Periodista per uns dies al Parlament de Catalunya

01/08/19
Comparteix aquesta informació

Reportatge de l'alumna del Grau en Periodisme Blanca López sobre la seva experiència durant la Setmana del Parlament Universitari (Spuni) que ha tingut lloc del 13 al 19 de juliol.

Periodista per uns dies al Parlament de Catalunya
Inici de la sessió d'investidura de la Spuni 2019 I Parlament de Catalunya

El periodisme parlamentari, realment, no s'ensenya a les aules sinó vivint el ritme frenètic de l'hemicicle. Diputats que representen milers de persones s'han assegut amb els estudiants per parlar de l'actualitat política durant la Setmana del Parlament Universitari (Spuni) que ha tingut lloc del 13 al 19 de juliol. 

Un total de 200 alumnes han participat en aquesta activitat, entre ells, l'estudiant català de Ciències Polítiques a la Universitat de la Sorbona de París Adrià Solé, qui va decidir estudiar a l'estranger. Com molts universitaris, sent inquietud per la política i pretén millorar-la en un futur, i per això va decidir apuntar-se a l'activitat parlamentària. 

Aquesta iniciativa del Parlament de Catalunya, en la qual han col·laborat totes les universitats catalanes com UIC Barcelona, no és només una oportunitat per a futurs diputats, també ho és per a la propera generació de periodistes, lingüistes i lletrats que volen conèixer de primera mà el funcionament del Parlament de Catalunya. 

Durant set dies, estudiants com l’Adrià han matinat per ser a les 9.00 h al Parlament. Els estudiants com ell, amb l’acreditació penjada del coll, es dirigien a la sala corresponent segons l'agenda del dia per submergir-se de ple en la vida parlamentària. S'han fet simulacions de l'activitat parlamentària tutoritzades per professors universitaris i professionals dels serveis del Parlament, en les quals també han participat diputats del Parlament i representants d'altres àmbits polítics i institucionals catalans.

En aquesta simulació, els alumnes s'han organitzat d'acord amb les seves àrees de coneixement i d'interès. Així, s'han constituït grups de parlamentaris, d'assessors jurídics, de lletrats i de premsa. 

Des de la sala de premsa del Parlament

Després d'un llarg procés de pactes, el govern Spuni de 2019 s'ha format fruit d'una coalició entre Ciutadans i Junts per Catalunya. 

Entre les activitats parlamentàries, s'ha inclòs una visita al gabinet de premsa, guiada pel responsable del Departament de Comunicació Josep Escudé, dirigida a tots els alumnes de Periodisme. La sala de premsa està situada a la planta noble, al costat de la sala coneguda com la "sala de passos perduts". Durant la visita, els periodistes del Parlament continuaven complint la seva comesa a la Spuni. Per això, analitzaven dues comissions a través d'unes pantalles col·locades a les parets de la sala. 

Durant la visita, Escudé i els estudiants han reflexionat sobre l'ús de les noves tecnologies al Parlament. "Abans havíem de prendre totes les notes a mà", ha explicat el periodista als alumnes, acostumats a fer servir el portàtil, la tauleta o la gravadora del mòbil per transcriure la informació després, ha explicat el responsable. "Els temps canvien i també la manera de fer periodisme" ha assenyalat. I ha afegit com a conclusió final: "Els periodistes sempre seran imprescindibles per tenir una democràcia real".