Més d’un centenar d'universitaris participen al VIII Fòrum UNIV UIC Barcelona

01/03/17
Comparteix aquesta informació

El vicedegà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Xavier Baró, va ser el responsable de concloure el Fòrum UNIV UIC Barcelona d'enguany, titulat: “Un món en moviment”. Durant la conferència, Baró va destacar: "No podem viure sensatament si no tenim present que nosaltres protagonitzem la història".

Més d’un centenar d'universitaris participen al VIII Fòrum UNIV UIC Barcelona

El Fòrum UNIV és un fòrum multidisciplinari de diàleg permanent i un lloc de trobada per a la comunicació i el debat interuniversitari, amb un tema comú que varia cada any. Els participants han d’exposar una comunicació relacionada amb la temàtica de cada any davant un jurat, enguany és el 25 de febrer. En aquesta edició la novetat ha sigut que els participants han pogut conèixer els ítems d’avaluació per repercutir en la bona qualitat dels treballs.

Xavier Baró, professor de la Facultat d’Humanitats i vicedegà de la Facultat de Comunicació, va dur a terme l’acte de cloenda amb la conferència “Contemplant el segle XX des de la distància: misèries i grandeses d’un període de canvis”, un incentiu per reflexionar sobre com el coneixement del passat més immediat pot ajudar-nos a construir el futur.

En la seva intervenció, Baró va fer un repàs de les creixents innovacions tecnològiques des de 1950: “Entre una persona de 1200 i una de 1300 gairebé no hi ha hagut canvis. Però entre una de 1900 i una de 1980 hi ha molts canvis. El temps s’ha accelerat molt”.

Per això, va proposar vuit aspectes per incentivar a pensar: “Donar totes les responsabilitats a una persona no és bo. La culpa del règim nazi no va ser només de Hitler, sinó dels més de 33 milions de persones que el van votar, o de la vista grossa dels països europeus... No podem viure sensatament si no tenim present que nosaltres protagonitzem la història. Cadascú té una responsabilitat molt important”

Baró va remarcar que per construir un món en moviment és fonamental mirar de crear una societat justa, sense desigualtats perquè generen odis i més atrocitats. El professor va recórrer a Jaume Balmes per dir que “per evitar revolucions, cal fer evolucions”. I que per construir el futur és necessari conservar el passat sense ressentiments.

Amb aquesta conferència el VIII Fòrum UNIV es va donar per acabat. El jurat està deliberant quines seran les tres ponències guanyadores que participaran en la fase internacional del Fòrum a Roma durant la Setmana Santa.