dels acusats” i acaben “amb multa”. “No venen perquè estan cometent nous furts per pagar multes”, va concloure.