Mesures excepcionals en temps excepcionals

15/05/20
Comparteix aquesta informació

El subdirector general d’Impostos sobre el Consum de la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda, Ricardo Álvarez, analitza les principals mesures que s’han aprovat durant l’estat d’alarma per combatre l’impacte econòmic i social de la COVID-19

Mesures excepcionals en temps excepcionals

En el marc del Màster en Assessoria Fiscal (MAF), la Facultat de Dret ha organitzat una sessió en línia per donar a conèixer les mesures tributàries extraordinàries que s’han impulsat per tal de fer front a la situació d’alerta sanitària que ha ocasionat la COVID-19. La ponència ha anat a càrrec del subdirector general d’Impostos sobre el Consum de la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda, Ricardo Álvarez, que ha presentat les novetats que s’han aprovat durant l’estat d’alarma en matèria econòmica i tributària per combatre l’impacte de la pandèmia en l’àmbit econòmic i social.

Álvarez ha enumerat els principals decrets i decrets-llei que s’han impulsat des de l’Executiu durant la pandèmia i ha incidit en aquelles mesures extraordinàries com la condonació de lloguers i subministres. En aquest sentit, el tècnic del Ministeri d’Hisenda ha explicat la possibilitat dels professionals autònoms de suspendre el pagament de les factures elèctriques o de gas durant l’estat d’alarma.

Ricardo Álvarez també ha analitzat una de les grans novetats que s’han produït en matèria legal aquestes darreres setmanes: l’exempció de l’IVA pel que fa a la importació de material sanitari per combatre la COVID-19. L’expert ha assegurat que es tracta d’una “mesura que s’ha establert de manera excepcional” en l’àmbit comunitari i que permetrà que tots els estats membres i també el Regne Unit puguin fer front al coronavirus durant un any.

Durant tota la sessió, Álvarez ha fet èmfasi en la senzillesa i practicitat de les mesures tenint en compte la situació d’excepcionalitat. Així mateix, ha destacat la rebaixa de l’IVA sobre els llibres i les revistes digitals, del 21 al 4 %, amb la qual s’ha volgut equiparar el tipus amb les publicacions físiques i també fomentar el consum d’aquest tipus de serveis culturals durant el confinament, segons ha explicat.

La sessió ha tingut més de 130 participants i ha estat moderada per la sòcia i coordinadora de la pràctica de Tributació Indirecta de Cuatrecasas, Meritxell Yus, i presentada pel professor de la Facultat i coordinador del Màster, Salvador Durany