“La síndrome postvacances pot derivar en estrès o depressió si dura més d'un mes”

06/09/19
Comparteix aquesta informació

La síndrome postvacances, trastorn que es produeix davant la incorporació brusca a la feina després d'un període vacacional llarg, pot derivar en estrès o depressió si es prolonga durant més d'un mes, segons la professora del Grau en Psicologia de UIC Barcelona

“La síndrome postvacances pot derivar en estrès o depressió si dura més d'un mes”
Cansament, desajustaments del son o sentiments de tristesa i apatia són alguns dels símptomes d'aquest trastorn, que acostuma a prolongar-se de dos o tres dies a dues o tres setmanes. Els principals senyals d'alarma d'aquest trastorn són la falta d'energia, que es tradueix en cansament i desajustaments del son, dificultats per concentrar-se i prendre decisions, sentiments de tristesa i ansietat, apatia i falta de motivació. Per evitar que la síndrome desemboqui en un problema greu, la Dra. Alonso-Stuyck recomana tractar la síndrome sempre des d'un inici i recórrer a un psicòleg si és necessari.
 
La Dra. Alonso-Stuyck aclareix que “no es pot parlar de perfils vulnerables” de tenir la síndrome postvacances, encara que sí que s'han detectat alguns factors que poden contribuir a patir-lo, com “estils de vida poc saludables en relació al son, la dieta, l'activitat física o l'oci”. 
 
Per prevenir la síndrome postvacances i fer més suportable la tornada a la feina, l'experta recomana “tornar de vacances uns dies abans d'incorporar-se a la feina per facilitar l'adaptació, planificar la posada al dia de les tasques acumulades i gestionar el temps amb realisme”. A més a més, és important “dissenyar un projecte de desenvolupament que atorgui sentit a les àrees personal, familiar, laboral o social”, així com “aprendre a relativitzar amb bon humor la importància del que emprenem”.