La història d’amor impossible que es va fer realitat

26/04/19
Comparteix aquesta informació

Amb motiu de la celebració de l’Abril Cultural, va tenir lloc, a UIC Barcelona, ​​la presentació del llibre Una odisea de amor y guerra, en un acte organitzat pel Servei d’Estudiants. La història explica com una jove parella croata, separada durant dotze anys per motius polítics, saben mantenir incòlume el seu amor, malgrat tots els avatars als quals els va portar la vida. En l'acte, hi va ser present l’autora, Olga Brajnović, filla dels protagonistes.

La història d’amor impossible que es va fer realitat

A Kotor, avui República de Montenegro, el 1941, Luka Brajnović, un jove periodista croata, és fet pres per les tropes de Mussolini. Des d'aquest moment, s'inicia un llarg camí cap a la llibertat. Brajnović aconsegueix casar-se amb l’Ana, però aviat, amb ella ja embarassada, la guerra els obliga a separar-se: ell, exiliat i ella, impedida per la dictadura de Tito. Dotze anys després, malgrat tot, aconsegueixen retrobar-se.

Una odisea de amor y guerra explica aquesta història, escrita per la tercera filla d'aquest matrimoni, Olga Brajnović. Per la tasca, la també periodista es va basar en la correspondència entre els seus pares durant aquests anys. “Va ser una feina que em va costar molt, per la implicació emocional que ha tingut —assegurava Brajnovic a la presentació—, però sempre he pensat que és una història que calia explicar, perquè posa de manifest la bonica grandesa de l'ésser humà”.

En l’acte, va ser especialment emotiu quan la periodista Brajnović, amb veu entretallada per l'emoció, va explicar com va ser el retrobament dels seus pares. “Després de dotze anys, i tot i la distància, l'amor entre els dos va continuar molt ferm. A l'estació de tren on arribava la meva mare i la meva germana gran —ell no la va conèixer fins a aquest moment—, el meu pare li va portar un ram de dotze roses vermelles. Així vaig voler titular el llibre, però no vaig poder perquè em vaig assabentar que hi havia un llibre amb un títol semblant”.

Olga Brajnović és la tercera filla de Luka i Ana Brajnović, protagonistes d'aquest llibre. Periodista com el seu pare, ha exercit la major part de la seva carrera al Diario de Navarra, com a especialista en política internacional. Anteriorment, va fer reportatges sobre la guerra dels Balcans per a l’agència Colpisa i la revista El Semanal, i durant dos anys va treballar per a l'agència EFE a Califòrnia. Ha estat també professora associada a la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra.