Els països amb més legislació per al control del tabac són més favorables a les noves regulacions de productes del tabac

06/06/18
Comparteix aquesta informació

És una de les conclusions de l’estudi realitzat per investigadors de UIC Barcelona i publicat a la prestigiosa revista Preventive Medicine. El treball mostra que afegir imatges d’advertiment sanitari en els paquets de tabac és l’opció amb més bon acolliment entre la societat dels països amb més legislació sobre el tabac

Actualment hi ha una falta d’informació actualitzada a escala europea per conèixer quines regulacions dels productes del tabac són les que tenen més suport de la societat i, per tant, seran més efectives a l’hora de portar-les a terme. En aquest sentit, cal destacar que, amb freqüència, l’èxit d’aquestes noves regulacions depèn del suport que tinguin per part de la població.

Amb aquesta premissa com a punt de partida, el Grup de Recerca d’Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries de UIC Barcelona ha dut a terme un estudi les conclusions del qual podran ajudar els governs a assignar recursos per al control del tabac amb la finalitat d’implementar la Directiva sobre productes del tabac de la mateixa manera a tots els països de la Unió Europea.

En paraules de la Dra. Cristina Lidón, primera autora del treball, “l’estudi mostra que existeix una gran oscil·lació entre els nivells de legislació per al control del tabaquisme entre els diferents països europeus: el Regne Unit és el que té més restricció i Àustria, el país amb menys control sobre el consum de tabac. Després del Regne Unit, Espanya es troba entre els països amb més legislació.”

Els resultats del treball permeten també conèixer les normatives sobre els productes del tabac que tenen més acceptació entre la societat, incloent no fumadors, exfumadors i fumadors. En aquest sentit, afegir imatges d’advertiment sanitari en els paquets de tabac és la que presenta més suport, enfront de la pujada d’impostos sobre el tabac. A més a més, l’estudi mostra una correlació positiva entre les mesures de control del tabaquisme i el suport a les noves regulacions. Per això, les conclusions d’aquest estudi reforcen la implementació de noves accions de control del tabaquisme als diferents països membres, com l’empaquetat genèric, per reduir la normalització del tabac en la societat europea.