Robin Fretwell Wilson ens descobreix les claus sobre la “nova família” en el dret dels EUA

15/05/15
Comparteix aquesta informació

La Professora Wilson, directora del College of Law’s Family Law and Policy Program de la Universitat d‘Illinois, va pronunciar el 29 d’abril passat una conferència sobre la “desaparició del matrimoni” i la necessària protecció de la infància i dels dependents en el si de les noves tipologies familiars.

Robin Fretwell Wilson ens descobreix les claus sobre la “nova família” en el dret dels EUA

Al llarg de la conferència, Wilson va explicar que les famílies, normalment, ja no estan formades pels dos progenitors biològics dels infants, fet que, si bé no té per què ser dolent, sí que fa necessària una reconstrucció del concepte de família, com a marc per desenvolupar-se i com a bé jurídic.

Com s’entén el concepte de pare als EUA? Si els pares se separen, què passa amb el qui no té la custodia del fill? Qui té els drets sobre el nen? El pare biològic o el padrastre? La llei assenyala, en aquest sentit, el marit, però, qui és el marit en aquest cas? Què és un pare? Són les qüestions que va plantejar la conferenciant a l'audiència. I és que, al llarg de la major part de la història, el pare biològic o adoptiu d'un infant tenia el dret de decidir sobre els seus assumptes. Terceres parts, no vinculades al nen, com padrastres, no podien lluitar per la seva custòdia ni decidir sobre ell. El prestigiósAmerican Law Institute (ALI) tracta de canviar aquesta situació mitjançant la implementació, en els processos de custòdia, d'un test tècnic que redueixi la capacitat discrecional del jutge en la seva decisió.

Així doncs, és necessària l'aplicació de noves regles, cal proveir els nens de drets que els vinculin als únics pares que han conegut. Ja que aquest contracte és essencial per al benestar del menor i el contrari aniria en detriment de la formulació del sentit de l'estabilitat que es forgi.

I és per això que, el 2002, l'ALI ja va publicar un document de 1.187 pàgines en què es recullen els principis legals per poder donar resposta a totes aquestes noves preguntes, inherents pel que sembla al nostre temps, i que tracten de donar solució a aquest problema que és, en definitiva, la protecció dels nostres fills.

La conferència s'emmarcava dins el cicle de conferències de formació contínua que durant tot el curs organitza la Facultat de Dret. El cicle pretén apropar els alumnes a les noves tendències i exigències del sector legal de la mà de professionals de prestigi que les viuen en primera persona, com és el cas de la ponent, que a més de professora a la universitat esmentada, també forma part de l'ALI com a membre del Consell Executiu de la International Society of Family Law, i els seus estudis i opinions han estat publicats en les revistes científiques i mitjans de comunicació americans de més prestigi.