Dr. Xavier González: “En un termini no excessivament llarg es podran curar la immensa majoria de càncers”

07/02/20
Comparteix aquesta informació

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, l’expert de UIC Barcelona ha recordat que més de 270.000 persones pateixen aquesta malaltia a Espanya i que, actualment, l’índex de curació del càncer se situa en un 60 %, encara que en tumors com el de mama es troba entre un 85 i un 90 %

Dr. Xavier González: “En un termini no excessivament llarg es podran curar la immensa majoria de càncers”

El càncer de pulmó està augmentant entre les dones a causa de la incorporació femenina al tabaquisme en els últims anys, segons ha explicat el Dr. Xavier González, professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona.

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, González ha explicat que actualment “hi ha més homes que dones amb càncer”, encara que els casos entre el sexe masculí estan disminuint, principalment “pel seu abandó del tabaquisme”, mentre que els casos entre dones van en augment.

Més de 270.000 persones pateixen càncer a Espanya, 35.000 d’elles a Catalunya, i la taxa de curació global se situa entorn del 60 %. No obstant això, segons el Dr. González, aquest percentatge “és molt diferent en funció de la mena de tumor. En el cas del càncer de mama, la curació en cinc anys es troba entre un 85 i un 90 %”. “En un termini no excessivament llarg es podran curar la immensa majoria de càncers, encara que alguns estan posant les coses difícils i potser necessitaran més temps que uns altres”, afirma el professor.

Per tipologia de tumors, el càncer colorectal és el més freqüent a Espanya, seguit del de pròstata, mama i pulmó. La prevenció i el diagnòstic precoç de la malaltia continuen sent les principals vies per reduir la mortalitat, encara que els experts també recomanen evitar el tabac, l’alcohol i l’obesitat, practicar esport, evitar el consum de carns processades, limitar les carns vermelles, i la vacunació del virus del papil·loma humà.

En l’actualitat, els experts centren els seus esforços en la immunoteràpia, que ja ha començat a donar bons resultats en alguns tipus de càncer, com el melanoma. El Dr. González també afirma que la inversió en recerca és imprescindible per continuar avançant cap a la curació de la malaltia, encara que “no ens podem quedar només a emprar recursos, és més important encara la bona gestió d’aquests recursos i la seva utilització racional i eficient”, afegeix. “És molt important invertir recursos allà on realment poden tenir impacte, professionalitzar la recerca i treure-la de la precarietat”.